Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (foto: freepik.com)
»

Vychutnajte si exotiku s thajskou kokosovou polievkou Khao Soi (recept)

Thajská kuchyňa je známa svojou harmonickou kombináciou chutí, vôní a farieb, ktoré spolu vytvárajú nezabudnuteľné gastronomické zážitky. Jedným z jej pokladov je kokosová polievka Khao Soi, ktorá prináša exotiku priamo do vašej kuchyne. Táto polievka, bohatá na aromatické ingrediencie ako červená kari pasta, kokosové mlieko a rybacia omáčka, je doplnená chrumkavým kuracím mäsom, ktoré je karamelizované v medovo-sójovej glazúre. S čerstvými bylinkami a štipkou limetky na záver, Khao Soi ponúka komplexnú chuťovú paletu, ktorá zaručene uspokojí každého milovníka exotických pokrmov. Nechajte sa zlákať touto delikátnou thajskou špecialitou a vychutnajte si jej bohatú chuť a vôňu v pohodlí domova.

Ingrediencie

2 polievkové lyžice oleja 

1 zväzok šalotky, nakrájaný, biele a zelené časti oddelené

2 mrkvy nakrájané na tenké plátky

1 čerstvá červená paprika, nakrájaná na plátky

1 čajová lyžička cukru

3 strúčiky cesnaku

chilli

1/4 šálky červenej kari pasty thajského typu

3 polievkové lyžice rybej omáčky

1/4 šálky + 2 polievkové lyžice sójovej omáčky

2 hrste čerstvého baby špenátu

2 plechovky plnotučného kokosového mlieka

3 šálky kuracieho vývaru

1 balenie ryžových rezancov

1/2 kg kuracích stehienok

2 polievkové lyžice medu

Na servírovanie: čerstvý nasekaný koriander a bazalka, extra sójová omáčka, čerstvé limetky

Postup

Do veľkej hlbokej panvice pridajte olej a ohrejte na strednom ohni. Pridajte bielu cibuľu, mrkvu, šalotku, chilli a cukor. Varte, kým zelenina nezmäkne, približne 5 minút. Pridajte cesnak a kari pastu a varte ďalšiu minútu. 

Pridajte rybiu omáčku, ¼ šálky sójovej omáčky a špenát. Varte ďalšiu minútu. Pridajte kokosové mlieko (miešajte, aby sa tuhá hmota rozpustila) a vývar. Polievku nechajte variť na miernom ohni, kým pripravíte kuracie mäso.

V miske zmiešajte med a 2 lyžice sójovej omáčky. Kuracie mäso pokrájajte na rezance, položte na plech a premiešajte ich so zmesou medu a sóje. V predhriatej rúre na 190 °C pečte, kým nezačne karamelizovať a hnednúť, približne 4 až 5 minút.

Do misiek naberte vývar a zeleninu, pridajte rezance uvarené podľa návodu a chrumkavé medovo – sójové kurča. Na vrch dajte čerstvý koriander, bazalku, pokvapkajte limetkou a pridajte sójovú omáčku podľa vašej chuti.

Prečítajte si aj