Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. (Foto: Európska ľudová strana / wikipedia / FB / Maroš Šefčovič

Von der Leyenová navrhla pre Maroša Šefčoviča nové portfólio v Európskej komisii

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu.

Šéfka eurokomisie označila nové portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť za silné, pričom pod neho spadá aj colná politika EÚ. Pre slovenského eurokomisára však nenavrhla funkciu výkonného podpredsedu EK, ktorú zastáva v končiacej eurokomisii.

Šefčovič je členom EK od októbra 2009, keď nahradil prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa zodpovedného za vzdelávanie. Bolo to počas prvého mandátu šéfa EK Josého Manuela Barrosa. V druhom funkčnom období Barrosa sa stal podpredsedom EK zodpovedným za medziinštitucionálne vzťahy.

Súčasný slovenský eurokomisár pôsobil pod troma predsedami EK – po Barrosovi to bol Jean-Claude Juncker (vtedy mal na starosti budovanie energetickej únie) a Ursula von der Leyenová. EÚ v tomto období prešla dvoma veľkými finančnými krízami, brexitom, pandémiou koronavírusu a vypuknutím ruskej vojny proti Ukrajine s následným rastom cien v energetike. Šefčovič bol vnímaný ako „človek istoty“ a boli mu pridelené aj iné dôležité portfóliá či nová pracovná agenda, napísal nedávno portál Politico.

V posledných rokoch mal na starosti pobrexitové vzťahy EÚ so Spojeným kráľovstvom, Európsku alianciu pre batérie, vzťahy so Švajčiarskom a menšími nečlenskými krajinami EÚ v západnej Európe. Je tiež zodpovedný za spoločné nákupy plynu v rámci reakcie EÚ na krízu v energetike po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Vlani v októbri ho von der Leyenová poverila aj dohľadom na implementáciu Európskej zelenej dohody (tzv. Green Deal), jednej z hlavných iniciatív súčasnej eurokomisie, čo prebral po bývalom podpredsedovi EK Fransovi Timmermansovi.

Šefčovič: Agenda ekonomickej bezpečnosti nadväzuje na moju prácu v eurokomisii

Ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku priamo nadväzuje na to, čomu som sa doteraz v Európskej komisii (EK) venoval. V utorok to uviedol slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v utorok predpoludním v Štrasburgu oznámila zloženie novej exekutívy EÚ a slovenskému eurokomisárovi pridelila portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.

Šefčovič zdôraznil, že prioritou Slovenska bolo silné ekonomické portfólio, a spresnil, že obchod je exkluzívna právomoc EÚ a jedno z najvplyvnejších portfólií v eurokomisii.

„Vážim si dôveru predsedníčky Európskej komisie, ktorá sa rozhodla zveriť mi portfólio so silnou váhou pre konkurencieschopnosť EÚ, vrátane Slovenska, aj pre celkové postavenie Únie na medzinárodnej scéne. Ekonomická bezpečnosť s prepojením na obchodnú politiku priamo nadväzuje na to, čomu som sa venoval doteraz a kde vidím obrovskú pridanú hodnotu vzhľadom na silnú globálnu konkurenciu,“ vysvetlil Šefčovič.

Podľa jeho slov EÚ potrebuje partnerstvá, ale aj férový medzinárodný obchod s férovými praktikami, ktoré posilnia príležitosti pre európsky biznis.

„Zároveň si vážim dôveru predsedníčky v oblasti medziinštitucionálnych vzťahov, pretože zostávam jej pravou rukou vo vzťahoch s Európskym parlamentom aj Radou EÚ, čiže členskými štátmi,“ uzavrel Šefčovič.

M. Šefčovič: Začínam so svojím zatiaľ najsilnejším portfóliom v eurokomisii

Prečítajte si aj