Streda 31. júla, 2024
Munícia pre Ukrajinu (Pixabay/ Voľné dielo)

Vojenská pomoc Ukrajine stála Česko doteraz 268 miliónov eur. Aká je finančná podpora EÚ a SR?

České ministerstvo obrany uviedlo 3. júla, že od začiatku ruskej invázie v roku 2022 do konca mája 2023 poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 6,75 miliardy Kč (268 miliónov eur).

Podľa ministerstva dar zahŕňa 8 kusov leteckej techniky vrátane 2 z tohto roku. „Nábojov pre delá a húfnice bolo zaslaných celkovo 94 860 kusov, z toho 10 000 kusov v tomto roku,“ povedal agentúre ČTK hovorca ministerstva David Polák. Dodal, že zoznam zahŕňa aj 62 tankov, 131 bojových vozidiel pechoty, 26 prieskumných chemických vozidiel, 16 kompletných špeciálnych vozidiel protivzdušnej obrany, 47 automobilov, 13 húfnic a 12 raketometov.

Aká je doterajšia podpora EÚ

Európska únia na svojej webovej stránke zverejnila, že od začiatku ruskej invázie poskytla Ukrajine hospodársku, humanitárnu a vojenskú podporu v hodnote viac ako 88 miliárd eur. Z toho vojenská pomoc predstavuje približne 39 miliárd eur.

V rokoch 2022 až 2024 uvoľnila EÚ v rámci Európskeho mierového nástroja finančné prostriedky v celkovej výške 11,1 miliardy EUR na nákup „smrtiaceho a nesmrtiaceho vojenského vybavenia a materiálu, ako sú osobné ochranné prostriedky, súpravy prvej pomoci, pohonné hmoty, munícia a raketové strely“.

Európsky mierový nástroj je fond disponujúci 17 miliardami eur a je financovaný mimo rozpočtu EÚ. Bol vytvorený na obdobie siedmich rokov (2021 – 2027) so zameraním na predchádzanie konfliktom, udržiavanie mieru a posilňovanie medzinárodnej bezpečnosti.

Rada EÚ v máji schválila návrh na využitie príjmov zo zabaveného ruského majetku a sankcií uvalených na Rusko na obranu a obnovu Ukrajiny.

„Znamená to, že centrálne depozitáre držiace ruské štátne aktíva a rezervy v hodnote vyššej ako 1 milión eur budú odvádzať finančný príspevok zo svojich zodpovedajúcich čistých ziskov, ktoré sa kumulujú od 15. februára 2024,“ vysvetlila EÚ.

Ďalším spôsobom finančnej podpory EÚ je výcvik ukrajinských vojakov v rámci misie EUMAM Ukraine. Podľa zverejnených informácií už bolo vycvičených 50 000 vojakov. Celková finančná podpora misie doteraz predstavuje 362 miliónov eur.

Misia EUMAN bola zriadená v októbri 2022 na žiadosť Ukrajiny o výcvik jej ozbrojených síl. Misia je financovaná z fondu Európskeho mierového nástroja.

V marci 2023 Rada schválila trojstupňový plán na urýchlenie dodávok a spoločného obstarávania munície a raketových striel pre Ukrajinu. Odhadovaná suma zatiaľ predstavuje 500 miliónov EUR.

Vojenská, humanitárna a finančná pomoc Ukrajine od SR

Podrobnejšie informácie nájdete na webovej stránke Kiel Institute For the World Economy tu. Poznámka: údaje sú uvedené v miliardách eur. Hnedá farba označuje vojenskú silu, svetlomodrá humanitárnu pomoc a tmavomodrá finančnú pomoc. Údaje sú z obdobia od 24. januára 2022 do 30. apríla 2024.

Slovensko zatiaľ poskytlo Ukrajine vojenskú podporu vo výške 67 miliónov eur. Celkové náklady SR na ukrajinských utečencov predstavujú vyše 2 miliárd eur.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj