Nedeľa 8. septembra, 2024
Denis Toma a Alexandra Horkavá (Foto: FB / Denis Toma / donio.sk/alexandra)

Vládny špeciál privezie na Slovensko Denisa z Číny a Alexandru z USA. Študenti sa nachádzajú v kritických stavoch

Vládny špeciál prevezie na Slovensko jedného slovenského pacienta z Číny a dvoch z USA. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR v piatok (19. 7.) na svojej Facebookovej stránke. Repatriácia sa týka Slovákov, ktorí sa nachádzajú vo vážnych stavoch v zahraničných zdravotných zariadeniach a nemohli sa dostať do rodnej krajiny. Ministerstvo ďalej uviedlo, že šéfka rezortu Zuzana Dolinková v spolupráci s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (obaja Hlas-SD) stanovili na prevoz pacientov vládnou letkou konečný termín. Po vybavení všetkých potrebných úkonov vládny špeciál vyrazí do Číny 27. júla a následne do USA 1. augusta. Repatriáciu zrealizuje Letecký útvar ministerstva vnútra SR v spolupráci so slovenskými záchranármi.

Denis sa v Číne zranil za nejasných okolností

26-ročný študent Denis Toma pochádzajúci z okolia Piešťan študoval v Hong Kongu. Na miestnej baptistickej univerzite mal mať 7. júna promócie. Ešte predtým sa cez most vybral na výlet do Macaa. „Naposledy ho videli posledný májový deň v piatok. Odišiel z internátu s batohom, v ktorom mal notebook. V ten deň ešte volal s mamou a dohodli sa, že si zavolajú v sobotu,“ vysvetlil Denisov otec Rastislav Toma.

(Foto: Transparentný účet DENIS TOMA)

Keď sa mu mama Dagmar pokúšala v dohodnutý čas volať, Denis neodpovedal. Rodičia sa začali strachovať, keďže Denis nebol aktívny ani na sociálnych sieťach. Kontaktovali jeho kamarátov a spolužiakov, až sa napokon dopátrali, že leží v kóme v nemocnici v Macau. Za Denisom postupne obaja osobne prišli. 

„Podľa záznamov z kamery mal spadnúť na eskalátore a podľa ďalšieho videa, ktoré majú policajti, ho mal ešte zraziť autobus a v nemocnici mu dali nejaké lieky na upokojenie. Potom upadol do bezvedomia,“ opísal incident otec. Denis sa z bezvedomia prebral po 39 dňoch.

Jeho zdravotný stav sa postupne zlepšuje, dokáže komunikovať, avšak naďalej potrebuje intenzívnu zdravotnú starostlivosť, pohybuje sa len za pomoci asistencie na vozíku. 

Denisov prípad upútal značnú pozornosť, rodičia žiadali slovenské úrady, aby po syna poslali vládny špeciál. Na študentovu zdravotnú starostlivosť v Číne bola spustená aj zbierka cez transparentný účet, keďže poistenie, ktoré mal v Hong Kongu, mu vo vnútrozemskej Číne neplatilo. Vyzbieralo sa okolo 40-tisíc eur.

„Sme radi, že sa to konečne doriešilo. Prihoršilo sa mu troška, ale je schopný prevozu a má to aj od doktora potvrdené, ale stále je taký unavený a bolí ho hlava,“ opísal súčasný  pacientov stav otec Rastislav. Po návrate na Slovensko bude podľa neho Denis pokračovať v liečbe v trnavskej nemocnici.

Alexandra spadla v strednej Amerike z mopedu

Potom, čo sa vládny špeciál vráti z Číny, bude smerovať do USA, aby previezol dvoch pasažierov. Jedným z nich by mala byť 25-ročná Alexandra Horkavá z Gelnice. Študentka a cestovateľka sa vydala na výlet za kamarátmi do strednej Ameriky.

(Foto: donio.sk/alexandra)

„Dcéra išla v Nikarague navštíviť priateľov a počas jazdy na mopede sa jej stala nehoda. Upadla do kómy. Prvotná informácia bola, že komunikuje, ale to bolo len, kým ju nepreviezli do miestnej nemocnice,“ opísal incident Alexandrin otec Igor Horkavý. Dodal, že miestna nemocnica nedisponovala potrebným vybavením, preto musela byť Alexandra transportovaná do hlavného mesta krajiny Managua. Tam ležala na jednotke intenzívnej starostlivosti v bezvedomí až do 22. decembra.

