Štvrtok 19. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay / pexels)

Vo štvrtej výzve Obnov dom doručili záujemcovia približne 8458 žiadostí

Z desaťtisíc žiadostí vygenerovaných vo štvrtej výzve Obnov dom prišlo Slovenskej agentúre životného prostredia (SAŽP) približne 8458 žiadostí. Uviedla to PR manažérka sekcie plánu obnovy SAŽP Renáta Gešvantnerová.

Záujemcovia o obnovu rodinných domov mali doručiť formulár žiadosti s povinnými prílohami do 8. januára. „Vyše 2000 žiadateľov ho poslalo doslova na poslednú chvíľu – medzi sviatkami a po Novom roku,“ priblížila R. Gešvantnerová. Uviedla, že momentálne dokončujú registráciu a digitalizáciu posledných doručených žiadostí.

SAŽP začala vyhodnocovať 2043 žiadostí, pričom 465 žiadateľov vyhodnotila ako úspešných, bol alebo bude im zaslaný návrh zmluvy. „Ďalšie žiadosti sú v spracovaní,“ podotkla R. Gešvantnerová.

Predpokladá, že dve tretiny žiadostí bude nutné doplniť. Zatiaľ je v príprave alebo bolo odoslaných 570 výziev na doplnenie. „Zatiaľ neevidujeme žiadateľov, ktorí podmienky nesplnili. Päť žiadateľov však svoju žiadosť vzalo späť, a teda im nebude príspevok poskytnutý,“ skonštatovala R. Gešvantnerová.

SAŽP podľa nej vynakladá maximálne úsilie, aby každého žiadateľa vo štvrtej výzve informovali o výsledku či potrebe doplnenia svojej žiadosti v priebehu najbližších troch mesiacov.

O štvrtú výzvu z programu Obnov dom financovanú z plánu obnovy bol rekordný záujem. V rámci nej je vyčlenených 190 miliónov eur a agentúra uzavrie s každým úspešným žiadateľom zmluvu na 19.000 eur.

Prečítajte si aj