Štvrtok 19. septembra, 2024
V tejto budove sa nachádzala teraz už zatvorená čínska policajná stanica. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

USA začína likvidovať zámorskú „mafiu” ČKS (Špeciálny report)

NEW YORK – Ju Ťing, ktorá utiekla z Číny kvôli prenasledovaniu za jej vieru, nepredpokladala, že aj v novom domove bude pociťovať ohrozenie svojej slobody.

Ju, ktorá kedysi pracovala ako úradníčka v štátnom Čínskom úrade pre ropovody v komunistickej Číne, prišla o prácu a za svoju vieru vo Falun Gong, známy aj ako Falun Dafa, bola trikrát zatknutá a dvakrát vystavená domovej prehliadke. 

Táto duchovná prax zahŕňa súbor morálnych učení – základnými princípmi sú pravdivosť, súcit a tolerancia – ako aj päť meditačných cvičení. Odhaduje sa, že do roku 1999 praktizovalo Falun Gong v pevninskej Číne 70 až 100 miliónov ľudí. Keďže vtedajší vodca Ťiang Ce-min považoval popularitu tejto praxe za hrozbu pre udržanie moci Čínskej Komunistickej strany (ČKS), nariadil brutálnu celoštátnu kampaň na jej potlačenie, ktorá trvá dodnes.

V roku 2001 Ju takmer zomrela. Po 11-dňovej hladovke na protest proti prenasledovaniu, počas ktorej jej bol odopretý spánok a čelila nepretržitým útokom od dozorcov s obuškami, sa jej spotené telo začalo nekontrolovateľne triasť. Lekár dozorcom povedal, že ak by ju do nemocnice priviezli o 10 minút neskôr, neprežila by.

Ju sa podarilo utiecť na slobodu v polovici roka 2015. O niekoľko mesiacov neskôr sa vybrala do hlavného mesta USA, aby sa pripojila k protestu v blízkosti washingtonského hotela Marriott Wardman Park, kde sa Si Ťin-pching zdržiaval počas svojej prvej návštevy Spojených štátov ako najvyšší predstaviteľ strany.

V rukách držala veľký biely transparent s hrubým čínskym nápisom „Postavte Ťiang Ce-mina pred súd”. Chcela, aby sa prenasledovanie skončilo a aby bol Siov predchodca Ťiang, hlavný iniciátor kampane, postavený pred súd.

Keď neskoro popoludní prechádzala okolo Si Ťin-pchingova kolóna, Ju sa zrazu ocitla v húfe veľkého počtu mužov v červených tričkách. Držali červené vlajky v snahe zakryť Juinu tvár a jej transparent. Pokračovali v jej obkľúčení aj po tom, ako ich polícia upozornila, aby sa vzdialili.

„Nikdy by som si nemyslela, že v slobodnej spoločnosti, akou sú Spojené štáty, môžu byť títo agenti podporujúci ČKS takto mimo kontroly,” povedala pre The Epoch Times, keď spomínala na svoj vtedajší šok.

Demonštranti Falun Gongu s transparentom vyzývajúcim na postavenie bývalého čínskeho vodcu Ťiang Ce-mina pred súd stojaci pred hotelom Washington Marriott Wardman Park vo Washingtone 30. marca 2016. (So súhlasom Davida Tompkinsa)

Mnohí členovia komunity čínskych disidentov v zahraničí už dávno vedia, že takéto propekinské protesty organizujú miestne skupiny úzko prepojené s ČKS.

Federálna žaloba z minulého mesiaca toto prepojenie potvrdila.

Dvaja muži z New Yorku boli zatknutí za údajné prevádzkovanie tajnej policajnej stanice na Manhattane pod záštitou Pekingu. Tieto zatknutia boli súčasťou viacerých prípadov, v ktorých boli vznesené obvinenia voči viac než štyridsiatim čínskym agentom v súvislosti s ich údajnou účasťou na rôznych projektoch, napomáhajúcich komunistickému režimu v zastrašovaní a propagande v medzinárodnom meradle.

Ako vyplýva zo súdnych dokumentov, dvaja zatknutí muži riadili miestne čínske združenie organizujúce autobusy s propekinskými prívržencami, aby cestovali do Washingtonu a slúžili ako kontra demonštranti počas Si Ťin-pchingovej pracovnej cesty v roku 2015.

Mafiánske taktiky

Podľa štatistík čínskej štátnej univerzity Huaqiao z roku 2020 žije mimo Číny zhruba 60 miliónov etnických Číňanov, pričom približne každý dvanásty z nich žije v Spojených štátoch. Škola pôsobí pod dohľadom Oddelenia pre prácu v jednotnom fronte, kľúčovej štátnej agentúry, stojacej na čele kampaní Pekingu zameraných na potláčanie disidentov a  kooptovanie západných skupín, aby dodržiavali stranícku líniu.

Špehovanie, obťažovanie, online vyhrážky, fyzické útoky a nátlak na rodinných príslušníkov cieľových osôb žijúcich v Číne sú len niektoré z taktík, ktoré ČKS používa na to, aby udržala rastúcu populáciu pod kontrolou.

Ide o rozsiahle úsilie, ktoré sa stalo známym ako nadnárodná represia. Podľa viacerých analýz think tankov nemá táto kampaň Pekingu vo svete obdobu, a to tak z hľadiska rozsahu, ako aj dômyselnosti.

Peking sa za svoje výsledky ani nehanbí. Čínske štátne médiá informovali, že od apríla 2021 do júla 2022 prinútili úrady 230 tisíc čínskych občanov, ktorých označili za podozrivých z podvodu, aby sa vrátili do Číny.

Združenie America ChangLe v New Yorku 6. októbra 2022. V budove združenia sa nachádza zahraničná pobočka čínskej polície v New Yorku, ktorá sa nazýva Fuzhou Police Overseas Service Station. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Medzitým sa začali ozývať odporcovia…

Laura Harthová, riaditeľka kampane neziskovej organizácie na ochranu ľudských práv Safeguard Defenders, označila opatrenie ministerstva spravodlivosti USA (DOJ) zo 17. apríla za súčasť „zásadnej zmeny” zo strany amerických úradov s cieľom zabrániť tajným čínskym operáciám v zahraničí.

„Pre mnohých z nás z ľudskoprávnej komunity, ktorí sme si tak trochu zvykli na to, že priatelia, disidenti, aktivisti a obhajcovia ľudských práv miznú, sú zatváraní a mučení kvôli nepodloženým obvineniam, je príjemné byť aspoň raz na druhom konci,” povedala pre The Epoch Times a vyjadrila nádej, že vďaka novej pozornosti venovanej tejto problematike dostanú obete viac hlasu. Organizácia Safe Defenders upozornila na globálnu policajnú sieť ČKS ako prvá.

Sarah Cooková, hlavná analytička neziskovej organizácie Freedom House so sídlom vo Washingtone, podobne označila obvinenia vznesené Ministerstvom spravodlivosti za „doteraz nevídané” v súvislosti s nadnárodnými represiami Pekingu.

Podľa nej ide o prvé obvinenia týkajúce sa tajných policajných staníc, prvé v takomto rozsahu a prvé, ktoré sa zameriavajú na páchateľov jednej z najväčších kampaní režimu proti viere: prenasledovanie Falun Gongu.

„Hoci väčšina obvinených osôb žije v Číne, stále to má reálny dopad,” povedala Cooková pre The Epoch Times.

„Po prvé, nemôžu pricestovať do USA bez toho, aby im hrozilo zatknutie, a podruhé, musia byť obozretní pri cestovaní do iných krajín, ktoré majú s USA zmluvy o vydávaní osôb,” povedala.

Harthová aj Cooková, spolu s ďalšími pozorovateľmi Číny, zákonodarcovia a obete kampaní síce obvinenia vítajú, avšak tvrdia, že tieto prípady sa dotýkajú len „špičky ľadovca”.

Mike Gallagher (republikán – Wisconsin) (By U.S. House Office of Photography [1], Public Domain)

„Zatknutie agentov Čínskej komunistickej strany, podieľajúcich sa na zriadení nelegálnej policajnej stanice ČKS v New Yorku, je malým, ale dôležitým víťazstvom pre americkú suverenitu a disidentov, ktorí utekajú pred útlakom a Amerika sa stala ich domovom,” povedal pre The Epoch Times republikán Michael Gallagher.

„Mafiánske taktiky ČKS – sledovanie, obťažovanie, vydieranie, útoky a prenasledovanie starých rodičov, manželov a detí v Číne – nemôžu byť v Amerike tolerované.”

