Štvrtok 19. septembra, 2024
Maďarský premiér Viktor Orban si podáva ruku s vtedajším slovenským premiérom Robertom Ficom po panelovej diskusii krajín V4, 26. januára 2018, Budapešť (Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP via Getty Images)
»

V. Orbán, P. Pavel a Z. Čaputová reagujú na víťazstvo Smeru

V predčasných parlamentných voľbách 2023 skončila na prvom mieste strana Smer-SD s 22,94 % hlasov. Do parlamentu sa dostalo celkovo sedem politických subjektov.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal na sociálnej sieti X predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi k víťazstvu v predčasných parlamentných voľbách: 

Hádajte, kto je späť! Gratulujem Robertovi Ficovi k nespochybniteľnému víťazstvu v slovenských parlamentných voľbách. Vždy je dobré spolupracovať s vlastencom. Teším sa na to!”

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý bol nedávno upozornený pre zasahovanie do predvolebnej kampane podporou konkrétnych politických subjektov na Slovensku, gratuloval na svojom facebookovom účte predsedovi Smeru k víťazstvu takto:

Tešíme sa tomu, že na Slovensku v nespochybniteľných demokratických voľbách priniesli ľudia jednoznačné rozhodnutie. Výsledok volieb dáva šancu k tomu, aby sa na Slovensku vybudovala opäť stabilná vláda a aby sa ďalej rozvíjali slovensko-maďarské vzťahy. Všetky úspechy posledných rokov, ktoré pomohli vzťahom medzi oboma krajinami, ako napríklad výstavba mostu alebo otvorenie hraničných priechodov, sú výsledkom dohôd s predchádzajúcou vládou Roberta Fica! Robert Fico popritom zmýšľa o vojne, migrácii a rodovej rovnosti podobne ako my. Jeho víťazstvo ponúka veľkú šancu na posilnenie skupiny V4.“

Politická strana Aliancia – Szövetség, ktorú na utorkových a stredajších zhromaždeniach v obciach na juhu Slovenska Szijjártó podporoval, získala vo voľbách 4,38 % hlasov a do parlamentu sa nedostala. Za Smerom skončilo Progresívne Slovensko s 17,96 % hlasov a Hlas-SD so 14,7 % hlasov.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poďakovala za účasť na voľbách a vyslovila blahoželanie všetkým stranám: „Ďakujem všetkým občanom, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Výsledky volieb rešpektujem ako prejav vyslovenej dôvery voličov a víťaznej strane Smer blahoželám. Rovnako blahoželám aj všetkým ostatným politickým stranám, ktoré budú mať zastúpenie v parlamente,” uviedla a tiež dodala, že vysoká účasť na voľbách svedčí o tom, že nám budúcnosť Slovenska nie je ľahostajná. Zajtra poverí víťaza volieb zostavením vlády.

Na svojom Facebookovom profile vyjadrila očakávania ohľadom zmiernenia spoločenských rán, ktoré vytvorila predvolebná kampaň: „Predvolebná kampaň, ktorá už našťastie skončila, vytvorila rany na spoločenskej atmosfére, na vzťahoch medzi ľuďmi a na celkovej dôvere v politiku a demokraciu. Verím, že politické strany, ktoré získali vo voľbách dôveru verejnosti, si uvedomujú svoj diel zodpovednosti a budú sa ich snažiť zmierniť. Najväčšiu zodpovednosť za budúci vývoj samozrejme nesie víťaz volieb, pretože vzbudil najväčšie očakávania vo verejnosti a je dôležité, aby ich napĺňal v prospech všetkých občanov Slovenska.”

Napriek tomu, že český prezident Petr Pavel pred slovenskými voľbami vyhlásil, že pre odlišné názory by Ficov návrat do vlády mohol viesť k narušeniu česko-slovenských vzťahov, dnes uviedol, že slovenské voľby so záujmom sledoval. „Prebehli demokraticky, s rekordnou účasťou, a vôľu občanov treba rešpektovať,“ povedal.

Prečítajte si aj