Štvrtok 19. septembra, 2024
Erupcia južnej časti Fagradalsfjall pomenovanej Geldingalir v marci 2021. (Foto: Berserkur, CC BY-SA 4.0)

Na Islande vybuchla sopka Fagradalsfjall! (+Video)

Na juhozápade Islandu vybuchla sopka Fagradalsfjall. Erupcia začala v pondelok 18. decembra o 22:17 miestneho času (23:17 nášho času).

Ešte minulý mesiac evakuovali asi 4000 obyvateľov z blízkeho rybárskeho mesta Grindavík kvôli zvýšenej seizmickej aktivite, keď bolo v okolí sopky hlásených desaťtisíce zemetrasení. Islandské úrady očakávali erupciu už niekoľko týždňov.

Erupcia sopky Fagradalsfjall v pohorí Geldingalir v roku 2021. (Foto: Berserkur, CC BY-SA 4.0)

Podľa Islandského meteorologického úradu vznikla v zemi 3,5 kilometra dlhá puklina, z ktorej začala vytekať láva v objeme 100 – 200 kubíkov za sekundu. 

Islandské úrady varujú obyvateľov, aby sa vyhýbali okoliu sopku. Výrazné obmedzenia zatiaľ neboli zavedené. Sopka sa nachádza na polostrove Reykjanes a od hlavného mesta Rejkjavík je vzdialená asi 40 kilometrov.

Premiérka krajiny Katrín Jakobsdóttir sa poďakovala všetkým dobrovoľníkom a vedcom, najmä tým v prvej línii, ktorí počas posledných týždňov monitorovali postihnutú oblasť.

Sopečná erupcia pri mestečku Grindavík, december 2023. (Foto: Veðurstofa Íslands / Icelandic Met Office)

Neďaleké medzinárodné letisko Keflavík vzdialené asi 15 kilometrov vzdušnou čiarou od sopky zostáva naďalej otvorené.

Keď pred 13 rokmi, v apríli 2010 explodovala sopka Eyjafjallajökull, sopečný oblak spôsobil rozsiahle komplikácie v medzinárodnej leteckej doprave. Niekoľkomesačná uzávera európskeho neba bola najdlhšou od druhej svetovej vojny.

Island je krajina zázrakov, prírodných krás, teplých prameňov, gejzírov a samozrejme sopečnej aktivity. S 34 aktívnymi sopečnými systémami jej vo vulkanickej aktivite suverénne patrí prvenstvo v Európe. Na druhom mieste je Francúzsko s počtom 19. Z celého sveta sa najviac sopečných systémov nachádza na území USA, Japonska a Ruska.

Naživo z Islandu:

Prečítajte si aj