Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinskí utečenci prichádzajúci do Prahy na hlavnú vlakovú stanicu 7. marca 2022 (Michal Čížek / AFP via Getty Images)
»

Utečenci z Ukrajiny budú môcť v Česku získať dlhodobý pobyt

Vojna na Ukrajine trvá už viac ako dva roky a susedné štáty riešia pobyt utečencov na svojom území. Česká vláda 12. júna schválila novelu zákona Lex Ukrajina 7, ktorú pripravilo Ministerstvo vnútra ČR.

Ako uviedlo Ministerstvo vnútra ČR, „novela umožní ukrajinským utečencom, ktorí sú ekonomicky sebestační a nezávislí od systému dávok, získať bežný pobytový štatút. Namiesto dočasnej ochrany tak teraz budú môcť získať dlhodobý pobyt podľa zákona o pobyte cudzincov“. 

Utečenci s dočasnou ochranou budú môcť, ak splnia presne vymedzené podmienky, nanovo požiadať o pobytové povolenie v podobe osobitného dlhodobého pobytu. Túto možnosť zavádza takzvaný Lex Ukrajina 7. Novela tiež umožní opätovné predĺženie režimu dočasnej ochrany pre tých, ktorí ju budú naďalej potrebovať.

„Dlhodobý pobyt je určený len pre tých ukrajinských utečencov, ktorí chcú u nás žiť dlhodobo, nepoberajú dávky a sú ekonomicky nezávislí. Potom budú môcť lepšie plánovať svoju budúcnosť a ďalej sa integrovať do českej spoločnosti. Samozrejme, pre ukrajinských utečencov bude i naďalej fungovať režim dočasnej ochrany,“ uviedol minister vnútra Vít Rakušan a doplnil, že podmienky prechodu na pobytový režim splnia v prvej fáze odhadom tisíce až desaťtisíce osôb.

Pre možnosť prejsť z dočasnej ochrany na dlhodobý pobyt, musí akýkoľvek cudzinec bežne splniť nasledujúce podmienky:

  • bezúhonnosť
  • ekonomická nezávislosť
  • nezávislosť od systému dávok
  • predchádzajúci pobyt pod dočasnou ochranou počas určitého obdobia (dva roky)
  • žiadne dlhy na sociálnom a zdravotnom poistení
  • zabezpečené bývanie
  • platné cestovné doklady
  • účasť detí na školskej dochádzke

Rodiny sa budú registrovať spoločne, aby rodinní príslušníci nezostávali na území v rôznych pobytových režimoch. Podmienky na prechod na dlhodobý pobyt tak bude musieť splniť vždy rodina ako celok.

„Tí, ktorí dané podmienky nesplnia alebo nevyužijú možnosť získať dlhodobý pobyt, budú môcť zostať v režime dočasnej ochrany. Novela tiež umožní predĺžiť dočasnú ochranu na ďalšie obdobie v nadväznosti na rozhodnutie na úrovni EÚ,“ uviedol Adam Rözler z komunikačného oddelenia Ministerstva vnútra ČR a dodal: 

„Inštitút dočasnej ochrany je na európskej úrovni časovo obmedzený do marca 2025. Európska únia bude o ďalšom postupe rokovať v najbližších dňoch. Celkovo je v súčasnosti na území [Českej republiky] 354 714 držiteľov dočasnej ochrany.“

Podľa stránky migracnikonsorcium.cz je podiel utečencov z Ukrajiny na počet obyvateľov v Česku 3,18 %. Najvyššie percento tohto pomeru má Čierna Hora (10,44 %) a Moldavsko so 4,55 %.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj