Štvrtok 19. septembra, 2024
Čínski katolíci sa modlia počas omše v jednom zo štátom nepovolených kostolov na Kvetnú nedeľu počas Veľkonočnej nedele 9. apríla 2017. (Kevin Frayer/Getty Images)

Útoky na náboženskú slobodu v Číne sa stupňujú. Veriaci sú označovaní za nakazených „myšlienkovým vírusom“

Čínska komunistická strana (ČKS) zintenzívnila represie voči všetkým náboženstvám a podľa amerických predstaviteľov pre náboženskú slobodu označuje veriacich za ľudí „nakazených myšlienkovým vírusom“.

„Nemilosrdne prenasledujú náboženské skupiny vrátane ujgurských moslimov, tibetských budhistov, kresťanov, praktizujúcich Falun Gongu,“ uviedol predseda americkej Komisie pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF) Nury Turkel v rozhovore pre naše sesterské médium, televíziu NTD, a dodal, že situácia v oblasti ľudských práv a náboženskej slobody v Číne sa „od minulého roka výrazne zhoršila“.

Nury Turkel, miestopredseda americkej Komisie pre medzinárodnú náboženskú slobodu, hovorí o porušovaní náboženskej slobody v Číne vo virtuálnom rozhovore zo 14. decembra 2022. (USCIRF/screenshot via NTD)

Turkel vystúpil v televízii 1. mája po tom, ako USCIRF zverejnila svoju výročnú správu za rok 2023 (pdf). Uviedol, že zhoršovanie situácie sa prejavuje viacerými spôsobmi vrátane sinizácie (počínštenia) náboženstva a „posunutia náboženských praktík jednotlivcov na úroveň národnej bezpečnosti“.

„Čínska vláda verejne a otvorene označuje nábožensky založených ľudí za akýsi druh ľudí s duševnou chorobou, ktorí boli nakazení myšlienkovými vírusmi,“ povedal.

Nárast prenasledovania Falun Gongu

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa, je duchovná disciplína pozostávajúca z meditačných cvičení a morálneho učenia založeného na základných princípoch pravdivosti, súcitu a znášanlivosti. Táto prax si v Číne získala popularitu v 90. rokoch 20. storočia, pričom sa odhaduje, že v čase najväčšej popularity mala 70 až 100 miliónov prívržencov.

Komunistický režim začal v roku 1999 rozsiahlu kampaň na jej odstránenie, ktorá trvá dodnes, a to v obave, že počet praktizujúcich predstavuje hrozbu pre udržanie kontroly,,. Podľa Informačného centra Falun Dafa boli státisíce ľudí vystavení počas väznenia mučeniu.

Správa USCIRF uvádza 7 331 prípadov prenasledovania a zatknutia nasledovníkov Falun Gongu, 633 rozsudkov odňatia slobody a 72 úmrtí v dôsledku prenasledovania.

Jedným z prívržencov, ktorý zomrel, je Pang Xun, 30-ročný rozhlasový moderátor štátnej televíznej siete v juhozápadnej Číne. Bol odsúdený na päť rokov za rozdávanie letákov upozorňujúcich na prenasledovanie tejto praxe. Zomrel v decembri, približne rok po jeho zatknutí. Na perách, hrudi a nohách mal modriny a stopy krvi.

„Praktizujúci Falun Gongu sú vystavení všetkým formám mučenia, fyzickému týraniu, hospitalizácii pod zámienkou, že sú duševne chorí,“ povedal Turkel a poznamenal, že režim násilne odoberá orgány nasledovníkom Falun Gongu.

Čínske vedenie by podľa neho malo byť schopné uznať, že nábožensky založení ľudia v skutočnosti nie sú hrozbou pre spoločnosť, ale silou, ktorá prispieva k zdravej spoločnosti. „Krajiny, ktoré rešpektujú náboženskú slobodu, sa prirodzene stávajú harmonickými a mierovými spoločnosťami. Krajina alebo režim, ktorý potláča náboženskú slobodu, vytvára odpor a do istej miery vytvára základ pre násilné aktivity,“ domnieva sa Turkel. 

Potláčanie demokracie v Hongkongu

Bývalý poslanec Frank Wolf s poslancom Chrisom Smithom na udeľovaní cien Nadácie pamätníkov obetiam komunizmu, 28. januára 2019. Jedným z ocenených bol aj hongkonský kardinál Joseph Zen. (Samira Bouaou/The Epoch Times).

Bývalý poslanec Frank Wolf, ktorý teraz pôsobí ako komisár USCIRF, upozornil v rozhovore pre The Epoch Times na potláčanie demokracie v Hongkongu zo strany Číny.

