Pondelok 16. septembra, 2024
Z festivalu Dni majstrov ÚĽUV (Foto: ÚĽUV)
» ,

Užite si mimoriadne obľúbený festival: Dni majstrov ÚĽUV 2023 (33. ročník)

Tento rok budú Dni majstrov ÚĽUV 2. a 3. septembra na Hviezdoslavovom námestí, Rybnom námestí a Panskej ulici pred Bibianou v bratislavskom Starom Meste. Podujatie je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta a záštitu nad ním prevzala Slovenská komisia pre UNESCO.

Z festivalu Dni majstrov ÚĽUV (Foto: ÚĽUV)

Hlavným motívom festivalu tradičných remesiel budú tento raz prírodné pletivá, ktoré sú ústrednou témou ÚĽUV-u pre rok 2023. Viac ako stovka ľudovoumeleckých výrobcov a majstrov z celého Slovenska, zóna s prírodnými pletivami a ukážkami pletenia zo slamy, vŕbového prútia, šúpolia, pálky močiarnej, lubkov či borovicových korienkov.

Uvidíte pestrú paletu remesiel a domáckych výrob – kováčstvo, drotárstvo, dlabanie a štiepanie dreva, drevorezbu, hrnčiarsku výrobu, vyšívanie, výrobu z kože, košikárstvo, paličkovanie čipiek, tkanie na krosnách, zdobenie kraslíc, maľbu na sklo, výrobu hudobných nástrojov a ďalšie. Nebude chýbať ani tradičná gastronómia.

Z festivalu Dni majstrov ÚĽUV (Foto: ÚĽUV)

Úľuv (ústredie ľudovej a umeleckej výroby) existuje už od 1945. Pri svojom zrode si dal za cieľ zachovávať, rozvíjať a ochraňovať kultúrne tradície v oblasti remeselnej výroby. Prepájanie remeselníkov, vzájomná spolupráca a odovzdávanie skúseností sa deje dodnes. Veľký záujem je o Školu remesiel Úľuv, ktorá vznikla v roku 1999 a podporuje a organizuje umeleckú výrobu a remeslá formou kurzov, workshopov, tvorivých dielní a prednášok.

Na Slovensku je bohatá tradícia v remeselnej výrobe. Posledné desaťročia síce nepriali remeselníkom a v tvrdej konkurencii s priemyselnou výrobou sa mnohé z praktických vedomostí a skúseností našich predkov stratilo, avšak ešte stále máme čo obdivovať a rozvíjať. Pravdepodobne nejestvuje remeslo, ktoré by nebolo na Slovensku zastúpené.

Z festivalu Dni majstrov ÚĽUV (Foto: ÚĽUV)

Dnes, v dobe nastupujúcej digitalizácie a umelej inteligencie sa ľudia všetkých vekových kategórií obracajú práve k remeslu. Ručnou prácou si napomáhajú k udržaniu rovnováhy v živote a z vlastnoručne vyrobených predmetov nadobúdajú pocity šťastia. Každý, aj ten nedokonalý predmet, ak je vyrobený vlastnoručne, sa spája s potešením z tvorby.

Na festivale budú mať možnosť vyskúšať si niektoré z tradičných remesiel tak deti, ako aj dospelí. Kompletný program podujatia nájdete na stránke ÚĽUV.

Prečítajte si aj