„Spojené štáty musia zostať útočiskom pred prenasledovaním, nie loviskom pre diktátorov.”

Platení protestujúci

Dvaja Newyorčania, ktorých FBI zatkla  17. apríla, sú generálny poradca Lu Ťien-wang a Čchen Ťin-pching, generálny tajomník združenia America ChangLe. Združenie je hlavným miestom spoločenských stretnutí ľudí z juhovýchodnej čínskej provincie Fu-ťien.

Zariadenie, ktoré prevádzkovali, sa nachádzalo v teraz už zrušenej kancelárii v čínskej štvrti na Manhattane a podľa Safeguard Defenders predstavovalo jednu zo štyroch čínskych mimovládnych policajných staníc v Spojených štátoch. Minimálne dve ďalšie pobočky pôsobia v New Yorku a Los Angeles; sídlo štvrtej pobočky zostáva neznáme.

Bývalý predseda združenia Lu sa podľa súdnych spisov tešil dlhodobej dôvere čínskych orgánov.

Prezident Barack Obama (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) prichádzajú na spoločnú tlačovú konferenciu do Ružovej záhrady v Bielom dome vo Washingtone 25. septembra 2015. (Win McNamee/Getty Images)

Ako sa uvádza v súdnych spisoch,  Lu a ďalší vedúci predstavitelia miestnych čínskych združení pomáhali počas Si Ťin-pchingovej návštevy v Spojených štátoch v roku 2015 pri preprave stoviek ľudí do Washingtonu – každý z nich dostal z čínskeho konzulátu v New Yorku 60 dolárov – aby útočili na demonštrácie prívržencov Falun Gongu.

Stúpenci Falun Gongu sa snažili zvýšiť povedomie o pretrvávajúcom prenasledovaní praktizujúcich v komunistickej Číne.

Čínski predstavitelia boli zjavne spokojní s výsledkom kontra protestu a usporiadali slávnostnú ceremóniu. Lu pri tej príležitosti dostal plaketu s vyznamenaním za svoju prácu.

Čchen Ťin-pching (vpravo) dostáva plaketu od úradníka čínskeho Ministerstva verejnej bezpečnosti počas slávnostného ceremoniálu po návšteve čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga v Spojených štátoch v roku 2015. (Ministerstvo spravodlivosti)

Takéto scény neboli vo Washingtone ojedinelé. Počas Si Ťin-pchingovej trojdňovej zastávky v New Yorku na ceste z Washingtonu si Sü Dong, Američan čínskeho pôvodu a prívrženec Falun Gongu, spomína, že keď stál neďaleko Si Ťin-pchingovho hotela, niekoľko ľudí sa snažilo postaviť pred neho, aby zablokovali výhľad na jeho protestný transparent. Osoby, držiace červené transparenty, rozprávali fuťienským dialektom.

Niekoľko ďalších prívržencov Falun Gongu sa vzdialilo, keďže nechceli robiť scény. Ale Sü, ktorý sa nedávno stal občanom USA, zostal stáť na svojom mieste.

„Toto je naša krajina, nie miesto, kde môže ČKS konať podľa svojej ľubovôle,” spomína na to, čo si vtedy pomyslel.

Obedové balíčky a jazda zdarma

Čang Chuidung, ktorý držal transparent spolu s Ju Ťing, si spomína, že napočítal šesť až sedem autobusov, pričom niektoré prichádzali z Connecticutu, Virgínie, Severnej Karolíny a Filadelfie.

V priebehu dňa prichádzali v rôznom čase, podľa toho, na akú zmenu boli naplánované. Na obed prišli ľudia s transparentmi označenými podľa ich príslušných čínskych združení, aby rozdali krabice s obedom – spomína Čang.

Jeden muž, ktorý vyzeral ako vedúci, sa dokonca vysmieval Čangovi, pretože si, podobne ako ostatní prívrženci Falun Gongu, priniesol vlastné jedlo.

Tento muž sa Čanga opýtal: „Kvôli čomu to robíte?”

Ďalší mladík, študent z Connecticutu, povedal Čangovi: „Máme jazdu zadarmo,” pričom narážal na cestu autobusom.

Muži začali byť nervózni, keď sa v ich blízkosti ocitli kamery.

