Nedeľa 8. septembra, 2024
Talianska premiérka Giorgia Meloniová (C), predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (L) a francúzsky prezident Emmanuel Macron (R) na Kastílskom námestí počas samitu EÚ-MED9 o migrácii na Malte 29. septembra 2023. (Foto: LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images)
»

Von der Leyenová je ochotná spolupracovať s Meloniovou, ale nie s Le Penovou

Predsedníčka Európskej komisie von der Leyenová využila európske fórum WDR, aby opäť objasnila svoj vzťah k pravici v Európe. Taliansku premiérku Meloniovú považuje za potenciálneho partnera na spoluprácu – nie však francúzsku političku Marine Le Penovú.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ocenila taliansku premiérku Giorgiu Meloniovú ako dôstojnú nástupkyňu svojho predchodcu Maria Draghiho. Po voľbách do EÚ je otvorená spolupráci s jej stranou „Fratelli d’Italia“. Naopak, spolupráca s francúzskym Národným združením neprichádza do úvahy. Von der Leyenová sa takto vyjadrila v pondelok 27. mája v rámci fóra WDR v Berlíne.

Von der Leyenová oceňuje Meloniovej pozitívny prínos pre azylovú politiku

Meloniová „upevnila svoju pozíciu v Európskej rade medzi hlavami štátov a predsedami vlád“, vysvetlila predsedníčka Komisie, ktorá s ňou v poslednom čase spolupracovala najmä na migračnej politike. Von der Leyenová zdôraznila, že premiérka prevzala mnohé témy od svojho predchodcu Maria Draghiho. Zohrala tiež kľúčovú úlohu pri realizácii „spoločnej európskej azylovej stratégie“ (CEAS).

Von der Leyenová v Berlíne vysvetlila, že po voľbách do EÚ chce vytvoriť „platformu v strede“. To by si vyžadovalo „silnú väčšinu v prospech proeurópskych politík“ a žiadnu spoluprácu s extrémistami z ľavice alebo pravice.

Le Penovej dištancovanie sa od AfD zatiaľ nie je brané vážne

Podľa von der Leyenovej tento záväzok stojí v ceste spolupráci s Marine Le Penovou. Jej strana, ako povedala v Berlíne, je „platená Putinom“ a chce „zničiť Európu“. Predsedníčka Komisie zrejme naráža na pôžičku, ktorú Prvá česká ruská banka poskytla bývalému francúzskemu Národnému združeniu v roku 2014. Viaceré iné banky predtým odmietli takúto pôžičku poskytnúť.

Meloniová a Le Penová sa nedávno zblížili po sérii názorových rozdielov. Le Penová predtým obvinila taliansku premiérku, že okrem iného urobila príliš veľa ústupkov Európskej komisii v oblasti migračnej politiky.

V poslednom čase sa Le Penová vyjadrila oveľa zmierlivejšie. Hovorila o „spoločných bodoch s Meloniovou“ a potvrdila, že je „za slobodu“. Meloniová zasa povedal, že „neprirodzené“ spojenectvo medzi konzervatívcami a ľavým stredom na úrovni EÚ sa musí skončiť. Namiesto toho chcela „zjednotiť strany, ktoré sú kompatibilné vo svojej vízii, hoci majú úplne odlišné nuansy“.

V predchádzajúcom týždni Národné združenie presadilo aj vylúčenie AfD zo skupiny ID (Identita a demokracia) v Parlamente EÚ. Priamym podnetom na to boli výroky vedúceho kandidáta Maximiliana Kraha, ktoré sa chápali ako obhajoba Zbraní SS (Waffen SS – ozbrojené oddiely vedené Heinrichom Himmlerom počas druhej svetovej vojny).  Le Penová sa však od svojho nemeckého spojenca už viackrát dištancovala.

Scholz varuje von der Leyenovú pred spoluprácou s Meloniovou

Či a do akej miery sa skupiny ECR (Európski konzervatívci a reformisti), do ktorej patrí Meloniovej strana Fratelli, a ID stanú po voľbách do EÚ veľkou spoločnou pravicovou skupinou, je zatiaľ neisté. Ursula von der Leyenová by mohla byť závislá aspoň od niekoľkých hlasov pravice, aby bola opätovne zvolená za predsedníčku Komisie EÚ. Hlasy pravice by mohli byť rozhodujúce aj pre niektoré politické projekty.

Sociálnych demokratov dráždi postup EPP (Európskej ľudovej strany) smerom k strane Fratelli. Minulý piatok nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil v Portugalsku po stretnutí s predsedom vlády tejto krajiny Luísom Montenegrom:

„Je mi jasné, že keď sa bude vytvárať ďalšia Komisia, nesmie sa opierať o väčšinu, ktorá potrebuje aj podporu pravicových extrémistov.“

Meloniovej strana Fratelli d’Italia má vzdialené korene v neofašistickom Talianskom sociálnom hnutí (MSI). To založili v roku 1946 funkcionári niekdajšej „Republiky Salò“ a až do 90. rokov 20. storočia sa považovalo za stranu mimo ústavnej legitimity.

Keď korupčné škandály otriasli starým straníckym systémom a MSI získalo v Ríme a Neapole viac ako 40 % hlasov, jej líder Gianfranco Fini transformoval stranu na „Alleanza Nazionale“ (AN). Tá sa pozicionovala ako pravicovo-konzervatívna, dištancovala sa od fašizmu a stala sa súčasťou „Polo della Libertà“ pod vedením Silvia Berlusconiho. Fratelli boli výsledkom odštiepenia od AN.

Sociálni demokrati nechcú rokovať s ECR ani s ID

Generálny tajomník PES (Strany európskych socialistov) Giacomo Filibeck sa podľa Euractiv odvolával sa na Meloniovej vystúpenie na kongrese španielskeho Voxu v Madride v polovici mája. Vystúpili tam aj Viktor Orbán, Marine Le Penová a argentínsky prezident Javier Milei.

Medzi Španielskom a Argentínou vznikli diplomatické rozpory po tom, ako Milei vyslovil niekoľko ostrých poznámok na adresu socialistického premiéra Pedra Sáncheza a jeho manželky. Filibeck dal v mene PES jasne najavo, že sociálni demokrati nie sú pripravení rokovať o „proeurópskej väčšine“ po voľbách v prítomnosti zástupcov ECR ani ID.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj