Piatok 13. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Meruyert Gonullu / pexels)

Výrazné zmeny v podpore rodín s deťmi so zdravotným postihnutím: dvojnásobný príplatok a flexibilnejšia odľahčovacia služba

Ministerstvo práce plánuje zásadné zmeny v oblasti sociálnych služieb, ktoré zahŕňajú aj zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). Vláda schválila návrh, podľa ktorého sa príplatok zdvojnásobí zo 100 na 200 eur. Zámerom je zmierniť záťaž pre rodiny, ktoré sa starajú o deti so zdravotným postihnutím.

Od júla sa menia sumy peňažného príspevku na opatrovanie osôb s ŤZP. Opatrovatelia jednej osoby majú nárok na 615,50 eur mesačne, pričom pri starostlivosti o viac osôb bude príspevok 818,60 eur. Navyše, ak je opatrované dieťa a opatrovateľ nemá iný príjem, príspevok sa zvýši zo 100 na 200 eur mesačne.

Príspevok na osobnú asistenciu sa od júla zvýši z 5,52 eur na 5,83 eur za hodinu. Výška tohto príspevku závisí od počtu hodín pomoci, ktorú ŤZP osoba potrebuje.

„Týchto rodín je na Slovensku približne 8 300. Chceme im uľahčiť finančnú záťaž a prispieť k lepšej kvalite ich života,“ poznamenal minister práce, sociálnych vecí a rodín Erik Tomáš (Hlas-SD).

Systém odľahčovacej služby potreboval zmenu

Okrem toho sa pripravujú aj úpravy v systéme poskytovania odľahčovacej služby. Napriek jej dôležitosti mnohí rodičia o tejto možnosti stále ani nevedia, uvádza sa v reportáži STVR. Odľahčovacia služba je určená pre tých, ktorí sa starajú o osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a potrebujú si na určitý čas z rôznych dôvodov za seba zaobstarať náhradu.

Minister práce Erik Tomáš pripomenul, že rodičia zdravotne postihnutých detí môžu v súčasnosti využiť odľahčovaciu službu 30 dní ročne. Tento systém však nebol vždy efektívny a rodičia nemohli službu často využívať, čo potvrdila aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Mnohým spôsobovalo ťažkosti, že keď potrebovali využiť odľahčovaciu službu len na niekoľko hodín v priebehu dňa, započítal sa im celý deň.

„Nárok 30 dní bol veľmi malý rozsah, ale súčasne aj to, že sa to bralo na celé dni,“ vysvetlila Stavrovská.

Nové nastavenie má výrazne pomôcť

Minister Tomáš oznámil, že nový systém umožní rodičom čerpať odľahčovaciu službu až 360 hodín ročne, čo poskytne väčšiu flexibilitu a lepšie možnosti plánovania starostlivosti. „Rodič si teda bude môcť rodič čerpať časový fond v zmysle hodín, koľko bude potrebovať,“ ozrejmil výhodu novinky.

Po novom budú mať odkázané osoby možnosť využívať terénnu opatrovateľskú službu až 40 hodín mesačne, namiesto doterajších ôsmich hodín. Zmeny v pobytovej odľahčovacej službe umožnia rodičom detí so zdravotným postihnutím umiestniť svoje dieťa na 30 dní do zariadenia, čo im poskytne čas na oddych alebo vybavenie dôležitých záležitostí. 

V ambulantnej alebo domácej terénnej opatrovateľskej službe bude k dispozícii 12 hodín mesačne, čo predstavuje 360 hodín ročne. Podľa ministerstva práce budú náklady na tieto služby do konca roka preplatené zo štátneho rozpočtu a od budúceho roka z Európskeho sociálneho fondu. Obce dostanú 30-dňovú lehotu, aby svojmu občanovi ponúkli zariadenie sociálnych služieb, po jej uplynutí si občan môže zariadenie vybrať sám.

Stavrovská aktuálne zmeny víta. Verí, že zvýšia záujem o službu medzi rodičmi. Zdôraznila tiež, že pokrytie nákladov zo strany štátu umožní využívať službu aj tým, ktorí si ju doteraz nemohli dovoliť. V minulom roku bola táto služba využitá menej ako 200-krát. 

„Celý tento systém by mal rodinám uľahčiť starostlivosť a podporiť ich snahu žiť čo najnezávislejšie. Verím, že táto služba bude skutočne dostupná, včasná a adresná, či už v prípade akútnej potreby alebo terénneho opatrovania,“ skonštatovala komisárka.

Prečítajte si aj