Keď Čang, mierne krívajúci v dôsledku zranení, ktoré utrpel pri pokuse o útek z čínskeho väzenia pred dvadsiatimi rokmi, zdvihol telefón, aby si natočil ich správanie, priaznivci Pekingu sa pred ním schovávali a začali na neho nadávať. Čang sa rýchlo ocitol v strede záujmu neprajníkov, pričom niektorí zo skupiny ho ťahali za ruku a žiadali, aby svoje fotografie vymazal.

Praktizujúca Falun Gongu Ju Ťing sa zúčastňuje na podujatí volajúcom po ukončení prenasledovania Falun Gongu Čínskou komunistickou stranou vo Washingtone 19. júla 2020. (Li Sha/The Epoch Times)

O tom, že protidemonštranti boli platení, sa Ju dozvedela približne o rok neskôr, keď začala pracovať ako vodička pre Čínske centrum starostlivosti o seniorov, ktoré má úzke vzťahy s čínskym veľvyslanectvom. Niekoľko starších občanov jej povedalo, že im bolo sľúbených 20 až 50 dolárov za to, že prídu privítať Si Ťin-pchinga. Mnohí túto ponuku prijali.

Lu, účastník protidemonštrácie, sa priznal, že má väzby na bývalého riaditeľa Úradu 610, policajnej jednotky, ktorá nepodlieha zákonu, vytvorenej na prenasledovanie Falun Gongu. Ako vyplýva zo súdneho spisu, s riaditeľom sa spoločne odfotil pred jeho domom v Číne.

Čang povedal, že správanie propekinského tábora ho nechalo v nemom úžase.

„Zdalo sa, že pre trochu peňazí sú ochotní zradiť všetko,” povedal Čang pre The Epoch Times. „Je to jednoducho nechutné.”

Praktizujúci Falun Gongu Čang Chuidung (vľavo) a Ju Ťing (vpravo) držia transparent s nápisom „Postavte Ťiang Ce-mina pred súd”, 24. septembra 2015. (So súhlasom Čang Chuidunga)

Keď Čang odtlačil vlajky od svojho transparentu, muži ho začali pichať do pása a v tejto šarvátke kovovou rúčkou vlajky zasiahli pracovníčku bezpečnostnej služby.

Podľa Ju policajtka chytila vlajku a nahnevane povedala priaznivcom Pekingu, že ich môžu zatknúť, ak sa nebudú držať šesť metrov od prívržencov Falun Gongu.

Tieto slová  Ju ešte aj dnes dojímajú. „Ďakujem vám,” spomenula si, ako povedala policajtke. „V Číne to bola čínska polícia, ktorá ma prenasledovala.” Keď sa policajtka dozvedela o jej príbehu, objala ju.

Odkedy Ju opustila Čínu, ČKS umučila na smrť dvoch jej priateľov.

„Toto je môj rajón”

Stret z roku 2015 bol iba jedným z mnohých stretov prívržencov Falun Gongu a ďalších disidentov s podozrivými nastrčenými skupinami a agentmi ČKS v posledných rokoch. Na prívržencov Falun Gongu, držiacich transparenty na protest proti prenasledovaniu pred čínskym konzulátom na Manhattane, často pľuli, pričom jednému praktizujúcemu vykopli telefón z ruky – ako uviedli viacerí svedkovia.

Vo februári jeden muž, ktorý už roky obťažuje protestujúcich prívržencov Falun Gongu a zároveň vyvesuje červené transparenty s heslami hanobiacimi ich vieru, vytlačil von z chodníka banner s nápisom „pravdivosť, súcit, tolerancia” a žiadal, aby dve ženy, ktoré neďaleko cvičili meditačné cvičenia, opustili túto oblasť.

Muž vyhlásil: „Tu nemôžete vykonávať cvičenia. Toto je môj rajón,” tvrdí 70-ročná Liou Kuofang, jedna z dvoch praktizujúcich Falun Gong na mieste činu. Muž sa opakovane pokúsil na Liou a druhú ženu pľuť, v dôsledku čoho obe vybehli na cestu.

Nakoniec jeden stavebný robotník, ktorý bol svedkom incidentu, privolal políciu. Liou potom sledovala, ako muž uteká cez ulicu k prednej bráne čínskeho konzulátu, kde sa zdržiaval. Podľa výpovede Liou sa tento muž sa na druhý deň vrátil a obťažoval ďalších prívržencov Falun Gongu.

Polícia zatýka Čchi Čung-pchinga, teraz čeliaceho obvineniam z údajného napadnutia praktizujúcich Falun Gongu vo štvrti Flushing v Queense v štáte New York 18. februára 2023. (Screenshot via The Epoch Times)

Polícia zatýka Čchi Čung-pchinga, teraz čeliaceho obvineniam z údajného napadnutia praktizujúcich Falun Gongu vo štvrti Flushing v Queense v štáte New York 18. februára 2023. (Screenshot via The Epoch Times)

Iný muž, ktorý hovoril po fuťiensky, napadol necelé dva týždne po tomto incidente prívrženca Falun Gongu vo štvrti Flushing v Queense, pričom mu spôsobil škrabance na krku, ruke a kolene.

Liou má podozrenie, že načasovanie týchto udalostí nebolo náhodné. „Mohli dostať nejaké pokyny,” povedala o týchto mužoch.

Levi Browde, výkonný riaditeľ Informačného centra Falun Dafa so sídlom v New Yorku, zdokumentoval počas posledných dvoch desaťročí dlhý zoznam podobných útokov agentov ČKS na americkej pôde.

„Nie je to pre nás nič nové,” povedal Browde pre NTD po prečítaní si dokumentov Ministerstva spravodlivosti. „Stretávame sa s tým už viac ako 20 rokov – či už ide o vyhrážky smrťou, fyzické útoky, vlámania do našich domovov, online obťažovanie, zasahovanie do nášho živobytia, vyhrážanie sa rodinným príslušníkom v Číne.”

Povedal, že „ zločineckí” komunistickí agenti  okrem ohrozovania fyzickej bezpečnosti prívržencov Falun Gongu  podnecovali tiež nenávisť na internete, šírili propagandu v novinách alebo našli iné spôsoby, ako ovplyvňovať verejnú mienku.

„Ničia naše vzájomné vzťahy tu v tejto krajine,” povedal.

Skrývajú sa v tme

Z pohľadu právnika Arthura Liu zo San Francisca sa Spojené štáty oneskorili s riešením týchto hrozieb o desaťročia.

„Nadnárodné represívne aktivity ČKS nikdy neskončili,” povedal pre The Epoch Times. „Trvá to už desaťročia.”

Arthur Liu bol jedným zo študentských vodcov počas prodemokratických protestov na Námestí nebeského pokoja v roku 1989. Keď režim v júni toho roku prikázal použiť tanky a zbrane na potlačenie hnutia, Arthur utiekol do Spojených štátov, kde vychoval svoju dcéru Alysu Liu, dvojnásobnú majsterku USA v krasokorčuľovaní.

Arthur Liu (vľavo) a jeho dcéra Alysa Liu (vpravo) na archívnej snímke. (Cao Jingzhe/The Epoch Times)

Režim ho však nenechal na pokoji. Krátko po príchode Arthura do Spojených štátov vyslala ČKS agenta, aby sa s ním spriatelil a zbieral o ňom spravodajské informácie. Arthur tomuto mužovi dôveroval a dokonca požiadal priateľa, aby u nich mohol dočasne bývať. Až neskôr, približne o dva alebo tri roky, sa muž priznal, že „prišiel na poverenie”.

„Keby mi to nepovedal, nemali by sme o tom ani potuchy. Takže môžu byť vonku špióni, o ktorých neviete? Odpoveď je, pravdepodobne, áno,” povedal Arthur.

To bolo v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Podľa neho sa strana stala „bezohľadnejšou”, pretože stále zdokonaľuje svoje represívne taktiky.

V novembri 2021 zavolal muž, vydávajúci sa za úradníka Olympijského a paralympijského výboru USA, a žiadal čísla pasov Arthura a jeho dcéry, čo mu Arthur odmietol poskytnúť. Týmto mužom bol údajne Matthew Ziburis, občan USA, ktorého si podľa prokuratúry Peking najal na sledovanie Arthurovej rodiny. Ziburis bol zatknutý v marci minulého roka na základe obvinení, ktoré zahŕňajú sprisahanie s cieľom spáchať medzištátne obťažovanie a trestné zneužitie dokladov totožnosti. Do súdneho procesu bol prepustený na kauciu vo výške 500-tisíc dolárov.

