Štvrtok 19. septembra, 2024
Foto: Titulná fotka NASA / JPL Caltech
,

Vypočujte si prvý zvuk zaznamenaný na Marse: melódia z iného sveta (+audio)

Vozidlo Perseverance zaznamenalo 20. februára 2021 vietor vejúci na Marse, našej Červenej planéte. Ide o prvé vozidlo, ktoré je vybavené súpravou mikrofónov na jeho boku . Mikrofóny zachytávajú prirodzené zvukové záznamy z okolia Marsu.

Misia vozidla je nazvaná Mars 2020 a jej kľúčovým cieľom je hľadať známky dávneho života a zbierať vzorky hornín a regolitu (rozbitá hornina a pôda) pre prípadný návrat na Zem. Prvé pristátie vozidla na Mesiaci sa uskutočnilo 18. februára 2021, konkrétne na kráteri Jezero.

Perseverance bude skúmať geológiu a pôvodnú klímu planéty. Pripraví pôdu pre ľudský prieskum Červenej planéty a jeho prvou misiou je zozbierať vzorky a následne v spolupráci s ESA a NASA (Mars Sample Return) doraziť na Zem. Momentálne je misia vo fáze zhromažďovania rôznych druhov hornín. Táto zbierka zahŕňa nielen horniny, ale aj vzorky atmosféry a sypkých povrchových materiálov. Vzorky poskytnú vedcom informácie o tom, čo sa na tomto mieste odohrávalo v minulosti. Prostredníctvom nálezov bude tiež možné preskúmať, či sa v nich nachádzajú dôkazy o minulých formách života.  

Foto: Vozidlo Perseverance na Marse. (NASA / JPL Caltech)

Podľa NASA Science náš hlas znie na Marse podobne ako na Zemi. Rozdiel je v tom, že ak by sme stáli na Marse, počuli by sme tichšie a tlmenejšie podanie toho, čo by sme počuli na Zemi, a bolo by to s miernym oneskorením.

Mars sa podľa výskumníkov môže pochváliť úplne odlišnou atmosférou, následkom čoho dochádza k  pozoruhodným zmenám vo vnímaní zvuku. Niektoré pozemské zvuky, ako napríklad píšťalky, zvončeky alebo spev vtákov by boli na Marse takmer nepočuteľné.

Vďaka nezvyčajnej atmosfére má Červená planéta odlišnú teplotu, hustotu a chemické zloženie, ako má Zem. Tieto vlastnosti výrazne ovplyvňujú nasledujúce vlastnosti zvuku:

–          rýchlosť: v chladnom prostredí trvá zvukom trochu dlhšie, kým sa dostanú k vašim ušiam.

–          objem: atmosféra Marsu má približne 100-krát menšiu hustotu ako Zem, čo znamená, že je jej podstatne menej. Na Marse by ste museli byť oveľa bližšie k zdroju zvuku, aby ste ho počuli rovnako hlasno ako na Zemi.

–          kvalita: atmosféra Marsu, ktorú tvorí 96 % oxidu uhličitého, by pohltila mnoho zvukov s vyššou frekvenciou. Na veľké vzdialenosti by sa prenášali len zvuky s nižšou frekvenciou. Čím ďalej ste od zdroja zvuku, tým je tento efekt výraznejší.

Foto: NASA, Umiestnenie vozidla Perseverance: Na tejto mape je znázornené miesto pristátia roveru Perseverance NASA v kráteri Jezero. Mapa zobrazuje aj polohu helikoptéry na Marse.

Zvuky Marsu

Stránka Mars NASA uverejnila playlist zachytený vozidlom Perseverance. Okrem vetra na Marse si môžete napríklad vypočuť presun vozidla Perseverance alebo ako laser zasiahol skalu na Marse. Rubrika je doplnená o audionahrávky, ktoré porovnávajú znenie známych zvukov na Zemi s tým, ako by zneli na Marse. Nahrávky z Marsu boli následne filtrované, aby bolo zvuky lepšie počuť.

Zvuk vetra na Marse:

Credit: NASA/JPL-Caltech

Ako počujeme vlny mora na Zemi a ako by sme ich počuli na Marse:

Credit: NASA/JPL-Caltech

Prečítajte si aj