Sobota 6. júla, 2024
Veterné turbíny (Pixabay/ orange31)
»

Výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov v Európe rekordne rastie. Problém je slabý dopyt

V prvej polovici roka 2024 tvorili obnoviteľné zdroje niečo vyše 50 % celkovej výroby elektriny v Európskej únii, zatiaľ čo jadrová energia predstavovala stabilných podiel 24 %. Vyplýva to z najnovších údajov organizácie Eurelectric zastupujúcej záujmy elektrárenských spoločností v Európe.

Hoci výroba elektrickej energie pokračuje v dekarbonizácii nevídaným tempom, dopyt po elektrickej energii je nižší v dôsledku pomalého rastu, deindustrializácie a mierneho počasia. Na to, aby sa investície do „čistej“ energie oplatili, bude potrebné stimulovať dopyt po elektrine, upozorňuje Eurelectric.

Obnoviteľné zdroje predstavovali v prvej polovici roka 2024 50,39 % (692 TWh) všetkej elektriny vyrobenej v EÚ, zatiaľ čo jadrová energia 23,5 % (323 TWh) a fosílne palivá 26,11 % (359 TWh), vyplýva z údajov Eurelectric.

Zloženie elektrickej energie vyrobenej v EÚ v 1. polovici roka 2024. Zelenou farbou sú označené obnoviteľné zdroje, čiernou fosílne palivá a modrou jadrová energia (Eurelectric)

Ak sa pozrieme na podrobnejšie rozdelenie zdrojov elektriny vyrobenej v EÚ v roku 2023, najväčší podiel tvorila jadrová energia, po ktorej nasledovali veterná energia a zemný plyn.

Množstvo elektriny vyrobenej v EÚ v roku 2023 podľa zdrojov (Eurelectric)

Kým kumulatívny inštalovaný výkon solárnych zdrojov tvoril vlani najväčší podiel, elektriny z nich vyrobenej je menšie množstvo ako z uhlia.

Kumulatívne podiely inštalovaného výkonu zdrojov elektrickej energie v EÚ podľa rokov (Eurelectric)

Francúzsko je jednoznačne najväčším vývozcom elektrickej energie, zatiaľ čo Taliansko je najväčším dovozcom.

Zatiaľ čo čísla na strane ponuky sú sľubné, to isté sa nedá povedať o dopyte po elektrine. V prvom polroku 2023 sa dopyt po elektrine v EÚ v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 znížil o 3,4 % a v roku 2024 zostal naďalej nízky – o 2,6 % nižší ako v prvom polroku 2022. „Tento trend je spôsobený najmä presunom priemyslu do zahraničia, vyššími teplotami, úsporami energie a pomalým hospodárskym rastom,“ uviedla spoločnosť Eurelectric v tlačovej správe.

Ročný dopyt po elektrickej energii (Eurelectric)

Generálny tajomník organizácie Kristian Ruby k tomu poznamenáva:: „Roky stagnácie dopytu po elektrickej energii sa zmenili na pravidelný pokles. Tvorcovia politík musia naliehavo podporiť zavádzanie elektrifikácie, aby poskytli potrebné investičné signály pre čistú výrobu elektrickej energie.“

Lobistická skupina preto apeluje na Európsku komisiu, aby navrhla akčný plán elektrifikácie s jasnými cieľmi, ukazovateľmi a vyhodnotením. Nečinnosť by podľa nej „mohla mať za následok nesplnenie klimatických cieľov EÚ, obmedzenie výroby z obnoviteľných zdrojov a spomalenie investícií v hlavnom odvetví energetickej transformácie,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj