Pondelok 16. septembra, 2024
Zimný pohľad na mlyn (Foto: Anikó Hanzlová)

Vodný kolový mlyn v Jelke: jedinečná technická pamiatka juhozápadného Slovenska

V Galantskom okrese, v malebnom prostredí na brehu Malého Dunaja v obci Jelka, stojí pozoruhodná pamiatka vodného kolového mlyna. Bohatosť vodných tokov Podunajskej nížiny umožňoval rozvoj vodných mlynov. Ako sa píše na stránkach obce, okolo roku 1866 sa na Malom Dunaji nachádzalo 37 mlynov, z toho 4 sa nachádzali v Jelke.

Najstaršie pramene o mlyne Jozefa Németha pochádzajú z plánu jeho využitia, z kresby konštrukcie, technického popisu a plánu polohy v chotári obce Jelka z roku 1894. S prestavbou pôvodne lodného mlyna sa začalo až roku 1900, pričom povolenie sa na prestavbu vydalo v roku 1899. Pôvodne mal iba jedno podlažie.

Letný pohľad na vodný mlyn; v rohu triedička múky (Foto: Anikó Hanzlová)

Majiteľ mlyna J. Németh ho dal v roku 1905 prestavať na kolový. Dnes trojpodlažný mlyn sa považuje za technickú pamiatku a pravdepodobne sa na viacpodlažný prestaval do roku 1916. Bol funkčný do roku 1951 a mlelo sa tu od roku 1906. Vtedy namiesto pôvodných mlecích kameňov inštalovali valcovú stolicu, výťahy a iné novšie stroje. 

Podľa správcu objektu sa tu prevažne spracovávala raž, občas aj kukurica a za mletie sa platilo mýto. Gazdovia sem prichádzali z blízkeho i ďalekého okolia mlieť obilie na múku či krupicu.

Zámok Topoľčianky: klenot strednej Európy ukrývajúci historické poklady (rozhovor)

Mlyn leží na 54 pilótach z agátového dreva, zatlčených do dna rieky. Ako píše obec na svojej stránke, lodné mlyny kotviace pri brehoch riek predstavovali prekážky pre vodnú dopravu pri splavovaní a ich osud spečatilo Uhorské nariadenie z toku 1738 na odstránenie mlynov prekážajúcich vodnej doprave. Na základe vodného zákona z roku 1885 sa zrušili lodné mlyny nespĺňajúce policajné predpisy o bezpečnosti plavby na vode.

Pohľad z boku. Vidíme pilóty z agátového dreva zatlčené do dna rieky (Foto: Anikó Hanzlová)

V areáli mlynu sa nachádzajú rôzne poľnohospodárske stroje ako napríklad pluhy, šrotovník, lis na ľan, mláťačka, sekačka na repu, kravské vozy, ba dokonca aj brička.

Od roku 1983 je mlyn zaevidovaný v Štátnom zozname nehnuteľných kultúrnych pamiatok na Slovensku.

Vlastivedné múzeum v Galante zrealizovalo v rokoch 2017 – 2019 projekt cezhraničnej spolupráce INTERREG – Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Chcete mať exotickú svadbu bez stresu? Skúste to na ostrove Maurícius (rozhovor s delegátkou)

Jelka je obľúbenou turistickou destináciou vodákov kvôli splavovaniu Dunaja. Okolitá príroda ponúka rôzne možnosti rekreácie a zákutia, ktoré sa pri návšteve mlyna oplatí navštíviť. Spomeňme aspoň vodné mólo pri Reštaurácii Ister, odkiaľ sa môžu návštevníci splaviť na člnoch až k mlynu. Trasa po vode trvá asi 1,5 hodiny a splav Dunaja je skutočne výnimočný zážitok. Rieka je pokojná a ponúka pohľad na nádherné zákutia prírody. Okolie splavu je tiché, bez ruchu áut (okrem úseku pod mostom spájajúcim Jelku s Novým Životom) a počas celého splavu vás sprevádza štebotanie vtákov. Pri mlyne je možné občerstviť sa a najesť v dvoch reštauráciách, ktoré majú aj detské ihriská. Vodáci si tu môžu ukotviť svoje člny, založiť táborisko, opekať si a stanovať.

Splav Dunaja na kajaku (Foto: Pavol Hanzel)

Okrem mlyna v Jelke stojí za zmienku aj mlyn v Tomášikove, Jahodnej a zachovalý mlyn v Dunajskom Klátove v lone prírody.

Prečítajte si aj