Štvrtok 19. septembra, 2024
Oddelenie neurológie - Fakultná nemocnica J. A. Reimana Prešov (foto:https://www.fnsppresov.sk/kliniky)

Vláda schválila zámer vybudovať v Prešove modernú vojenskú nemocnicu, KDH má obavy

Prešovská nemocnica by mala k 1. júlu 2024 prejsť do zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva obrany (MO) SR. Vyplýva to zo zámeru na zaradenie štátnej príspevkovej organizácie Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana Prešov do systému vojenského zdravotníctva, ktorý v stredu schválila vláda. Zmena súvisí s projektom vybudovania nového moderného komplexu vojenskej nemocnice.

„V hierarchii vojenského zdravotníctva bude FNsP Prešov nemocnicou s najvyšším typom vojenského zdravotníckeho zariadenia na úrovni ROLE 4 v zmysle štandardov NATO predurčených na poskytovanie ako neodkladnej zdravotnej starostlivosti, tak aj širokého spektra komplexnej liečby,“ uviedol rezort obrany v návrhu.

Cieľom zmeny je rozšírenie kapacít a rekonštrukcia súčasných objektov. Nový komplex by mal priniesť posilnenie a rozšírenie vojenského zdravotníctva a tiež zásadné zlepšenie zdravotnej starostlivosti na východnom Slovensku. „Ambíciou sú aj umiestnenia nemocnice na popredných priečkach v hodnoteniach a prieskumoch spokojnosti pacientov,“ dodalo ministerstvo obrany.

Nová vojenská nemocnica by tiež mala rozvíjať špecializované vzdelávanie zamerané na vojenské zdravotníctvo. „Zámerom MO v ďalšom období je aj zriadenie strednej odbornej vojenskej školy v areáli fakultnej nemocnice, minimálne s jedným študijným odborom pre potreby vojenského zdravotníctva. Využitím už existujúcej spolupráce prešovskej nemocnice so strednými zdravotníckymi školami sídliacimi v meste, ako aj Fakultou zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity a Lekárskou fakultou UPJŠ Košice, ako aj s prípadným postupným nadviazaním spolupráce s ďalšími lekárskymi a zdravotníckymi fakultami dôjde k vybudovaniu kvalitného systému vzdelávania a výchovy kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov pre potreby Ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ dodal rezort.

Prešovská fakultná nemocnica je treťou najväčšou štátnou nemocnicou na Slovensku s kapacitou 1233 lôžok a v rámci Prešovského kraja je dominantným poskytovateľom najmä ústavnej zdravotnej starostlivosti. S počtom viac ako 200 zamestnancov patrí k najväčším zamestnávateľom v Prešovskom kraji. Nemocnica aktuálne čelí vážnym problémom so zadlženosťou voči dodávateľom, zdravotným poisťovniam i Sociálnej poisťovni. Záväzky po lehote splatnosti k 31. 1. 2024 predstavujú viac ako 80 miliónov eur, z toho exekučné konania sú v objeme viac ako 30,5 milióna eur.

„Nová nemocnica rozšíri kapacity a možnosti vojenskej zdravotnej starostlivosti v rámci východného krídla NATO, rovnako však tak výrazne zlepší zdravotnícku infraštruktúru a tým aj zdravotnú starostlivosť na východnom Slovensku,“ zvýraznil najdôležitejšie benefity projektu. Nová nemocnica bude spadať pod rezort obrany, ktorý jej výstavbu bude financovať z vlastného rozpočtu, s prípadným zapojením externých eurofondových zdrojov.

Investíciu odhadol minister na rádovo stovky miliónov eur. „Ak dnes dostaneme dôveru od vlády, veľmi rýchlo zostavíme projektový tím a začneme intenzívne komunikovať s nemocnicou, na jej chode sa však nič meniť nebude,“ zdôraznil Kaliňák. Keďže výstavba nového komplexu sa má realizovať za prevádzky súčasnej nemocnice, je si vedomý náročnosti projektu. „Je to šesť až sedemkrát väčší projekt ako nemocnica sv. Michala v Bratislave,“ zdôraznil minister obrany, ktorý nechce dávať konkrétne lehoty výstavby.

Zdôraznil, že ministerstvo obrany urobí všetko pre to, aby to bolo v čo najkratšom termíne. Za dôležité v tejto súvislosti považuje čo najefektívnejšie verejné obstarávanie.

Odhadol, že v rámci novovybudovanej časti by sa kapacita mala rozšíriť o 900 lôžok. Nové objekty sa budú realizovať ako prvé, následne príde k obnove súčasných. Presné detaily sa však podľa jeho slov ešte budú profilovať v rámci projektu.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po rokovaní vlády uviedla, že zámerom je postaviť nemocnicu do konca volebného obdobia, teda do roku 2027. Deklarovala, že nemocnica bude poskytovať zdravotnú starostlivosť aj pre civilné obyvateľstvo v rámci regiónu. Ubezpečila tiež, že počas prestavby nebude poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocnici nijak ohrozené. Neobáva sa, že by bol v novej nemocnici problém s nedostatkom zdravotníckeho personálu. Naopak, očakáva, že nová moderná nemocnica by mohla do regiónu personál prilákať.

Dolinková zároveň podotkla, že prešovská fakultná nemocnica aktuálne čelí vážnym problémom so zadlženosťou, pričom záväzky predstavujú viac ako 80 miliónov eur, z toho exekučné konania sú v objeme viac ako 30,5 milióna eur. „S tým sa bude musieť vysporiadať rezort, pod ktorého zriaďovateľskú pôsobnosť nemocnica pôjde, takže predpokladám, že rezort obrany sa vysporiada s týmito záväzkami,“ skonštatovala.

Výstavbu novej vojenskej nemocnice v Prešove a rokovanie o nej na stredajšej vláde avizoval v pondelok (16. 4.) po kontrolnom dni na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR predseda vlády SR Robert Fico.

KDH: Vítame zámer postaviť nemocnicu v Prešove, no MZ na ňu stratí dosah

Opozičné KDH víta zámer postaviť v Prešove novú nemocnicu, ktorú plánuje vystavať Ministerstvo obrany SR. Má však obavu, či bude vojenská nemocnica poskytovať starostlivosť pre všetkých obyvateľov tak, ako to zabezpečuje prešovská nemocnica v súčasnosti. Vláde vytkli, že na nemocnicu nebude mať žiadny dosah Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Poslankyňa za KDH Andrea Turčanová upozornila, že nemocnica v Prešove je v zlom technickom stave a potrebuje dostatok finančných zdrojov. „Nemocnica je navyše aj jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. Budeme preto podrobne sledovať ďalšie kroky vlády a to, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť pre takmer pol milióna pacientov, ktorí ročne nemocnicu v Prešove využijú,“ uviedla na tlačovej konferencii.

KDH upozornilo, že cieľom novej nemocnice má byť zdravotná starostlivosť pre desať percent vojakov a zvyšných 90 percent bude pre všetkých pacientov. „Je to veľký nepomer a rezort zdravotníctva tak stratí dosah na koncovú nemocnicu v Prešovskom kraji,“ uviedol poslanec František Majerský (KDH).

Hnutie zároveň kritizuje, že o budúcnosti národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa stále nerozhodlo, hoci tak mala ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) urobiť do konca marca. KDH vo februári vyzvalo premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj ministerku, aby zvolali okrúhly stôl so všetkými relevantnými politickými stranami a odborníkmi k výstavbe národnej koncovej univerzitnej nemocnice. „Doteraz sme nedostali žiadnu odpoveď. Vyzerá to tak, že zdravotníctvo zjavne nie je prioritou tejto vlády,“ dodal poslanec Peter Stachura (KDH).

Prešovská nemocnica by mala k 1. júlu 2024 prejsť do zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu obrany. Vyplýva to zo zámeru na zaradenie štátnej príspevkovej organizácie Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana Prešov do systému vojenského zdravotníctva, ktorý v stredu schválila vláda. Zmena súvisí s projektom vybudovania nového moderného komplexu vojenskej nemocnice.

Prečítajte si aj