Štvrtok 19. septembra, 2024
(Foto: Východoslovenské múzeum v Košiciach)
»

Východoslovenské múzeum v Košiciach pripravuje veľkolepú Rákociho svadbu

Tretia septembrová sobota v Košiciach (21. 9. 2024) sa ponesie v duchu osláv 330. výročia sobáša Františka II. Rákociho a Šarloty Amálie. Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, organizuje pri príležitosti tohto jubilea veľkolepé podujatie, ktoré začne o 13. hodine slávnostným sprievodom múzejníkov, hercov v dobových kostýmoch a širokej verejnosti, na čele s mladomanželmi v starodávnom koči.

Sprievod poputuje od Historickej účelovej budovy VSM na Námestí Maratónu mieru 2 cez Hlavnú ulicu až do areálu Katovej bašty na Hrnčiarskej 7, kde bude prebiehať pestrý program od 14. do 20. hodiny.

(Foto: Východoslovenské múzeum v Košiciach)

Populárna skupina Fringia, obľúbená najmä medzi nadšencami histórie, predvedie divákom vernú rekonštrukciu sobáša Rákociovcov podľa dobových zvykov. Na podujatí nebudú chýbať dobové tance, živá hudba, vystúpenia šermiarov, sokoliarov a kaukliarov, prehliadka dravcov, prezentácia slovenských a maďarských múzeí, remeselnícke trhy a dielne, vojenské táborisko s prehliadkou historického výstroja a výzbroje, výcvik mladých bojovníkov, fotografovanie s mladomanželmi či bohatá svadobná hostina.

(Foto: Východoslovenské múzeum v Košiciach)

Projekt HUSK/SPF/2301/3.2/091/P2 je podporený zo schémy Fond malých projektov / Kisprojekt Alap v programe Interreg Hungary-Slovakia Programme a spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom. Výška finančnej podpory projektu (pod akronymom VSM) z Európskej únie je 39 645,00 €. Jedným zo zámerov Fondu malých projektov je posilniť cezhraničné väzby a slovensko-maďarské partnerstvá, a to vzájomným získavaním a upevňovaním hlbších informácií o kultúrnom bohatstve a rozmanitosti zainteresovaných krajín EÚ.

Prečítajte si aj