Štvrtok 19. septembra, 2024
Biser Dzhambazov and Katrin Ivanova
Biser Dzhambazov and Katrin Ivanova

V Británii zatkli troch bulharských občanov, údajne ruských špiónov

Traja bulharskí občania boli vo Veľkej Británii obvinení z porušenia miestneho zákona o štátnom tajomstve.

Orlin Roussev (45), Bizer Dzhambazov (42), a Katrin Ivanova (32) boli obvinení z držania falošných dokladov totožnosti s nekalým úmyslom. BBC, Sky News, The Guardian a Daily Mail uviedli, že tieto osoby údajne pracovali pre Rusko.

The Times of London napísal, že trio sa vydávalo za novinárov z amerických televíznych spoločností Discovery a National Geographic a používali falšované novinárske preukazy na vykonávanie sledovacích operácií v Londýne, Nemecku a Čiernej Hore.

Dzhambazov a Ivanova žili v byte v Harrow na severozápade Londýna neďaleko leteckej základne RAF Northolt, ktorú často využíva britská kráľovská rodina a najvyšší vládni predstavitelia. Roussev bol zatknutý vo svojom dome v norfolskom prímorskom letovisku Great Yarmouth.

Zadržaní boli zatknutí protiteroristickým komandom Metropolitnej polície a všetci traja zostávajú vo väzbe. Dátum súdneho pojednávania nebol zatiaľ stanovený. Obvinení budú z porušenia zákona o úradnom tajomstve. Bulhari pri sebe údajne mali 34 falošných dokladov totožnosti.

Anglický originál

Prečítajte si aj