Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotka: Photo Illustration by Dan Kitwood/Getty Images

V Saudskej Arábii odsúdili muža na smrť za jeho príspevky na sociálnej sieti X

Kritika údajnej korupcie a poukázanie na porušovanie ľudských práv v krajine – za takéto príspevky na platforme X bol Muhammada al-Ghamdí odsúdený vo svojej krajine na smrť. Táto informácia vzbudila vlnu pohoršenia po celom svete.

Trest smrti sa v Saudskej Arábii stále používa a krajina je zaň kritizovaná zo strany medzinárodných spoločenstiev. Podľa oficiálnych údajov agentúry AFP bolo len minulý rok popravených 141 osôb, pričom v tomto roku to bolo už 94. Ako spôsob popravy zvyčajne používajú odseknutie hlavy, hoci štátne médiá o týchto spôsoboch popravy detailne neinformujú.

Al-Ghamdího príspevky publikované na sociálnej sieti X (predtým známej ako Twitter) mali iba deväť sledovateľov, no i napriek tomu sa jeho slová stali nebezpečnými pre saudskoarabskú vládu. Príspevky  kritizovali vládu a súčasne prejavovali solidaritu s väzňami svedomia zadržiavanými v krajine.

Rozhodnutie o al-Ghamdím padlo v júli tohto roku, keď špecializovaný trestný súd vyhlásil verdikt. Okrem obvinenia zo sprisahania proti vláde a podkopávania štátnych inštitúcií mu bolo pripísané aj podporovanie teroristickej ideológie. 

Organizácia ALQST angažujúca sa v oblasti ľudských práv v Saudskej Arábii poukazuje na nezmyselnosť takéhoto trestu v modernom svete. „Saudskoarabské súdy stupňujú represie a verejne odhaľujú svoje prázdne sľuby o reforme. Ako môže svet uveriť, že krajina sa reformuje, keď občanovi zotnú hlavu pre tvíty na anonymnom účte s menej ako desiatimi sledovateľmi?“ upozorňuje ALQST.

Prečítajte si aj