Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračné foto: Jaro Nemčok, CC BY-SA 3.0)

V stredu prebehla v Prahe posledná rozlúčka s Vašom Patejdlom

Včera medzi 14:00 a 15:00 prebehla v pražskej bazilike Nanebovzatia Panny Márie posledná rozlúčka so zosnulým hudobníkom, skladateľom a dlhoročným členom skupiny Elán Vašom Patejdlom. 19. augusta podľahol rýchlo postupujúcej chorobe – rakovine pankreasu – vo veku 68 rokov.

So zosnulým sa prišli rozlúčiť osobnosti ako Jožo Ráž, Ján Baláž, Beáta Dubasová, Ján Ďurovčík, Felix Slováček, Peter Janda s manželkou, Dominika Navara Cibulková, Sisa Sklovská a ďalší. Príhovor mali Jožo Ráž, Ján Baláž a z nahrávky Martin Hrdinka.

Počas obradu odzneli známe Vašove piesne ako „Trištvrte na jeseň“ v podaní speváčok Andrey Zimányiovej, Zuzany Gamboa a gitaristu Juraja Buriana, ďalej husľová verzia piesne „Voda, čo ma drží nad vodou“ v podaní Pavla Šporcla a zborového spevu a pri odnášaní rakvy z baziliky znela z reproduktorov skladba „Ja viem“.

Do baziliky sa mohli dostať len pozvaní hostia. Tí, ktorí sa nemohli dostaviť na pohreb, majú poslednú možnosť rozlúčiť sa s hudobníkom formou podpisu do kondolenčnej knihy v pražskom Divadle Kalich. K dispozícii bude v pokladni od 1. do 9. septembra.

„Veľmi ma teší, že fanúšikovia sa môžu môjmu mužovi pokloniť aj v Divadle Kalich, ktoré malo vo vašom srdci špeciálne miesto. Práve na tejto scéne sa začala Vašova česká muzikálová dráha, ktorá neskôr dosiahla svetový úspech. Aj vďaka tomu sa mu potom otvorilo mnoho ďalších dverí. Ďakujem preto divadlu za túto príležitosť a za to, s akou pokorou na Vaša spomínajú,“ spomenula hudobníkova manželka Miluše Patejdlová.

Prečítajte si aj