Piatok 27. septembra, 2024
Letecký pohľad na Chongqing z roku 2023 (STR/ AFP via Getty Images)

V Číne vyvolali dážď vystreľovaním chemikálií do mrakov. Lietala aj spodná bielizeň, píše Independent

Britský mediálny dom Independent informoval, že čínske autority začiatkom septembra osievali mraky, aby spôsobili dážď a ukončili tak dlhotrvajúce horúčavy a sucho. Manipuláciu s počasím sprevádzal aj silný vietor, ktorý mal dosiahnuť v meste Chongqing až 122 kilometrov za hodinu.

Miestni občania podľa Independent ironicky pomenovali tento jav „krízou spodnej bielizne“, pretože po meste lietala vypraná bielizeň, ktorá sa sušila na balkónoch.

V Chongqingu „pršala“ bielizeň a fúkal tajfún

„Vyšla som von a zrazu začalo husto pršať a z neba padala spodná bielizeň,“ popísala situáciu obyvateľka Chongqingu na sociálnej sieti Weibo.

Úrady podľa Independent priznali, že do mrakov bolo vystrelených takmer 200 rakiet s chemikáliami s cieľom stimulovať dažďové zrážky. Avšak odmietli, že by osievanie mrakov mohlo viesť k silným vetrom.

Zhang Yixuan, zástupca riaditeľa Kancelárie pre ovplyvňovanie počasia v Chongqingu mal uviesť, že „silný vietor bol dôsledkom prirodzenej konvekcie“.

Nešlo o prvý prípad ovplyvňovania počasia v Číne. To má v tejto krajine už dlhoročnú históriu a ako sa zdá, aj veľkú budúcnosť.

V Číne sa rozkazuje vetru, dažďu aj pomocou dronov

Podľa Akadémie vied ČR osievala Čína mraky napríklad aj počas olympiády v Pekingu v roku 2008. Nešlo však o ojedinelú udalosť. Podľa CNN Čína medzi rokmi 2012 a 2017 investovala do modifikácie počasia viac ako 1,34 miliardy dolárov, a čínski predstavitelia plánujú do roku 2025 ovplyvňovať počasie až na polovici svojho územia.

Na tento účel sa v Číne dnes využívajú rôzne moderné technológie. Napríklad, počas ďalšieho experimentu, ktorý prebehol začiatkom septembra, využil Čínsky meteorologický úrad v regióne Xinjiang na osievanie mrakov drony. Krídla dronov majú v polomere cez 20 metrov, môžu lietať až po dobu 40 hodín, a to na vzdialenosť 8 000 km.

Ovplyvňovanie počasia je vo svete už bežné. Pokusy prebiehali aj u nás

Čína nie je zďaleka jedinou krajinou, ktorá ovplyvňuje počasie. Podľa médií Bloomberg či Eurasiareview sa dnes bežne počasie ovplyvňuje vo viac ako 50 krajinách sveta. Okrem osievania mrakov sa experimentuje s ionizáciou mrakov, s využívaním laserov či ionosférických technológií.

Pokusy s osievaním mrakov prebiehali v 60-tych rokoch 20. storočia aj v bývalom Československu. Možnosti a fungovanie metódy osievania mrakov analyzovala v roku 2008 ČT v programe Planéta Veda.

V poslednej dobe sa odborníci čoraz častejšie obávajú, že by ovplyvňovanie počasia mohlo zapríčiniť extrémy počasia. Aj z tohto dôvodu napríklad štát Tennessee v Spojených štátoch tieto aktivity tento rok zakázal.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj