Štvrtok 19. septembra, 2024
Rokovanie vlády SR (foto: FB Úrad vlády Slovenskej republiky)

Vláda sa dnes zaoberá odvolaním šéfa SIS aj novelou zákona o zdravotnej starostlivosti

Vláda Slovenskej republiky sa dnes stretáva na svojom dnešnom zasadnutí, aby prerokovala niekoľko dôležitých otázok vrátane odvolania riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča a viacerých legislatívnych návrhov. 

Odvolanie šéfa SIS

Vláda sa dnes bude zaoberať návrhom na odvolanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča pre prezidentku Zuzanu Čaputovú. Tento krok je spojený s obvinením z trestných činov, ktorému Aláč momentálne čelí. Prezidentka už reagovala na situáciu a dočasne pozastavila jeho pôsobenie vo funkcii.

Legislatívne návrhy a priority vlády

Vláda bude taktiež diskutovať o viacerých legislatívnych návrhoch vrátane novely zákona o zdravotnej starostlivosti. Plánované zmeny zahŕňajú skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí, zmeny v poplatkoch za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentných služieb. Ďalšie zmeny sa týkajú Trestného zákona, kde sa navrhuje zabezpečenie dostatočnej kontroly osôb podliehajúcich ambulantnej forme ochranného liečenia.

Investičné plány a strategické ciele

Okrem legislatívnych zmien bude vláda hlasovať aj o uvoľnení finančných prostriedkov pre strategický park Valaliky. Taktiež sa plánuje investičný stimul vo výške 1,5 milióna eur na modernizáciu výroby modulov recirkulácie výfukových plynov.

V oblasti pôdohospodárstva ministerstvo predkladá návrh na poskytnutie mimoriadnej podpory pestovateľom pšenice kompenzujúcej dovoz obilia a olejnatých semien z Ukrajiny.

Ministerstvo obrany sa zaoberá rekonštrukciou malého areálu Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Tieto priestory majú po obnove slúžiť na administratívne účely a dočasné ubytovanie.

Stratégia pre vzdelávanie a výskum

Kabinet zvažuje ciele a priority v oblasti vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti vysokých škôl na najbližších päť rokov.

Prečítajte si aj