Štvrtok 19. septembra, 2024
Dnešné rokovanie úradníckej vlády SR. (Foto: FB / Úrad vlády Slovenskej republiky)

Vláda schválila odvolanie šéfa SIS, na ťahu je prezidentka

Vláda schválila návrh na odvolanie aktuálneho riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča. Je na prezidentke SR Zuzane Čaputovej, aby návrh schválila. Prezidentka má právomoc menovať a odvolávať šéfa tajnej služby na návrh vlády a už predtým rozhodla, že M. Aláča dočasne pozbaví funkcie.

Po odvolaní bude na čele úradu stáť dočasne námestník SIS. Dočasne poverený predseda vlády SR Ľudovít Ódor povedal, že v tomto momente sa toto riešenie zdá byť najrozumnejším, najmä vzhľadom na blížiace sa voľby. Ak by však vznikli nové okolnosti, všetky možnosti sú otvorené. Ďalej dodal, že o ďalšom postupe budú informovať po rozhodnutí prezidentky.

Ľudovít Ódor už v pondelok oznamil, že plánuje navrhnúť Aláčovo odvolanie. Dôvodom pre tento krok je obvinenie Aláča zo spáchania trestných činov. Konkrétne je obvinený pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa a pre zločin marenia spravodlivosti.

Dočasne poverený premiér očakáva od nastupujúceho námestníka SIS, že úrad bude spolupracovať zodpovedne, nebude poskytovať informácie politickým stranám a nebude ovplyvňovať aktuálne kauzy.

Prečítajte si aj