Wolf poukázal na zatknutie hongkonského prodemokratického mediálneho magnáta Jimmyho Laia. Lai bol odsúdený na päť rokov a deväť mesiacov väzenia za podvod po jeho usvedčení z porušenia nájomnej zmluvy týkajúcej sa sídla jeho novín. Obvinený bol na základe zákona o národnej bezpečnosti, ktorý Peking zaviedol v roku 2020.

Komisár spomenul aj prípad Joshuu Wonga, zakladateľa prodemokratickej strany Demosisto. Tento mladý aktivista bol od roku 2018 viackrát odsúdený a uväznený na základe najrôznejších obvinení. V októbri 2019 bol tento mladý muž zatknutý za účasť na „nepovolenom“ proteste proti zákonu. Začiatkom marca 2022 bol obvinený z podvracania štátnej moci za účasť na neoficiálnych opozičných primárkach pred voľbami do Legislatívnej rady v roku 2020.

Naposledy bol 17. apríla odsúdený na tri mesiace väzenia za zverejnenie totožnosti policajta, ktorý počas protivládnych protestov v roku 2019 zastrelil neozbrojeného demonštranta.

Wolf tiež hovoril o bývalom hongkonskom biskupovi kardinálovi Josephovi Zenovi. Katolícky kardinál bol minulý rok zatknutý a uznaný vinným v súvislosti s fondom na pomoc prodemokratickým demonštrantom. Hongkonské úrady „stíhali deväťdesiatročného kardinála Zena. A ak by ho poslali do väzenia, pravdepodobne by to bol trest končiaci smrťou,“ povedal Wolf pre The Epoch Times.

Prestaňte lobovať v prospech Číny

Vo výročnej správe USCIRF sa uvádza, že „čínska vláda a štátom vlastnené subjekty, ako napríklad spoločnosť Hikvision obvinená zo spoluúčasti na represiách v ujgurskej oblasti Sin-ťiang, si najali bývalých amerických úradníkov a bývalých členov Kongresu, aby v ich mene lobovali za oslabenie náboženskej slobody a súvisiacich ľudských práv v Číne.“

Jedným z príkladov je bývalá senátorka Barbara Boxerová, ktorá sa v roku 2021 zaregistrovala k lobovaniu pre čínsku spoločnosť, ale niekoľko hodín potom, čo jej registráciu zverejnili médiá, sa registráciu rozhodla zrušiť.

Podľa Wolfovho názoru je takáto prax neprijateľná. „Nemôžete mať lobistov a právne firmy, ktoré zastupujú Čínu, keď pácha genocídu, keď odoberá orgány nasledovníkom Falun Gongu, keď zatýka katolíckych biskupov, katolíckych kardinálov, keď doslova ničí demokraciu v Hongkongu, keď kradne naše obchodné tajomstvá,“ povedal komisár.

„Nemôžeme prehliadať to, čo sa deje katolíckej cirkvi, protestantskej cirkvi, disidentom v oblasti ľudských práv, ujgurským moslimom, Tibeťanom, Falun Gongu, obyvateľom Hongkongu a potenciálne aj obyvateľom Taiwanu. Preto je teraz čas, aby Kongres a administratíva prijali zákon zakazujúci túto činnosť,“ uviedol bývalý politik. 

Medzinárodná spolupráca

Turkel vyzval vládu USA, aby „využila všetky nástroje, ktoré sú k dispozícii, na rozšírenie sankcií na čínske subjekty a úradníkov zodpovedných za porušovanie ľudských práv“.

Patrí sem oddelenie komunistickej strany s názvom United Front Work pracujúce na „neutralizácii“ potenciálnej opozície voči režimu medzi čínskymi krajanmi v zahraničí, a tiež aparát verejnej bezpečnosti a štátnej bezpečnosti.

Správa USCIRF takisto vyzýva k spoločnému úsiliu podobne zmýšľajúcich vlád, spojencov a partnerov na vytvorenie vyšetrovacej komisie OSN, ktorá sa bude zaoberať pokračujúcim zhoršovaním náboženského prenasledovania v Číne.

„Chceli by sme tiež, aby sa americká vláda spolu so spojencami a partnermi zaoberala nadnárodnými represiami ČKS, [ktoré] vyvíjajú zhubné aktivity na území Spojených štátov a Európy,“ uviedol Turkel s odkazom na desiatky utajovaných policajných staníc, ktoré boli podľa správy Safeguard Defenders z roku 2022 zriadené špeciálne za účelom umlčania kritikov komunistického režimu.


Z originálneho článku preložili Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj