Piatok 20. septembra, 2024
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a Dušan Keketi (nominant SNS), ktorého vymenovala do funkcie ministra cestovného ruchu a športu SR v Prezidentskom paláci v Bratislave v piatok 26. januára 2024. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Vláda vymenovala štátnych tajomníkov nového ministerstva cestovného ruchu a športu

Do funkcie štátnych tajomníkov Ministerstva cestovného ruchu a športu SR boli vymenovaní Ján Krišanda a Marek Harbuľák. Zároveň bol odobrený aj návrh programov kapitol novovzniknutého rezortu. Vyplýva to z viacerých návrhov ministra cestovného ruchu a športu SR Dušana Keketiho (nominant SNS), ktoré vo štvrtok schválila vláda.

Ján Krišanda v minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR. V telovýchove a športe má podľa priloženého životopisu celkovú profesionálnu prax 37 rokov.

Marek Harbuľák vykonával funkciu prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a taktiež bol riaditeľom niekoľkých hotelov.

Vláda vymenovala do funkcie generálneho tajomníka služobného úradu nového rezortu Pavla Sýkorčina. Predtým pôsobil ako generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Schválené bolo aj vytvorenie nových programov novovzniknutého rezortu, a to Tvorba a implementácia politik, Rozvoj a podpora cestovného ruchu a Rozvoj a podpora športu. Minister cestovného ruchu a športu D. Keketi má povinnosť vytvoriť ich prostredníctvom Rozpočtového informačného systému do 9. februára tohto roku.

D. Keketi bol pred vymenovaním za šéfa nového rezortu vo funkcii splnomocnenca vlády pre cestovný ruch a šport. V minulosti pôsobil na poste generálneho riaditeľa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave či ako predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Letiska Sliač. Taktiež bol predsedom Rady banky a generálnym riaditeľom Eximbanky.

D. Dej (PS): Projekt ministerstva cestovného ruchu a športu je nepripravený a vzbudzuje obavy

Ministerstvo cestovného ruchu a športu nemalo vzniknúť, ak nebolo dostatočne pripravené. V oblasti športu môže dokonca viac problémov vyrobiť ako vyriešiť, upozorňuje poslanec za Progresívne Slovensko Dávid Dej.

„Minister Dušan Keketi po vymenovaní povedal, že vízia sa pripravuje a dávajú sa dokopy dáta. Tomu sa však mala koalícia venovať dávno pred vznikom nového ministerstva. Je absurdné hľadať zmysel existencie nového ministerstva až potom, ako bolo vytvorené,“ vyhlásil D. Dej.

Poslanec má výhrady aj voči avizovanej agende vznikajúceho ministerstva: „Vidíme, ako veľmi tejto vláde záleží na zlepšovaní podmienok pre korupčné správanie. Zámer naliať viac peňazí do športových zväzov, v ktorých chýbajú adekvátne kontrolné štruktúry, preto vzbudzuje otázky,“ povedal D. Dej s tým, že bez transparentného a efektívneho využitia financií zostane lepšia podpora športu len prázdnym sľubom.

„Rovnako nedáva zmysel orientácia ministerstva na vrcholový a výkonnostný šport, keďže školský šport zostáva v kompetencii Ministerstva školstva. Toto rozdelenie môže vytvoriť väčšiu bariéru medzi športom pre všetkých a profesionálnym športom,“ uviedol D. Dej.

Ďalšie riziko vidí D. Dej v presune TIPOS-u do sféry vplyvu Slovenskej národnej strany: „Bude to viesť k dosadzovaniu ľudí bez relevantnej kvalifikácie do kľúčových pozícií, ako to vidíme na ministerstve životného prostredia. Naše obavy len posilňuje nedávna nominácia Róberta Vitteka za predsedu dozornej rady,“ vysvetlil Dej.

Prečítajte si aj