Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračný záber (Pixabay/ Joenomias)

Volvo odstupuje od plánov vyrábať od roku 2030 iba elektromobily

Švédska automobilka Volvo Cars v stredu oznámila, že upravuje interný cieľ vyrábať od roku 2030 iba elektrické vozidlá.

Dôvodom sú podľa vyhlásenia spoločnosti „meniace sa trhové podmienky a dopyt zákazníkov“. Aj ostatné veľké európske automobilky zaznamenávajú pokles dopytu po elektrických vozidlách. Podľa Reuters je to spôsobené nedostatkom cenovo dostupných modelov a pomalým zavádzaním nabíjacích staníc.

Volvo, ktoré má čínskeho majiteľa a čiastočne vyrába v Číne, sa tiež pripravuje na dopady dodatočných ciel, ktoré Európska komisia zavádza na elektromobily vyrobené v ázijskej krajine. Rozvoj trhu s elektrickými vozidlami podľa spoločnosti brzdí aj rušenie dotácií v niektorých štátoch. K tomuto kroku pristúpilo vlani napríklad Nemecko.

Automobilka Volvo Cars zdôraznila, že cieľ 100 % predaných elektrických vozidiel do roku 2030 neruší, len sa zníži podiel na 90 %, pričom zvyšných 10 % by mali tvoriť hybridné modely. Tie sa ukázali u zákazníkov ako oveľa úspešnejšie ako čisto elektrické vozidlá, preto sa svetoví výrobcovia automobilov po vzore Toyoty snažia prísť s väčším portfóliom hybridov.

„Sme pevne presvedčení, že naša budúcnosť je elektrická,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Jim Rowan a dodal: „Je však jasné, že prechod na elektrifikáciu nebude lineárny a zákazníci a trhy sa pohybujú rôznymi rýchlosťami.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj