Pondelok 16. septembra, 2024
Vladimir Zelenskyj na návšteve Dánska(Foto: screenshot z oficiálneho twitterového účtu Vladimíra Zelenského)
»

Video: Ukrajinský prezident sa na neohlásenom turné stretáva s európskymi predstaviteľmi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pokračuje vo svojom neohlásenom európskom turné, počas ktorého sa stretáva s významnými lídrami a diskutuje o budúcej spolupráci medzi krajinami. Jeho poslednou zastávkou je Grécko, kde sa zúčastnil neformálnej večere predstaviteľov balkánskych krajín pri príležitosti 20. výročia summitu EÚ-západný Balkán.

Už v pondelok pricestoval Zelenskyj do Atén na vopred neohlásenú návštevu, kde ho privítali grécky premiér Kyriakos Mitsotakis a prezidentka Katerine Sakellaropulosová. Zelenskyj sa zúčastnil neformálnej večere, ktorá sa konala v Aténach a ktorú zorganizovali predstavitelia deviatich balkánskych krajín. Okrem ukrajinského prezidenta na nej boli prítomní aj Ursula von der Leyenová, predsedkyňa Európskej komisie, a Belgičan Charles Michel, uradujúci predseda Európskej rady. 

Zelenského cesta za spoluprácou však nezačala a nekončí v Grécku. Jeho turné zahŕňa viaceré európske krajiny. Už v predchádzajúcich zastávkach svojho turné, a to vo Švédsku a Holandsku, diskutoval Zelenskyj o možnosti posilnenia ukrajinských obranných kapacít. Vo Švédsku sa stretol s premiérom Ulfom Kristerssonom a rokoval o potenciálnom získaní stíhačiek Gripen na posilnenie ukrajinských vzdušných síl. V Holandsku sa zasa stretol s premiérom Markom Ruttem, pričom sa potvrdilo, že Dánsko a Holandsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16.

Na svojom twitterovom účte zverejnil video, v ktorom vyjadruje vďaku týmto krajinám. Špeciálnu vďaku vyjadril aj USA za výrobu stíhačiek F-16. 

Včera sa Zelenskyj stretol so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. Diskutovali spolu o rešpektovaní Charty OSN, nedotknuteľnosti hraníc, ako aj o budúcnosti oboch krajín v rámci spoločného európskeho priestoru.

Ukrajinský prezident sa o stretnutí vyjadril nasledovne: „Otvorené, úprimné a plodné stretnutie s prezidentom Srbska. Dobrý rozhovor o rešpektovaní Charty OSN a nedotknuteľnosti hraníc. O spoločnej budúcnosti našich krajín v spoločnom európskom domove. O rozvoji našich vzťahov, čo je v našom spoločnom záujme.“

Počas návštevy Srbska diskutoval aj o bezpečnosti Čierneho mora a zabezpečení alternatívnych obilných koridorov.

Hoci Srbsko nebolo ochotné pridať sa k západným sankciám voči Rusku, odsúdilo ruskú inváziu a potvrdilo suverenitu Ukrajiny.  Vučič v januári jasne odmietol ruské územné nároky na Ukrajinu a vyhlásil, že územie Krymu a východoukrajinský región Donbas patria Kyjevu.

Prečítajte si aj