„Prvotné informácie boli také, že má 30-percentnú šancu na prežitie. Keď sme ju prvýkrát videli, bolo to strašné, nevedeli sme sa s tým zmieriť,“ povedal otec. Z kómy sa Alexandra začala prebúdzať až po prevezení do nemocnice Penn Presbyterian Medical Center Philadelphia v USA. Tam podstúpila operáciu panvy, ruky a cievy v krku s tým, že lekári skonštatovali, že viac už nevedia spraviť. Všetky náklady boli hradené americkou zdravotnou poisťovňou, v ktorej bola počas štúdia v zahraničí Alexandra poistená. 

 „Je v najnižšom štádiu vedomia, vníma svet okolo seba, vie rozoznávať veci. Nedokáže hýbať ľavou nohou a rukou, komunikácia s Alexandrou nie je žiadna,“ dodala rodina.

Rodičia sa pokúšali o jej návrat domov, avšak finančné prostriedky na repatriáciu leteckou cestou boli pre nich príliš vysoké. Za vládny špeciál by podľa ministerstva zaplatili okolo 100-tisíc eur. Na vyzbieranie potrebného množstva peňazí sa spustila zbierka, do ktorej sa zapojilo viac ako 2000 darcov a celková vyzbieraná čiastka bola približne 40-tisíc eur. 

„Chcel by som povedať, že som veľmi dojatý z toho, ako ľudia na zbierku zareagovali. Som zo srdca vďačný každému jednému človeku, či už tú výzvu zdieľal alebo prispel hoc len eurom alebo akoukoľvek inou sumou,“ napísal Igor Horkavý.

„Neviem sa dočkať 1. augusta,“ reagoval bezprostredne po tom, čo mu denník SME oznámil, že ministerstvo let potvrdilo. „Určite je to dobrá správa aj pre ďalšie rodiny,“ dodal.

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach sa už skôr ponúkla, že po príchode na Slovensko môže Alexandre poskytnúť potrebnú zdravotnú starostlivosť.

Informácie o druhom pacientovi, ktorý má odletieť z USA, zatiaľ nie sú známe.

Ministerka nechce, aby sa z výnimočnej situácie stal precedens

Na palube vládneho špeciálu, ktorý pacientov z Číny a USA vyzdvihne, bude prítomný špecializovaný zdravotný tím s potrebnou zdravotníckou technikou. Prevoz bežnými komerčnými linkami by podľa vyjadrení lekárov pacienti nezvládli.

Koľko presne bude transport stáť, rezort zatiaľ uviesť nevedel. „Cena takéhoto letu sa dá vyčísliť až spätne po doručení všetkých faktúr, ktoré súvidia s týmto letom,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Ministerka Dolinková nechce, aby sa z výnimočnej situácie stal zaužívaný precedens. „Je dôležité pri akejkoľvek ceste do zahraničia, aby sme si každý uvedomili, že je potrebné myslieť takpovediac na všetko a zabezpečiť si aj to cestovné poistenie, mať samozrejme zdravotné poistenie, pretože nikdy nevieme, čo sa nám v zahraničí stane.“

Ministerka ďalej poznamenala, že rezort je v intenzívnej komunikácii s rodičmi pacientov a vyjadrila nádej, že prevozy prebehnú podľa plánu. „Chcem sa aj touto cestou poďakovať všetkým, ktorí sa na tejto záchrannej operácii podieľali, za ich obrovské nasadenie, ľudskosť a empatiu pri zabezpečovaní prevozu slovenských pacientov naspäť na Slovensko. V neposlednom rade a osobitne patrí vďaka samotným lekárom, záchranárom a ostatným zložkám. Pacientom prajem skoré uzdravenie a veľa pozitívnej energie. Verím, že oba prevozy vyjdú podľa dohodnutých letových plánov a pacienti sa šťastne dopravia domov.“

Prečítajte si aj