Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (cottonbro studio / Pexels)
, ,

Vianoce na splátky? Pri rozhodovaní zvážte tieto faktory

Reklamná masáž pred vianočnými sviatkami sa nám snaží podsunúť predstavu, že nevyhnutne potrebujeme výrobky a služby, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme. Ak nemáte peniaze na vysnívané darčeky, ale aj tak ich plánujete kúpiť na splátky, mali by ste si dať pozor na niektoré riziká.

V prvom rade zvážte, či sa vám oplatí zaobstarať si darčeky na úver. „Radosť z rozmaznávania často vyhasne po zaplatení prvej splátky,“ vysvetľuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest a dodáva: „Nákup na splátky môže pomôcť rodinnému rozpočtu, keď sa pokazí práčka alebo chladnička, prípadne pri kúpe iných predmetov trvalejšej hodnoty, ktorých životnosť je dlhšia ako doba splácania. Spotrebiteľom odporúčame, aby sa pri nákupe postrádateľných darčekov úverom vyhýbali.“

Pri splátkovom nákupe by ste mali ďalej zvážiť, či budete schopní splácať úver aj v prípade, že nastanú neočakávané udalosti, napríklad dlhodobá práceneschopnosť, strata zamestnania, zničenie auta atď.

Pozor na podmienky

Výber poskytovateľa úveru by ste nemali podceňovať. Ponuky úverových spoločností sa môžu výrazne líšiť, preto sa oplatí aspoň ich základné porovnanie. V predvianočnom období nie sú výnimkou ani bezúročné pôžičky ponúkané úverovými spoločnosťami v spolupráci s obchodníkmi.

Osobitná pozornosť by sa mala venovať nebankovým inštitúciám, ktoré sa špecializujú na tzv. mikroúvery. Pod ich zdanlivo výhodnou ponukou nízkych úrokov alebo ochotou poskytnúť úver aj ľuďom so záznamom v registri dlžníkov sa môže skrývať rad zádrheľov, upozorňuje dTest.

Ak splácate riadne a včas, zvyčajne sa nevyskytujú žiadne nepríjemnosti. Ak však meškáte so splátkami, môžu vám hroziť vysoké sankcie, zvýšené úroky alebo povinnosť úver okamžite splatiť. V každom prípade si pozorne prečítajte podmienky úveru, aby vás nič neprekvapilo.

Odstúpenie od zmluvy je možné

Aj v prípade nákupu na splátky máte ako spotrebiteľ právo odstúpiť od zmluvy. Môžete tak urobiť bez udania dôvodu a bez rizika sankcie do 14 dní od uzavretia zmluvy.

Lehota sa však predlžuje, ak spotrebiteľ nedostal všetky informácie požadované zákonom, napríklad ak nebol informovaný o možnosti odstúpiť od zmluvy. Spotrebiteľ má potom 30 dní na vrátenie už požičaných peňazí.

Okrem vrátenia požičanej sumy má veriteľ právo požadovať úroky za obdobie, počas ktorého úver trval.

„Spotrebitelia majú tiež právo kedykoľvek úver predčasne splatiť. Tým sa oslobodia od úrokov a iných nákladov, ktoré by museli zaplatiť, ak by k predčasnému splateniu nedošlo. Naopak, poskytovateľ má nárok na náhradu nevyhnutných a opodstatnených nákladov vzniknutých v priamej súvislosti s predčasným splácaním,“ hovorí Hekšová.

Spor pomôže vyriešiť mediátor

Ak sa spotrebiteľ a banka alebo iný poskytovateľ úveru nedohodnú na rozsahu vzájomných práv a povinností, je vhodné pokúsiť sa spor najprv vyriešiť mimosúdne. Mediáciu bude vykonávať mediačný úradník, ktorý je zriadený na riešenie sporov mimosúdnou cestou.

Prevzaté z tlačovej správy dTestu.

Prečítajte si aj