Štvrtok 19. septembra, 2024
(Vľavo) obraz ruského prezidenta Vladimira Putina počas tlačovky amerického prezidenta Joea Bidena v kampuse Bieleho domu 22. júna 2022 vo Washingtone, DC. Ilustračná fotografia (Foto: Drew Angerer/Getty Images)

V. Putin poslal prezidentke SR telegram v súvislosti s atentátom na premiéra

Ruský prezident Vladimir Putin poslal prezidentke SR Zuzane Čaputovej telegram v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Kremeľ útok na predsedu vlády odsúdil ešte v stredu (15. 5.) ako absolútne neprijateľný.

„S rozhorčením som sa dozvedel o atentáte na život predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. Tento ohavný zločin nemožno nijako ospravedlniť,“ zdôraznil Putin.

Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. V banskobystrickej nemocnici ho päť hodín operovali. Je v stabilizovanom stave, ktorý je však naďalej vážny, potvrdili na rannej tlačovej konferencii minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a vedenie nemocnice. Páchateľom bol 71-ročný muž z Levíc. Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) išlo o jasne politicky motivovaný čin.

Biden je znepokojený útokom na R. Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Taktiež americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra a označil to za „hrozný násilný čin“. Veľvyslanectvo USA v Bratislave je podľa neho pripravené pomôcť vláde SR, uviedol Biely dom vo vyhlásení.

„Som znepokojený správami o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Spolu s Jill sa modlíme za jeho skoré uzdravenie a myslíme na jeho rodinu a obyvateľov Slovenska,“ povedal Biden.

V. Zelenskyj: Útok na R. Fica je strašný

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za „strašný“ čin.

„Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Treba urobiť všetko pre to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, v žiadnej forme a v žiadnej oblasti,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X. Zelenskyj zaželal Ficovi skoré uzdravenie a vyjadril solidaritu s obyvateľmi Slovenska.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia Slovenska, politici naprieč politickým spektrom i mnohí svetoví predstavitelia.

Prečítajte si aj