Štvrtok 19. septembra, 2024
Juraj Šeliga a v pozadí na obrazovke Robert Fico. (Screenshot videa z oficiálnej FB stránky Juraja Šeligu)

Ústavnoprávny výbor bude skúmať podozrenia z manipulácie policajných nahrávok

Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) sa plánuje venovať problematike údajného manipulovania s nahrávkami a skresľovania záznamov policajných vyšetrovateľov. Zasadnutie výboru je naplánované na piatok, 18. augusta. Pozvanie na účasť dostali generálny prokurátor Maroš Žilinka, prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislav Remeta a dočasný riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Peter Juhás. Zámer zvolania výboru inicioval poslanec Juraj Šeliga (Demokrati), ktorý presadzuje dôkladné preskúmanie „podozrení z cielenej manipulácie s nahrávkami policajných vyšetrovateľov“.

„V manipulovaní s nahrávkami vyšetrovateľov a ich zavádzajúcom prezentovaní verejnosti vidím vážny zásah do spravodlivej politického súťaže, ohrozenie nezávislosti vyšetrovacieho procesu a skresľovanie spravodlivosti,“ zdôraznil Šeliga. Plánované zasadnutie výboru bude prebiehať online formou a bližšie informácie budú dostupné na webových stránkach NR SR.

Šeliga sa domnieva, že prípad údajnej manipulácie so záznamami zo strany vyšetrovateľskej elity je mimoriadne závažný. Vysvetlil, že zástupcovia politickej strany Smer-SD sa podľa jeho názoru snažia vytvoriť klamlivý a manipulatívny obraz pre verejnosť, pričom polícia je zobrazovaná ako nástroj na politické zákazky.

Krajská prokuratúra Bratislava vydala stanovisko, ktoré jasne upozorňuje na nebezpečenstvo nepravdivých vyhlásení politikov v súvislosti s trestnými konaniami. Toto varovanie prichádza po viacerých incidentoch, kde politici verejne vystupovali so zavádzajúcimi tvrdeniami ohľadom trestných vecí, ktoré sú stále v rámci vyšetrovania. Prokuratúra upozorňuje, že takýto postup môže vážne ovplyvniť priebeh spravodlivosti a vniesť neželanú medializáciu do procesu dokazovania. V stanovisku sa uvádza, že takéto zasahovanie zo strany politikov, ktorí nie sú zapojení do vyšetrovania a nemajú znalosť o vyšetrovacom spise či procesných postupoch, je nevhodné a môže narušiť spravodlivý priebeh trestného konania. Tieto kroky môžu preniesť dôraz z prípravného konania, ktoré je neverejné, do verejného mediálneho priestoru.

Krajská prokuratúra Bratislava zdôraznila, že politici by nemali vydávať neopodstatnené súdy o prípadoch, ktoré sú stále vo vyšetrovacom štádiu. Je to kontraproduktívne a môže ovplyvniť verejný názor a dôveru v spravodlivosť. Prokuratúra tiež poukázala na dôležitosť zachovania dôvernosti v prípravnom konaní, pretože verejná diskusia a špekulácie môžu mať negatívny vplyv na získavanie objektívnych dôkazov.

V stanovisku prokuratúry sa tiež uvádza, že prepisy nahrávok záznamov tzv. „odposluchov“ sú zodpovednosťou špecializovaného policajného útvaru, ktorý má za úlohu tieto nahrávky spracovávať. Prokuratúra sa pri svojich rozhodnutiach opiera o aktuálne dôkazy, vrátane týchto prepisov, a neposkytuje žiadne možnosti politického zasahovania.

Zástupcovia prokuratúry zdôraznili, že vo veciach týkajúcich sa úniku nahrávok či iných dôverných informácií je zahájené vyšetrovanie pod dozorom prokurátora. Krajská prokuratúra Bratislava jasne deklaruje, že politické zasahovanie do trestných vecí a verejné manipulácie môžu mať vážne následky pre spravodlivosť a dôveru občanov v právny systém. Vyzýva politikov, aby sa zdržali neopodstatnených vyhlásení a rešpektovali právny proces a nezávislosť orgánov vyšetrovania.

​​

Prečítajte si aj