Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Freepik)

Vedci zostrojili prvý superpočítač, ktorý napodobňuje ľudský mozog 

Vedci z Univerzity Western Sydney vytvorili „prvý superpočítač na svete“, ktorý napodobňuje ľudský mozog. Podľa vedcov je tento výkonný stroj schopný „simulovať neurónovú sieť ľudského mozgu“.

Stroj známy ako DeepSouth využíva neuromorfný systém napodobňujúci biologické procesy. Hardvér superpočítača napodobňuje veľké siete neurónov rýchlosťou 228 biliónov synaptických operácií za sekundu, čo zodpovedá rýchlosti mozgu.

Výskumníci vysvetlili, že napodobňovaním mozgovej činnosti budú môcť zlepšiť procesy umelej inteligencie v porovnaní so súčasnými modelmi.

Austrálski výskumníci z Medzinárodného centra pre neuromorfné systémy (ICNS) oznámili túto iniciatívu 13. decembra. Tím z Univerzity Western Sydney spolupracuje s partnermi z Univerzity v Sydney, Melbourne a Aachene v Nemecku.

Unikátny superpočítač

André van Schaik, riaditeľ ICNS vysvetlil, že DeepSouth je medzi superpočítačmi jedinečný, pretože potrebuje relatívne málo energie.

„Pokrok v našom chápaní toho, ako mozog pracuje prostredníctvom neurónov, brzdí naša neschopnosť simulovať siete podobné mozgu vo veľkom meradle,“ povedal.

„Simulovanie zakončení neurónových sietí na štandardných počítačoch pomocou grafických procesorov (GPU) a viacjadrových centrálnych procesorov je príliš pomalé a energeticky náročné. Náš systém to zmení. Vďaka tejto platforme sa posunie naše chápanie mozgu a vyvinú sa výpočtové aplikácie na úrovni mozgu v rôznych oblastiach vrátane senzoriky, biomedicíny, robotiky, vesmíru a rozsiahlych aplikácií umelej inteligencie.“

DeepSouth bude menší ako iné superpočítače a bude schopný rýchlo spracovať veľké množstvo údajov s oveľa menšou spotrebou energie, uviedli výskumníci.

„Superrýchle paralelné spracovanie vo veľkom meradle s oveľa menšou spotrebou energie: naše mozgy dokážu vykonať také množstvo operácií, ktoré zodpovedá exaflopu – miliarde miliárd (číslo jeden nasledované 18 nulami) matematických operácií za sekundu –, a to pri spotrebe iba 20 wattov,“ uvádza sa v tlačovej správe.

„Systém je tiež rozšíriteľný, čo umožňuje pridanie ďalšieho hardvéru na vytvorenie väčšieho systému alebo jeho zmenšenie pre menšie prenosné alebo nákladovo efektívnejšie aplikácie.“

Cieľom výskumníkov je uviesť superpočítač do prevádzky najneskôr v apríli 2024.

Ľudský mozog môže fungovať ako superpočítač

Vedci z Univerzity v Sydney nedávno publikovali štúdiu potvrdzujúcu, že ľudský mozog dokáže prirodzene vykonávať pokročilé operácie ako výkonné počítače, ktoré dávajú svetu zmysel prostredníctvom takzvanej Bayesovej inferencie.

Výskumníci vyvinuli matematický model zodpovedajúci tomu, ako mozog pracuje pri vnímaní videného, pričom obsahoval všetky mechanizmy potrebné na uplatnenie Bayesovej metódy vytvárania úsudku.

Na štúdii uverejnenej v časopise Nature Communications spolupracovali výskumníci z Queenslandskej univerzity a Univerzity v Cambridgei.

Vedúci výskumník Reuben Riddeaux uviedol, že napriek koncepčnej príťažlivosti a vysvetľujúcej sile Bayesovho prístupu je spôsob, akým mozog vyhodnocuje situácie, do značnej miery záhadný.

„Naša nová štúdia túto záhadu objasňuje. Zistili sme, že základná štruktúra a prepojenia vo vizuálnom systéme nášho mozgu sú usporiadané tak, aby mohli uskutočňovať Bayesovu inferenciu na základe zozbieraných senzorických údajov,“ uviedol v septembri.

„Význam tohto zistenia spočíva v potvrdení, že náš mozog má takú štruktúru, ktorá umožňuje tento pokročilý spôsob spracovania podnetov, čo nás uschopňuje efektívnejšie interpretovať naše okolie.“

Dopyt umelej inteligencie po superpočítačoch

Dopyt po superpočítačoch rastie v súvislosti s globálnym rozvojom umelej inteligencie (AI).

Globálny gigant v oblasti umelej inteligencie Nvidia Corporation a Amazon Web Services (AWS) nedávno oznámili partnerstvo pri vývoji novej superpočítačovej infraštruktúry pre generatívnu umelú inteligenciu.

AWS ponúkne prvý cloudový superpočítač s umelou inteligenciou, superčipom NVIDIA Grace Hopper a ultraškálovateľnosťou klastra AWS.

Nvidia Drive Pegasus je prvý superpočítač s umelou inteligenciou na svete, ktorý sa dá použiť na vedenie vozidiel 5. úrovne. Bol vystavený na Veľtrhu spotrebnej elektroniky (CES) v Kongresovom centre v Las Vegas 9. januára 2018. (Alex Wong/Getty Images)

Obe spoločnosti nadväzujú na dlhodobé partnerstvo, ktoré podporilo éru generatívnej umelej inteligencie poskytnutím výpočtového výkonu potrebného na rozvoj tejto technológie.

Generálny riaditeľ spoločnosti NVIDIA Jensen Huang uviedol, že generatívna AI „transformuje cloudovú pracovnú záťaž“ a používa zrýchlené výpočty na generovanie „rôznorodého“ obsahu.

„Zamerané na spoločný cieľ poskytovať nákladovo efektívnu, najmodernejšiu generatívnu AI každému zákazníkovi, NVIDIA a AWS spolupracujú naprieč celým výpočtovým stackom, zahŕňajúcim infraštruktúru AI, akceleračné knižnice, základné modely, ako aj služby generatívnej AI,“ povedal Huang.

Superpočítač, známy ako Project Ceiba, bude integrovaný do cloudových služieb AWS vrátane virtuálneho privátneho cloudu Amazonu a vysokovýkonného blokového úložiska Amazon Elastic Block Store.

Generálny riaditeľ AWS Adam Selipsky medzitým poznamenal, že obe spoločnosti spolupracujú už viac ako 13 rokov, počnúc prvým GPU cloudom na svete.

„V súčasnosti ponúkame najširšiu škálu riešení GPU NVIDIA na zníženie pracovného zaťaženia, a to vrátane grafiky, hier, vysokovýkonných počítačov, strojového učenia a teraz aj generatívnej umelej inteligencie,“ povedal Selipsky.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj