Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Aaron Ulsh / pexels)

Vedci plánujú naliať do oceánu žieravinu, aby absorbovala oxid uhličitý

V snahe znížiť globálne teploty sa niektoré inštitúcie a komerčné firmy uchyľujú k veľmi nezvyčajným riešeniam.

Americká univerzita vo Washingtone a startup (novovznikajúca firma) Make Sunsets napríklad experimentujú s vypúšťaním chemických častíc do morských mrakov alebo stratosféry za účelom odrážania slnečného svetla.

Realizujú sa tiež rôzne výskumy na oceánoch. V roku 2012 americký podnikateľ Russ George vysypal do Tichého oceánu 100 ton síranu železitého, aby podporil rast planktónu, ktorý by vstrebával oxid uhličitý z atmosféry.

Najnovšie vedci z Oceánografického inštitútu vo Falmouthe v USA plánujú rozptýliť do Atlantického oceánu pri pobreží štátu Maine približne 270 000 litrov veľmi silnej žieraviny – hydroxidu sodného (známeho aj ako lúh sodný alebo kaustická sóda). Veria, že hydroxid sodný zvýši zásaditosť oceánskej vody a následne schopnosť oceánov odstraniť oxid uhličitý z atmosféry. 

Miestni rybári a niektoré environmentálne organizácie tento plán kritizujú. 

Žieravina

„Hydroxid sodný je veľmi nebezpečná látka,“ uviedol Benjamin Day z organizácie Priatelia Zeme. „Pri dotyku spôsobuje ľuďom a morským živočíchom chemické popáleniny.“

„Myslíme si, že roznesenie desiatok tisíc litrov tejto látky do oceánov nie je dobrý nápad.“

Podľa Priateľov Zeme je „zvyšovanie zásaditosti oceánov taktiež v rozpore s Dohovorom OSN o biologickej diverzite. A to kvôli nepredvídateľným vplyvom, ktoré môžu takéto zásahy na ekosystém a jeho biodiverzitu mať.“

Miestny rybolov

Jerry Leeman, vedúci Asociácie rybárov štátu Nové Anglicko, sa obáva možných dôsledkov projektu, ktorý označuje ako „unáhlený“.

„Veľmi pravdepodobne budeme svedkami obrovských dopadov ako na komerčný, tak aj rekreačný rybolov. To spôsobí ekonomický chaos v regióne, ale aj v susedných štátoch,“ domnieva sa Leeman.

Vedci tvrdia, že počas projektu budú dodržané všetky environmentálne opatrenia.

Podľa massechutskej vládnej agentúry, ktorá monitoruje pobrežné zóny, je tento projekt nutný na porozumenie účinnosti hydroxidu sodného pri odstraňovaní oxidu uhličitého v moriach.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj