Pondelok 16. septembra, 2024
Ľudia, ktorí sami uvádzajú, že sú vystavení nebezpečnej vode, zažívajú väčší psychický stres (Pexels/ cottonbro studio)

Viac ako polovica ľudí na celom svete očakáva, že voda v ich oblasti im v najbližších dvoch rokoch uškodí

Vedci upozorňujú, že ľudské predstavy o bezpečnosti vody ovplyvňujú ich rozhodnutia a výsledky v oblasti zdravia.

Podľa nedávnej štúdie uskutočnenej v 141 krajinách, viac ako 52 % respondentov „očakáva v najbližších dvoch rokoch vážne poškodenie zdravia z pitnej vody“.

V štúdii, ktorá bola nedávno uverejnená v časopise Nature Communications, sa analyzovali údaje od viac ako 148 000 dospelých osôb z prieskumu World Risk Poll 2019 nadácie Lloyd’s Register Foundation.

Výskumníci z Northwestern University a UNC zistili, že v Spojených štátoch napriek tomu, že viac ako 97 % populácie má prístup k čistej vode, približne 40 % ľudí očakáva, že im pitná voda ublíži.

Najnižšia miera bola zaznamenaná v Singapure (0,9 %) a najvyššia v Zambii (54,3 %).

Zistenia ukázali, že mať prístup k čistej vode nie je o budovaní ďalšej infraštruktúry, „ale oveľa viac o vnímaní bezpečnosti a dôvery zo strany verejnosti,“ povedal pre Epoch Times hlavný autor štúdie Joshua D. Miller, absolvent doktorandského štúdia na Univerzite v Severnej Karolíne. Podľa neho však vnímanie ľudí nemusí byť nesprávne.

Vnímanie verzus realita

Veľkou otázkou v súvislosti s týmto zistením je, či je vnímanie ľudí pravdivé, povedal Miller.

Poukazuje na nedávnu správu švajčiarskych vedcov uverejnenú v časopise Science, podľa ktorej 4,4 miliardy ľudí na svete nemá prístup k čistej vode.

„Pôvodne sme si mysleli, že je to asi 2,2 miliardy, ale keď sa začalo zhromažďovať viac údajov a snažili sme sa urobiť nejaké nové odhady kvality vody … už sa to zdvojnásobilo … takže mi to naznačuje, že vnímanie ľudí už predbieha to, kde sa nachádzame vo svete v oblasti kvality vody,“ povedal Miller.

„Ľudia majú vďaka chuti a čuchu a historickým skúsenostiam so škodlivými účinkami vody dobrý zmysel pre to, či je pitie vody bezpečné alebo nie.“

Na druhej strane Miller tiež zdôraznil, že vnímanie ľudí určuje správanie, ktoré formuje ich rozhodnutia a výsledky v oblasti zdravia.

„Keď nedôverujeme vode z vodovodu, kupujeme balenú vodu, ktorá je veľmi drahá a zaťažuje životné prostredie, pijeme limonády alebo iné nápoje sladené cukrom, čo zaťažuje naše zuby a obvod pása, a konzumujeme vysoko spracované hotové jedlá alebo chodíme do reštaurácií, aby sme sa vyhli domácemu vareniu, ktoré je menej zdravé a drahšie,“ uviedla hlavná autorka štúdie Sera L. Youngová v tlačovej správe.

„Ľudia, ktorí sami uvádzajú, že sú vystavení nebezpečnej vode, zažívajú väčší psychický stres… a sú viac ohrození depresiou ako tí, ktorí jej nie sú vystavení,“ napísali autori vo svojej štúdii.

Korupcia je najväčšou hnacou silou

V štúdii Nature Communications sa zistilo, že vnímanie korupcie verejnosťou je najsilnejším prediktorom očakávana rizík spojených s pitnou vodou.

To, prečo sa v rôznych krajinách líši miera očakávania škodlivosti, môže vysvetliť niekoľko faktorov.

Štúdia zistila, že najväčším faktorom je vnímanie korupcie verejnosťou, ktorú tvorí viac ako 50 % rozdielov medzi jednotlivými krajinami.

Okrem toho krajiny, ktoré sú skorumpované, zvyknú mať k dispozícii menej čistej vody a menej investovať do svojich komunít a infraštruktúry, uviedol Miller. Názory ľudí na vládu však nemôžu vysvetliť všetky rozdiely.

Autori tiež zistili, že dve tretiny ľudí, ktorí očakávajú škody spôsobené vodou v najbližších dvoch rokoch, uviedli, že ich vláda odviedla „dobrú prácu“ pri zabezpečovaní bezpečnej pitnej vody.

Medzi ďalšie dôležité faktory, ktoré môžu zvýšiť úroveň očakávaných škôd v danej krajine, patrí vysoký podiel ľudí postihnutých pitnou vodou a vysoký podiel úmrtí súvisiacich s pitnou vodou.

Rastúce obavy o vodu

Čo sa týka individuálnej roviny, ženy, vzdelané osoby a osoby s finančným problémami mali tendenciu očakávať, že im pitná voda uškodí.

„Myslím si, že ľudia si čoraz viac uvedomujú problémy s vodou a ďalšie environmentálne hrozby,“ hovorí Miller.

„Je to len jedna správa za druhou o tom, v akej hroznej situácii sa nachádzame,“ povedala Millerová a vymenovala zvýšený výskyt povodní, sucha, odtoku vody, kontaminácie a extrémnych poveternostných javov, ktoré znečisťujú a poškodzujú vodnú infraštruktúru. Napriek rozsiahlej úprave a čisteniu vody s cieľom odstrániť znečisťujúce látky by niektoré zvyškové látky zostali.

Vedci zároveň objavujú v dodávkach vody nové chemikálie a látky, ktoré môžu predstavovať zdravotné riziká, čo si vyžaduje ďalšie štúdie a nové predpisy.

„Nechcem očierňovať poskytovateľov verejných služieb v Spojených štátoch, ale je to naozaj ťažké,“ povedal Miller. „Zakaždým, keď zavedieme nové obmedzenie alebo hranicu, pri ktorej musia dosiahnuť kvalitu vody, znamená to vyššie náklady a buď musia od spotrebiteľov požadovať vyššie platby, alebo nebudú spĺňať usmernenia. A myslím si, že práve to predstavuje neustále napätie, ktorému vláda čelí pri stanovovaní nových predpisov, a prečo je to niekedy naozaj pomalé.“

Hoci výskum môže odhaliť potenciálne škodlivé kontaminanty, pre vládu je ťažké zaviesť nové nariadenia kvôli nákladom.

„Musíme si uvedomiť skutočnú hodnotu vody a to, koľko sme ochotní za ňu zaplatiť,“ povedal Miller. „Rastie zoznam kontaminantov, ktorých sa potenciálne obávame, a existujú rôzne dôkazy o tom, aké sú škodlivé a pri akej hodnote. Preto si myslím, že si to vyžaduje naozaj jasné informovanie verejnosti o tom, čo je v našej vode a či je to škodlivé alebo nie.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj