Pondelok 16. septembra, 2024
Mesiac žatvy (adobe stock/darkfoxelixir)

Už čoskoro sa nám na oblohe objaví posledný tohtoročný supermesiac. V čom bude výnimočný?

29. septembra, len šesť dní po jesennej rovnodennosti, uvidíme na oblohe ďalší z tohtoročnej série supermesiacov. Podľa space.com ide o výnimočný supermesiac, nazývaný aj „Mesiac žatvyˮ. Nielenže to bude štvrtý po sebe nasledujúci supermesiac, ale je aj posledný v tomto roku. Na Slovensku ho budeme môcť pozorovať o 11:58.

Ako sa na takýto výnimočný supermesiac patrí, na piatkovej oblohe mu budú robiť spoločnosť aj dve najväčšie planéty našej slnečnej sústavy, Jupiter a Saturn, spolu s najmenšou planétou, Merkúrom.

Podľa odborníka na zatmenia, astrofyzika NASA na dôchodku Freda Espanaka, bude Mesiac vzdialený od našej planéty približne 360 000 km, keď jeho plne osvetlená časť bude otočená k Zemi. Priemerná vzdialenosť Mesiaca od Zeme predstavuje približne 380 000 km.

Prvá planéta, ktorá bude v sobotu sprevádzať posledný supermesiac roku 2023, je Saturn v súhvezdí Vodnára. Nasledovať bude najväčšia planéta slnečnej sústavy, Jupiter, a bude sa nachádzať naľavo od Mesiaca v súhvezdí Barana. Predstavenie zavŕši Merkúr, bude však ťažké ho spozorovať. Deliť o oblohu s Mesiacom v splne sa bude len niečo vyše hodiny. 

Mesiac žatvy je jedným z najznámejších splnov roka a jeho názov má korene v Európe. Jeho pomenovanie vzniklo hlavne preto, že pomáha farmárom na severnej pologuli zbierať septembrovú úrodu. Poznáme ho však aj pod názvom Kukuričný mesiac, ako ho nazývali pôvodní americkí obyvatelia.

Podľa portálu skyatnightmagazine.com, jedinečný Mesiac v splne vyjde  smerom na východ. Pri východe supermesiaca by ste si mali všimnúť jeho okrovo červené sfarbenie, najmä keď je nízko nad obzorom. A keďže červené svetlo je najmenej rozptýlené zemskou atmosférou, malo by vytvoriť fascinujúci odtieň tejto farby.

Prajeme Vám jasnú oblohu a bystré oči!


Poznámka redakcie: Ak ste nasnímali obrázok Mesiaca žatvy a chcete sa oň podeliť s čitateľmi denníka epochtimes.sk, pošlite svoju fotografiu (fotografie), komentár, svoje meno a miesto vyfotenia na emailovú adresu redakcie.

Prečítajte si aj