Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča v sobotu 6. apríla 2024. Pri nehode prišli o život dve osoby, počet zranených stúpol na sedem. FOTO TASR - Adriána Hudecová

Výberová chronológia tragických nehôd autobusov na Slovensku

Počet zranených po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule v okrese Levoča stúpol na osem ľudí. Evidujú aj dvoch mŕtvych.

Tu je výberová chronológia tragických nehôd autobusov na Slovensku:

3. augusta 2003 – Dopravná nehoda autobusu pri Úhornej v okrese Gelnica si vyžiadala 13 mŕtvych a približne 25 zranených.

7. novembra 2005 – Počas dopravnej nehody pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, kde došlo k zrážke kamióna s linkovým autobusom, zahynuli štyria ľudia a 11 osôb sa zranilo.

2. septembra 2007 – Na ceste z Poľany do Hriňovej v časti Snohy sa do rokliny zrútil autobus. Pri nehode zahynuli štyri osoby, v nemocnici skonala piata obeť. Zranilo sa 34 ľudí.

21. februára 2009 – Pri zrážke autobusu a motorového vlaku, ku ktorej došlo na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno, zahynulo 12 ľudí. Šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia, 19 ľahké. V súvislosti s tragickou nehodou v Polomke vyhlásila vláda na 22. februára štátny smútok.

6. júna 2014 – Pri havárii autobusu na diaľnici D1 v smere na Hlohovec zomreli štyri gymnazistky. V autobuse bolo 29 študentov a dve učiteľky. Vodič zišiel mimo cesty a autobus sa prevrátil.

5. septembra 2014 – Na následky nehody autobusu zomreli dve osoby a 32 ďalších utrpelo zranenia. Medzi zranenými boli aj tri deti. Autobus sa prevrátil na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy.

18. mája 2017 – Na následky dopravnej nehody, ku ktorej došlo v obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota, zomrel vodič autobusu. Príčinou nehody bola vodičova náhla zdravotná indispozícia.

14. októbra 2017 – Čelná zrážka kamióna s mikrobusom medzi Hornými Vestenicami a Hornými Sučanmi si priamo na mieste nehody vyžiadala život vodiča mikrobusu a šiestich opatrovateliek. O deň neskôr zomrela v nemocnici aj siedma opatrovateľka.

23. apríla 2018 – Dopravná nehoda autobusu s nákladným vozidlom, ktorá sa stala na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín, si vyžiadala dva ľudské životy. Jednou z obetí bol spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. V dôsledku nehody utrpelo zranenia ďalších 12 cestujúcich.

13. novembra 2019 – Pri tragickej nehode autobusu a nákladného auta neďaleko Malanty pri Nitre zahynulo 12 ľudí, z toho štyri maloleté deti. V súvislosti s mimoriadne tragickou nehodou bol na 15. novembra vyhlásený štátny smútok.

6. januára 2020 – Život jednej osoby a zranenie ďalšej si vyžiadala nehoda osobného motorového vozidla s autobusom na štátnej ceste vedúcej z Krupiny do Hontianskych Nemiec.

11. marca 2020 – Dvoch mŕtvych, jednu ťažko zranenú osobu, 14 stredne ťažko a 16 ľahko zranených ľudí si vyžiadala zrážka dodávky a autobusu, ktorá sa stala v Ružomberku – Černovej.

23. decembra 2021 – Dopravná nehoda pri obci Dargov v okrese Trebišov si vyžiadala dve obete. V osobnom aute, ktoré narazilo po rotácii do autobusu, zahynul 49-ročný štátny príslušník Ukrajiny a jeho 34-ročná spolujazdkyňa.

25. marca 2022 – Zrážka dvoch osobných áut a autobusu za Prievidzou si vyžiadala dvoch mŕtvych a viacero zranených.

4. novembra 2022 – Pri dopravnej nehode v okrese Komárno prišiel o život 29-ročný vodič osobného motorového vozidla. K zrážke osobného auta s autobusom došlo na ceste medzi obcami Chotín a Svätý Peter.

15. mája 2023 – Na diaľnici D2 došlo k zrážke autobusu a nákladného vozidla. Nehoda si vyžiadala jednu obeť, 55 osôb utrpelo zranenia rôzneho rozsahu.

19. mája 2023 – Na ceste medzi obcami Trhovište a Pozdišovce v Michalovskom okrese sa zrazil autobus s osobným autom. Pri nehode zomrel jeden človek, zranili sa aj tri deti, ktoré sedeli v autobuse.

23. augusta 2023 – Jednu obeť a šesť zranených si vyžiadala dopravná nehoda autobusu, osobného motorového vozidla a dodávky medzi obcami Raslavice a Janovce v okrese Bardejov.

28. novembra 2023 – Život ženy si vyžiadala dopravná nehoda, ku ktorej došlo v obci Kamienka v okrese Vranov nad Topľou. Vodič autobusu počas jazdy v obci neprispôsobil rýchlosť vozidla stavu a povahe vozovky, v dôsledku čoho prešiel do protismeru.

17. januára 2024 – Zrážku s autobusom na ceste prvej triedy v Oravskom Podzámku neprežil 19-ročný vodič osobného auta.

Prečítajte si aj