Pondelok 16. septembra, 2024
Účastníci reagujú - niektorí s francúzskou štátnou vlajkou - počas osláv po vyhlásení predpokladaných výsledkov druhého kola francúzskych parlamentných volieb počas zhromaždenia v Nantes na západe Francúzska 7. júla 2024. (Foto: LOIC VENANCE/AFP via Getty Images)
»

Vo francúzskych parlamentných voľbách zvíťazila ľavicová koalícia, nezískala však väčšinu

V druhom kole predčasných francúzskych volieb sa ľavicovej koalícii podarilo získať najviac kresiel, no absolútna väčšina jej unikla. Centristické zoskupenie skončilo na druhom mieste, zatiaľ čo pravica obsadila tretiu priečku.

Podľa konečných výsledkov druhého kola hlasovania v predčasných parlamentných voľbách získala ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP) najväčší podiel. Napriek tomu žiadny z troch hlavných politických blokov nedosiahol absolútnu väčšinu, čo naznačuje možnosť politického patu.

NFP si zabezpečila v Národnom zhromaždení (dolná komora parlamentu) 182 kresiel. Macronova koalícia Spolu (ENS) získala 168 kresiel. Národné združenie (RN) Marine Le Penovej obsadí 143 kresiel, hoci v prvom kole viedlo.

Jean-Luc Mélenchon, líder ľavicovej koalície, označil tieto výsledky za významné víťazstvo. Mélenchon, známy svojimi radikálnymi názormi, pripísal tento úspech “politickému postoju, ktorý nám umožnil zjednotiť ľud”.

Ľavicová koalícia vznikla ako výsledok politickej aliancie vytvorenej na poslednú chvíľu 10. júna, po víťazstve Národného združenia vo voľbách do Európskeho parlamentu. Koalícia zahŕňa väčšinu hlavných ľavicových strán vo Francúzsku.

Po zverejnení prvých odhadov francúzsky premiér Gabriel Attal, líder Macronovej frakcie v Národnom zhromaždení, oznámil svoju rezignáciu. Parlament sa má prvýkrát zísť v novom zložení 18. júla.

Počas prvého kola hlasovania minulý týždeň sa zdalo, že Národné združenie Le Penovej je na ceste k zisku väčšiny kresiel vo francúzskom parlamente, keďže viedlo vo viac ako polovici všetkých obvodov. Po týchto výsledkoch sa ľavicové aj centristické koalície spojili v snahe poraziť pravicu. Viac ako 200 ich kandidátov na treťom mieste sa vzdalo účasti v druhom kole, aby konsolidovali antipravicový hlas.

Napriek týmto snahám konečné výsledky naznačujú, že pravica odišla z volieb s historicky najväčším podielom kresiel v Národnom zhromaždení. Jordan Bardella, 28-ročný politický chránenec Le Penovej, vyjadril pripravenosť strany “prevziať zodpovednosť” ako jeden z troch hlavných blokov v Národnom zhromaždení.

Le Penová, ktorá už dvakrát súperila s Macronom v boji o prezidentské kreslo, je v súčasnosti mnohými považovaná za favoritku na víťazstvo vo francúzskych prezidentských voľbách v roku 2027.

Hlavné politické strany a ich zisky

1. Ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP) – ľavicová koalícia: 182 mandátov

2. Macronova koalícia Spolu (ENS) – centristická koalícia prezidenta Emmanuela Macrona: 168 mandátov

3. Národné združenie (RN) – pravicová strana Marine Le Penovej: 143 mandátov

Prečítajte si aj