Nedeľa 8. septembra, 2024
V horúcom počasí nevarte, nežehlite a nepečte (Pexels/ Andrea Piacquadio)

V horúcom počasí nevarte, nežehlite a nepečte, radia hygienici

Podľa hygienokov by sme počas horúcich dní nemali variť teplé jedlá, piecť, žehliť ani vykonávať iné činnosti, ktoré vydávajú teplo. Vytvorte si chladnejšie prostredie tým, že zatiahnete žalúzie, pustíte ventilátor alebo zavesíte do priestoru mokré uteráky. Ak chceme vetrať, urobme tak radšej ráno alebo večer a v noci, keď je vzduch chladnejší.

Ďalším spôsobom, ktorý nám radia hygienici, je napríklad namočiť si nohy alebo ruky do chladnej vody alebo chodiť bosí po chladnej podlahe. Ak je u vás doma naozaj horúco, môžete suí obliecť vlhké tričko alebo košeľu.

Aké oblečenie je vhodné na horúce dni?

Vhodné je ľahké, vzdušné, nepriliehavé oblečenie z prírodných materiálov. Pri pobyte vonku sú vhodnejšie svetlé farby, ktoré odrážajú slnečné lúče. Pred slnkom by mala byť chránená aj hlava, inak hrozí úpal z prehriatia mozgových blán. Kto namiesto sandálov, papúč alebo šľapiek musí nosiť poltopánky (možno kvôli bezpečnosti na pracovisku), tomu pomôže aspoň výmena ponožiek a krátke ochladenie chodidiel počas prestávky. „A po pracovnom čase chôdza naboso,“ vysvetľujú hygienici.

Aké problémy môžu nastať pri prehriatí organizmu?

Z typických zdravotných problémov horúceho počasia je úpal alebo úžeh, ktoré sa často zamieňajú. Úpal vzniká pobytom v horúcom prostredí, nemusí ísť o pobyt na slnku. K úpalu môže dôjsť napríklad v aute alebo v preplnenom nevetranom dopravnom prostriedku. Štátny zdravotný ústav (SZÚ = hygienici v ČR) definuje úpal ako zlyhanie regulácie telesnej teploty, ktorá môže v krátkom čase dosiahnuť 41 °C a viesť k smrti alebo trvalým následkom.

Úžeh je prehriatie mozgových blán pri pobyte na horúcom slnku bez pokrývky hlavy. Úžeh sa zvyčajne prejaví až niekoľko hodín po pobyte na slnku.

Aké sú príznaky úpalu?

Medzi príznaky úpalu patrí suchá, horúca, červená pokožka, horúčka bez potenia, rýchly silný pulz a pulzujúca bolesť hlavy, únava, zmätenosť, závraty, nevoľnosť až zvracanie, bezvedomie, uvádza SZÚ.

Prvá pomoc

Postihnutého čo najskôr premiestnite na tienisté miesto. Vyzlečte mu prebytočný odev a začnite ho postupne ochladzovať vlažnou vodou. Vhodná je sprcha, opláchovanie končatín alebo ochladzujúci zábal do vlhkej plachty. Pokračujte v ochladzovaní, kým teplota neklesne pod 38,5 °C. V prípade vážnejších príznakov vyhľadajte lekársku pomoc.

Aké sú príznaky úžehu?

Príznaky úžehu sú podobné úpalu a môžete sa vyskytnúť stuhnutie šije alebo svetloplachosť.

Prvá pomoc

Podobne ako pri úpale, presuňte obeť do tieňa. Položte ho na zem a podoprite mu hlavu. Prikladajte chladivé obklady a podávajte tekutiny po malých dúškoch. V závažnejších prípadoch zavolajte záchrannú službu.

Aké sú príznaky kŕčov?

Ďalším nepríjemným prejavom prehriateho organizmu sú kŕče, ktoré zvyčajne vznikajú v dôsledku fyzickej námahy, keď telo stráca vodu a minerály potením.

Prvá pomoc

Ukončite fyzickú námahu a prejdite do tieňa. Ak môžete, doplňte tekutiny športovými nápojmi s obsahom iónov. Stačí aj mierne osolená voda, radí SZÚ.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj