Pondelok 16. septembra, 2024
Bývalý prezident USA a jeden z republikánskych kandidátov na prezidenta v roku 2024 Donald Trump na nábore republikánskych dobrovoľníkov v Las Vegas, Nevada, 8. júla 2023. (Photo by PATRICK T. FALLON/AFP via Getty Images)
»

V Georgii boli proti Trumpovi vznesené ďalšie obvinenia. Mieria aj na jeho 18 spolupracovníkov

Bývalý americký prezident Donald Trump bol 14. augusta spolu s ďalšími 18 osobami obvinený veľkou porotou v Georgii v súvislosti s pokusom zvrátiť prezidentské voľby v tomto štáte.

Ide už o druhé obvinenie Trumpa týkajúce sa volieb 2020 v rozpätí dvoch týždňov. Predchádzajúce obvinenie vzniesol špeciálny vyšetrovateľ Smith a išlo v ňom o udalosti zo 6. januára 2021.

Medzi ďalšími obvinenými v Georgii sú bývalí Trumpovi právnici a poradcovia, napríklad Rudy Giuliani, Sidney Powellová, Jenna Ellisová, či bývalý personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows.

Prípad v Georgii vedie Fani Willisová, okresná prokurátorka Fulton County.

V obžalobe je uvedených celkovo 41 bodov vrátane porušenia zákona RICO (zákon o vydierateľných a skorumpovaných organizáciách), nabádania k porušeniu prísahy verejného činiteľa, sprisahania za účelom vydávať sa za verejného činiteľa, niekoľkých druhov sprisahania či nepravdivého vyplňovania dokumentov a krivej prísahy.

Žiadny z obžalovaných nebol obvinený vo všetkých bodoch obžaloby. Existuje ešte ďalších 30 údajných spolupáchateľov, ktorí zatiaľ neboli obvinení.

„Trump a ostatní obžalovaní odmietli uznať Trumpovu porážku vo voľbách a vedome a úmyselne vytvorili sprisahanie s cieľom nezákonne zmeniť výsledok volieb v prospech Trumpa,“ uvádza sa v 98-stranovej obžalobe. „Sprisahanie malo spoločný plán a cieľom bolo spáchať dva alebo viac činov organizovanej trestnej činnosti.“

Dve z obvinení – nabádanie na porušenie prísahy verejného činiteľa a nepravdivé vyhlásenia a dokumenty – súvisia so známym telefonátom Trumpa štátnemu tajomníkovi štátu Georgia Bradovi Raffenspergerovi. Počas telefonátu z 2. januára 2021 prezident Trump spochybnil výsledky volieb, pričom tvrdil, že hlasy podvodne odovzdané v prospech vtedajšieho kandidáta Bidena spôsobili jeho deficit necelých 12 000 hlasov, a žiadal tajomníka, aby chýbajúce hlasy našiel.

Prokurátorka Fani Willisová dala Trumpovi a ostatným obvineným čas do 25. augusta, aby sa prihlásili. „Veľká porota vydala na obžalovaných zatykače,“ uviedla v utorok večer na tlačovej konferencii. Obvinení sa však môžu nahlásiť aj „dobrovoľne“. Konečný termín je 25. august do 12.00 h miestneho času.

Willisová tiež uviedla, že sa v tomto prípade bude usilovať ukončiť súdny proces do „šiestich mesiacov“. Ako predstaviteľka Demokratickej strany zároveň odmietla obvinenia z politicky motivovaného vyšetrovania.

Skôr ako veľká porota vyniesla verdikt, nastala neobvyklá situácia. Agentúra Reuters informovala, že súd v Georgii nakrátko zverejnil na internete dvojstranový zoznam obvinení (pdf) proti bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a potom ho odstránil.

Očividne predčasné zverejnenie očakávaných obvinení vyvolalo obavy, že obvinenia mohli byť vopred pripravené ešte pred hlasovaním porotcov.

Hovorca prokurátorky Willisovej uviedol, že kópia bola „nepresná“.

„Dokumenty, ktoré nie sú označené oficiálnym číslom prípadu, dátumom podania a spoločným názvom The Clerk of Courts, sa nepovažujú za oficiálne žaloby a nemalo by sa s nimi takto zaobchádzať,“ uviedla kancelária.

V reakcii na správu o krátkom zverejnení dokumentu Trumpovi právnici uviedli, že predstavuje „všadeprítomné“ porušovanie spôsobov riadneho vyšetrovania a takto sa vyšetrovanie vedie už viac ako dva roky.

Donald Trump sa k obvineniam niekoľkokrát vyjadril na sociálnej sieti Truth.

„Takže hon na čarodejnice pokračuje! Dnes v noci bolo 19 ľudí vrátane bývalého prezidenta Spojených štátov, teda mňa, obvinených veľmi skorumpovanou okresnou prokurátorkou, ktorá sa nevie ovládať a ktorá viedla volebnú kampaň a zbierala peniaze pod heslom ,Dostanem Trumpa‘. A čo tie dokumenty o obvinení, ktoré boli dnes zverejnené dávno predtým, ako veľká porota vôbec hlasovala? A potom rýchlo stiahnuté. Mne to pripadá ako zmanipulované! Prečo nepodali žalobu pred 2,5 rokmi? Pretože to chceli urobiť priamo uprostred mojej politickej kampane. Hon na čarodejnice!“ uviedol Trump vo svojom najnovšom poste.

Ešte predtým zverejnil oficiálne vyhlásenie, v ktorom nazýva žalobkyňu a prezidenta bez servítky a konštatuje, že procesy vedené proti nemu sú pokusmi demokratov zasiahnuť do volieb 2024 s cieľom poškodiť jeho kampaň.

Poprední republikáni podporili Trumpa

„Spravodlivosť by nemala rozlišovať, ale Biden zneužíva vládu proti svojmu hlavnému politickému súperovi, aby zasahoval do volieb v roku 2024. Teraz radikálna prokurátorka v Georgii nasleduje Bidenov príklad, útočí na prezidenta Trumpa a využíva to na získanie finančných prostriedkov pre svoju politickú kariéru. Američania túto zúfalú pretvárku prekukli,“ napísal na X predseda Snemovne reprezentantov republikán Kevin McCarthy.

„Ide o ďalšieho zradcu – ľavicovú okresnú prokurátorku, ktorá využíva svoj úrad ako zbraň proti hlavnému politickému protivníkovi Joea Bidena, prezidentovi Trumpovi,“ povedala republikánska členka Snemovne reprezentantov Elise Stefaniková o prokurátorke Willisovej. „Prezident Trump mal plné právo napadnúť výsledok volieb.“

„Dnešné obvinenie je len ďalším z rady politických útokov demokratov v ich hone na čarodejnice proti prezidentovi Trumpovi. Nedopustil sa ničoho zlého,“ napísal republikán z Ohia Jim Jordan, predseda justičného výboru Snemovne reprezentantov, na bývalý Twitter (dnešný X).

„Prezident Biden a demokrati zneužívajú justičný systém a používajú ho proti Donaldovi Trumpovi,“ napísal na X senátor Ted Cruz (republikán – Texas). „Snažia sa vziať právomoc voličom.“

Reakcia demokratov

„Štvrté obvinenie Donalda Trumpa, rovnako ako tri predchádzajúce, ukazuje opakovaný vzorec trestnej činnosti bývalého prezidenta,“ uviedli vo vyhlásení líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer a líder demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Hakeem Jeffries. „Toto najnovšie obvinenie podrobne popisuje, ako pán Trump viedol niekoľko mesiacov trvajúce sprisahanie propagujúce Veľkú lož (Big Lie) s cieľom ukradnúť voľby, podkopať našu demokraciu a zvrátiť vôľu obyvateľov Georgie.“

„Po prehre v slobodných a spravodlivých voľbách v roku 2020 sa neúspešný bývalý prezident pokúsil zbaviť hlasovacích práv voličov v Georgii, pretože sa mu nepáčil výsledok,“ napísala demokratická členka Snemovne reprezentantov Nikema Williamsová na X. „Bol to útok na našu demokraciu. Vo Fultonskom okrese však uplatňujeme zákon na všetkých rovnako – vrátane neúspešných bývalých prezidentov.“

„Pre nás ako národ nie je nič cennejšie ako naša republika a naša demokracia. Verím, že spravodlivosti bude učinené zadosť v plnom rozsahu zákona, a teším sa na verdikt v mene našej krajiny a demokracie,“ napísala demokratická poslankyňa Veronica Escobarová na X.

Bývalý prezident je uchádzačom o republikánsku prezidentskú nomináciu so suverénne najväčšími šancami na víťazstvo. 77-ročný Trump by mohol kandidovať v prezidentských voľbách v novembri 2024 aj v prípade, že by bol odsúdený, a dokonca aj vtedy, ak by bol odsúdený na trest odňatia slobody.


Z českého a nemeckého článku preložil a zostavil pp.

Prečítajte si aj