Štvrtok 19. septembra, 2024
Krajský súd v Košiciach (wikipedia)

Výpoveďou ďalšieho znalca pokračoval súd s nemeckou statičkou Sabine H.

Výpoveďou ďalšieho znalca v utorok (21.11.) na Okresnom súde Spišská Nová Ves pokračovalo súdne pojednávanie s nemeckou statičkou Sabine H. Tej sa kladie za vinu pád diaľničného mosta vo výstavbe pri obce Iliašovce na Spiši. O život tam pred 12 rokmi prišli štyria ľudia. Hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová potvrdila, že na utorkovom pojednávaní v predmetnej veci sudkyňa vypočula znalca z Poľska Mariusza Pustelnika.

„Ten vypracoval znalecký posudok – Analýza možných príčin stavebnej katastrofy mosta na diaľnici D1 Jánovce – Jablonov, pracuje pre Projektovú kanceláriu Mostopol s. r. o. Je to znalec navrhovaný obhajobou,“ uviedla Pančurová s tým, že výsluch ďalšieho svedka obhajoby Jorga Lehmanna je naplánovaný na 6. decembra. V utorok 28. novembra by podľa hovorkyne mali vypočuť formou videokonferencie Michala Tomka z Technickej univerzity Košice.

Nemecká statička mala podľa obžaloby chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie, následkom čoho došlo v novembri 2011 k zrúteniu mosta. Tragédia si vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených robotníkov. Obžalovaná tvrdí, že za tragédiu nemôže jej statický výpočet a zrútenie rozostavanej mostnej konštrukcie bolo len nevyhnutným dôsledkom nerovnomerného sadania podpier. Súdne pojednávanie sa začalo koncom januára 2022.

Prečítajte si aj