Alysa Liu z tímu Spojených štátov na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu na Capital Indoor Stadium 17. februára 2022. (Matthew Stockman/Getty Images)

Po skončení pretekov v krasokorčuľovaní v Pekingu vo februári minulého roka oslovil Arthurovu dcéru neznámy muž, ktorý ju sledoval a požiadal ju, aby prišla do jeho bytu.

„ČKS nikdy nevynechá žiadnu príležitosť na sledovanie a špehovanie,” povedal Arthur a dodal, že sa už naučil príliš sa tým nezaoberať.

„Nemôžete žiť normálny život, ak sa tým necháte pohltiť,” povedal. „Oni sa skrývajú v tme, zatiaľ čo my sme na otvorenom priestranstve.”

Nemôžeme strácať čas

Harthová z organizácie Safeguard Defenders sa obáva, že nás čaká ešte dlhá cesta na zabezpečenie ochrany zraniteľných osôb pred dosahom režimu.

„Všetci vieme, že v skutočnosti ide o rozsiahlu, globálnu operáciu. Vieme, že si to bude vyžadovať koordinovanú snahu aj zo strany demokratických krajín, pretože niekedy môže byť obeť v USA, ale páchateľ môže byť niekde v Európe”. A veľmi reálne vieme, že … ČKS v skutočnosti drží rodinných príslušníkov ako rukojemníkov”.

Skôr či neskôr, efektívny protiútok zo strany Spojených štátov je stále rozhodujúci a „celkom možný”, povedal Čou Feng-suo, ktorý bol kedysi jednou z piatich najhľadanejších osôb v Pekingu za svoju úlohu pri protestoch na Námestí nebeského pokoja v roku 1989.

Podľa Harthovej to čiastočne zahŕňa odstránenie „niektorých medzier v súčasných trestných zákonoch”, aby Ministerstvo spravodlivosti USA mohlo viesť rýchlejšie trestné stíhanie. Pre Čoua by to znamenalo väčšiu kontrolu potenciálnych podporovateľov rôznych skupín čínskych prisťahovalcov, ktoré sa registrujú ako neziskové organizácie, ale stále dostávajú dotácie od čínskeho štátu. Takéto skupiny podľa neho potláčajú prodemokratických aktivistov a „ako zločinecký syndikát vykonávajú kontrolu nad celou čínskou etnickou skupinou”.

Čou Feng-suo (vľavo), ľudskoprávny aktivista, bývalý študentský vodca počas protestov na Námestí nebeského pokoja v roku 1989, predstavuje čínskeho disidenta Wanga Jung-čchunga na tlačovej konferencii a zhromaždení pred americkým združením ChangLe, kde upozorňujú na nadnárodné represie Pekingu, v New Yorku 25. februára 2023. V budove združenia sa nachádza dnes už zatvorená zámorská čínska policajná stanica. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Čou si v roku 2020 všimol, ako mu aplikácia pre videokonferencie Zoom, ktorá bola vyvinutá v Číne, dočasne pozastavila jeho účet na príkaz Pekingu – tento incident uviedol ako ďalší príklad všadeprítomného vplyvu strany. Ministerstvo spravodlivosti obvinilo Juliena Jina, riaditeľa spoločnosti Zoom so sídlom v Číne, z cenzurovania stretnutí, ktoré Čou a ďalší aktivisti zo Spojených štátov zorganizovali pri príležitosti výročia masakru na Námestí nebeského pokoja.

„Nemôžeme strácať čas,” povedal Čou pre The Epoch Times. Čou založil skupinu na podporu ľudských práv v Číne. Tá je podľa jeho slov pripravená pomôcť všetkým čínskym študentom, ktorí sa stali obeťami vyhrážok režimu.

Browde medzitým dúfa, že nedávne opatrenie Ministerstva spravodlivosti USA je len jedným z mnohých ďalších, ktoré prídu.

„Je to jasný odkaz ČKS, že sem do Spojených štátov nemôžu priniesť svoju tyraniu a robiť všetky tie veci, ktoré im za posledných 20 rokov do veľkej miery prešli,” povedal. „Toto už ďalej nemôžete robiť. Budete zatknutí, spravodlivosti bude učinené zadosť. A hoci ste v Číne, existujú veci, ktoré sa dajú spraviť – sankcie a podobné veci. Takže potrebujeme viac takýchto prípadov vyšetrovania a viac takýchto obvinení.”

Pôvodný článok

Prečítajte si aj