Štvrtok 19. septembra, 2024
Cestujúci majú na sebe ochranné masky, keď vystupujú z vlaku na stanici metra počas dopravnej špičky v Pekingu 13. apríla 2020 (Lintao Zhang/ Getty Images)
»

Variant KP.2 covidu-19 mutuje a šíri sa v Číne

Čínska verejnosť aj naďalej hlási čoraz viac závažných prípadov a náhlych úmrtí v krajine, a to napriek utajovaniu zo strany režimu.

Zdravotnícke úrady Čínskej komunistickej strany (ČKS) nedávno oznámili, že KP.2, dominantný kmeň covidu-19, ktorý sa v súčasnej dobe šíri po celom svete, v Číne mutuje.

Medzitým zástupcovia čínskej verejnosti prezradili čínskojazyčnému vydaniu denníka Epoch Times, že miestne epidémie covidu-19 sú závažnejšie, ako úrady pripúšťajú, pretože úradníci informácie o výskyte covidu-19 naďalej zatajujú.

Dňa 14. mája vydalo čínske Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb oznámenie, v ktorom sa uvádza, že variant KP.2 bol prvýkrát zistený v miestnych prípadoch v provincii Guangdong 11. marca. Podľa štátnych údajov bolo k 12. máju v celej Číne nahlásených celkovo 25 prípadov KP.2.

Avšak čínske zdravotnícke orgány uviedli, že podiel KP.2 je extrémne nízky a že v súčasnosti sú v Číne na prvom mieste tri mutantné kmene JN.1, JN.1.16 a JN.1.4.

Od januára tvorí KP.2 celosvetovo čoraz väčšie percento prípadov. Dňa 3. mája Svetová zdravotnícka organizácia zaradila KP.2 na zoznam variantov covidu-19, ktoré sú „ sledované“.

13. mája povedal Zhao Wei, riaditeľ Centra pre výskum biologickej bezpečnosti na čínskej Južnej lekárskej univerzite, že výskyt nových zmutovaných kmeňov covidu-19 ukazuje, že vírus v Číne nezmizol.

ČKS pozastavila všetko testovanie na covid-19 v nemocniciach, keď v decembri 2022 náhle upustila od svojej drakonickej politiky „nulového covidu“ a kontrolných opatrení, po ktorých nasledovala masívna vlna infekcií a bezpočet úmrtí v celej krajine.

Čínsky režim pripisuje vlny respiračných infekcií pripomínajúcich príznaky covidu-19 v Číne rôznym patogénom a iným príčinám, ako sú mykoplasma pneumoniae, chrípka A a chrípka B, pričom sa zámerne vyhýba akejkoľvek zmienke o covide-19.

KP.2 (známy aj ako FLiRT) je variant odvodený od Omicronu JN.1, v ktorom sa nezávisle vyvinuli tri ďalšie mutácie v spike proteíne. Tie by podľa zdravotných odborníkov mohli zvýšiť prenosnosť vírusu a jeho schopnosť vyhnúť sa existujúcim protilátkam z predchádzajúcej infekcie alebo vakcín. Prvýkrát bol tento vírus nahlásený 2. januára v Indii.

Na oznámenie CDC (amerického Centra pre kontrolu chorôb a prevencie) o novom variante reagovala čínska verejnosť na sociálnych sieťach.

„Tento mutantný kmeň alebo tamten mutantný kmeň, lekári povedali, že všetky liečia ako bežné prechladnutie,“ stálo v jednom príspevku. „Bez ohľadu na to, aká vážna je epidémia, nikdy netestujú, či sa jedná o covid-19.“

Čínska verejnosť hlási prebiehajúcu epidémiu

Číňania z celej krajiny uviedli pre denník Epoch Times, že covid-19 z Číny nikdy nezmizol a že úrady o ňom neustále zatajujú pravdu, čo vedie k vysokému výskytu závažných prípadov a náhlych úmrtí.

Yan, obyvateľ dediny v okrese Fangzheng v meste Harbin na severovýchode Číny, 13. mája povedal, že miestna epidémia covidu-19 je vážna a že mnohí ľudia v jeho okolí majú opakovane horúčky a prechladnutia s príznakmi podobnými príznakom covidu-19. Podľa jeho slov často dochádzalo k náhlym úmrtiam z neznámych príčin.

„Pred dvoma dňami som mal tiež horúčku a bol som prechladnutý. V nemocnici to netestovali a liečili to ako prechladnutie, ale vyliečiť sa to nedalo. V dnešnej dobe sa u mnohých pacientov objavili biele pľúca. Za posledné dva roky zomrelo veľa ľudí,“ povedal denníku Epoch Times. „Sme v horskej oblasti a väčšinou sa pochováva do zeme. Všade sú nové hroby.“

Jang, obyvateľ provincie Guizhou na juhozápadnej Číne, prezradil, že od zimy sa v jeho oblasti opakovane nakazilo mnoho ľudí. Keď ochorel, miestne nemocnice testy na covid-19 nevykonali. Pomocou domácej testovacej súpravy však zistil, že bol na covid-19 pozitívny. Povedal, že lekári ho napriek tomu liečili rovnako ako pri prechladnutí.

„Vedie to k úmrtiu mnohých starších ľudí a dochádza k náhlym úmrtiam šesťdesiatnikov a sedemdesiatnikov,“ povedal pre denník Epoch Times.

Chen, obyvateľ mesta Sanmenxia v provincii Henan, uviedol, že teraz je menej ľudí s horúčkou a príznakmi prechladnutia ako v marci, ale je mnoho vážne chorých, ktorí po infekcii stále trpia „bielymi pľúcami“.

Rodičia s deťmi trpiacimi respiračnými ochoreniami stoja v rade v detskej nemocnici v čínskom meste Chongqing 23. novembra 2023 (CFOTO/ Future Publishing via Getty Images)

Sun, obyvateľka mesta Baoding v provincii Hebei na severe Číny, povedala pre denník Epoch Times, že v posledom roku malo mnoho ľudí, ktorých pozná, pretrvávajúci kašeľ.

„Mnoho ľudí zomrelo, ale príčiny ich úmrtia boli nejasné. Nemocnica ich rodinám len povedala, že zomreli na základné ochorenie,“ povedala.

Wang, občan provincie Jiangxi v juhovýchodnej Číne, uviedol: ,,V posledných niekoľkých rokoch trpelo mnoho ľudí v mojom okolí opakovaným prechladnutím a kašľom. Mnohí moji spolužiaci a kamaráti z detstva dostali pľúcne uzliny.. Hovoria, že ich zdravie už nie je dobré.“

„V posledných rokoch zomrelo veľa ľudí a pohrebný ústav ich ani nemôže všetkých spopolniť. Miestny pohrebný ústav nezvládal toľko mŕtvych, a tak bol vlani otvorený nový.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj