Utorok 22. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Pavel Danilyuk / pexels)

Vladimírovi Šeparnevovi uložili za postrelenie študentky ročný trest väzenia

Senát Krajského súdu Bratislava uložil bývalému pedagógovi Akadémie Policajného zboru Vladimírovi Šeparnevovi za postrelenie študentky nepodmienečný trest odňatia slobody na jeden rok. Uložil mu aj zákaz činnosti vykonávať pedagogickú a obdobnú činnosť spolu so zákazom držania zbrane v trvaní piatich rokov. Poškodených odkázal s nárokom na náhradu škody na civilné konanie. Rozsudok je právoplatný.

„Odvolací súd sa nestotožnil s uloženým podmienečným trestom súdom prvého stupňa, a to vzhľadom na následky, ktoré spôsobil žalovaný skutok, pričom u obžalovaného podľa senátu išlo o hrubé zanedbanie povinnosti inštruktora streľby a o jeho ľahostajnosť a nezodpovednosť,“ priblížil hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Obhajca Šeparneva Ľuboš Pejhovský poukázal na to, že išlo o sled nešťastných náhod a zlyhanie ľudského faktora s tým, že k žiadnym iným porušeniam predpisov zo Šeparnevovej strany nedošlo. „Inšpekcia vypracovala písomnú správu, ktorá je súčasťou spisu. Na základe šetrenia inšpekcia konštatovala porušenia bezpečnosti zo strany Akadémie Policajného zboru. Tieto pochybenia nemôžu padať na obžalovaného,“ ozrejmil Pejhovský.

Vladimír Šeparnev svoj skutok v záverečnej reči oľutoval, berie si ho za vinu. Konštatoval, že ako inštruktor je na cvičisku zodpovedný za všetko.

Prvostupňový súd uložil vo februári Vladimírovi Šeparnevovi trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Podľa rozsudku mal tiež študentke nahradiť škodu vo výške 48.640 eur, ministerstvu vnútra v sume 5662 eur a zdravotnej poisťovni 28.284 eur. Súd mu zároveň zakázal vykonávať funkciu alebo povolanie, pri ktorých dochádza k držbe zbrane a k manipulácii so strelnými zbraňami.

Prečítajte si aj