Štvrtok 19. septembra, 2024
Republikánsky kandidát na viceprezidenta, senátor JD Vance, hovorí 20. júla 2024 vo Van Andel Arene v Grand Rapids v Michigane (Madalina Vasiliu / The Epoch Times)
»

Vance načrtol Trumpov potenciálny plán na ukončenie rusko-ukrajinskej vojny

Kandidát na viceprezidenta, senátor JD Vance, vo štvrtok minulý týždeň načrtol plán bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na ukončenie vojny na Ukrajine v prípade jeho víťazstva v novembrových voľbách.

Vance počas rozhovoru v podcaste Shawn Ryan Show naznačil, že Trumpov plán by mohol zahŕňať vytvorenie silne opevnenej demilitarizovanej zóny na ukrajinskom území, ktorá by zabránila budúcim ruským inváziám.

„Myslím, že to vyzerá tak, že si Trump sadne a povie Rusom, Ukrajincom a Európanom: ‚Musíte si premyslieť, ako vyzerá mierové urovnanie. Zdá sa, že je to niečo ako demarkačná línia medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá sa stane akousi demilitarizovanou zónou,“ povedal.

Vance opísal politiku americkej federálnej vlády pri riešení rusko-ukrajinského konfliktu ako „hádzanie peňazí do problému“. Uviedol, že Trumpov plán by mohol tiež zahŕňať dohodu, ktorá by Ukrajine umožnila zachovať si nezávislosť výmenou za garanciu neutrality voči Rusku, pričom by Ukrajina súhlasila s tým, že nevstúpi do NATO alebo iných spojeneckých inštitúcií. „Takto si myslím, že bude dohoda nakoniec nejako vyzerať,“ povedal.

Vance uviedol, že by Trump mohol dosiahnuť dohodu veľmi rýchlo. Trump vyhlásil, že ak by sa vrátil do Bieleho domu, ukončil by boj do 24 hodín. „Boja sa ho v Rusku, boja sa ho v Európe, pretože vedia, že to, čo hovorí, myslí skutočne vážne,“ povedal kandidát na viceprezidenta.

„Rusi, Ukrajinci, Európania všetci hovoria: ‚Nemôžeme túto vojnu viesť večne‘. Ale prečo v nej do čerta bojovať ďalší deň, keď sa všetci snažia nájsť spôsob, ako ju vyriešiť? … Vojnu nevyriešite, ale môžete tú vec aspoň zastaviť.“

Trump už skôr vyzval Kongres, aby prestal posielať peniaze vo forme zahraničnej pomoci akejkoľvek krajine, „ak to nebude vykonané ako pôžička“. Počas prezidentskej debaty s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou 10. septembra vyhlásil, že chce, aby „vojna skončila“, a povedal, že je v najlepšom záujme Spojených štátov, „skoncovať s touto vojnou a jednoducho ju zastaviť“.

Trump kritizoval miliardy vynaložené na bezpečnostnú pomoc Ukrajine a odmietol povedať, či by podľa neho malo víťazstvo Ukrajiny význam pre národnú bezpečnosť USA, a namiesto toho povedal, že sa bude usilovať o okamžité ukončenie vojny.

Povedal tiež, že situácia na Ukrajine a ďalšie konflikty by mohli vyústiť do globálneho konfliktu. „Na Blízkom východe prebiehajú vojny. Máme vojny prebiehajúce s Ruskom a Ukrajinou. Skončíme v tretej svetovej vojne,“ povedal bývalý prezident.

Harrisová uviedla, že je potrebné zachovať zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, a dodala, že „dôvod, prečo Donald Trump hovorí, že táto vojna skončí do 24 hodín, je ten, že by sa jej jednoducho vzdal“.

Ukrajina je v boji proti ruským silám závislá od vojenskej a finančnej pomoci USA. Začiatkom tohto roku ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že sa Ukrajina musí vzdať územia a zdržať sa vstupu do NATO, čo je podmienkou na začatie rokovaní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa postavil proti myšlienke postúpiť Rusku akékoľvek ukrajinské územie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj