Streda 18. septembra, 2024
John Kirby, hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, hovorí počas tlačového brífingu v Bielom dome 27. februára 2024 vo Washingtone.(foto: Roberto Schmidt/Getty Images)

USA uvalili sankcie na Irán za poskytnutie stoviek rakiet Rusku

Podľa hovorcu Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho Irán prevádza balistické rakety krátkeho doletu do Ruska po tom, ako vycvičil moskovské jednotky na používanie tohto systému.

Neurčitý počet rakiet Fath-360 už bol z Iránu do Ruska presunutý, povedal Kirby novinárom počas tlačovej besedy 10. septembra. „Ide o balistické rakety krátkeho doletu s doletom približne 75 míľ,“ povedal.

„Plne očakávame, že [ruský prezident Vladimir] Putin ich opäť použije na území Ukrajiny.“ Bidenova administratíva už niekoľko mesiacov varovala pred možnosťou, že k takémuto presunu dôjde.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová v auguste uviedla, že takýto transfer zbraní by predstavoval „dramatickú eskaláciu“ iránskej podpory vojny na Ukrajine a vyžadoval by si „rýchlu a tvrdú“ reakciu Spojených štátov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí 10. septembra oznámilo nové sankcie voči spoločnostiam Iran Air, Vafa Wholesale a Sea River Service za ich úlohu pri preprave bezpilotných lietadiel, rakiet, munície a ďalšieho vybavenia do Ruska, ktoré Moskva použila vo vojne proti Ukrajine.

Tieto sankcie doplnia podobné opatrenia, ktoré v ten istý deň oznámili Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo, uviedol Kirby, čím sa ukončia niektoré „lukratívne obchodné vzťahy Európy s Iránom“.

Podobne americké ministerstvo financií oznámilo sankcie voči 10 osobám a 6 subjektom za uľahčenie transferu dronov a rakiet z Iránu do Ruska. Niektorí z nich sú predstaviteľmi iránskych Islamských revolučných gárd, ktoré Spojené štáty označujú za teroristickú organizáciu.

Vo vyhlásení amerického ministerstva financií sa uvádza, že transfer bol súčasťou „zmluvy o dodávke stoviek rakiet“, ktorá zahŕňala cesty ruského vojenského personálu do Iránu, aby absolvoval školenie o týchto systémoch.

„Irán sa rozhodol zintenzívniť svoju účasť v nezákonnej vojne s Ruskom a Spojené štáty spolu s našimi partnermi budú naďalej stáť na strane Ukrajiny,“ povedal námestník ministra financií Wally Adeyemo.

Kirby minulý rok uviedol, že Irán prisľúbil poslať Rusku stovky jednosmerných útočných dronov a potenciálne aj ďalšie zbraňové systémy výmenou za moderné vojenské systémy z Moskvy vrátane stíhačiek a bojových vrtuľníkov.

„Ruská podpora Iránu je destabilizujúca aj preto, že Moskva sa delí o technológie, ktoré Irán potrebuje, vrátane jadrových,“ dodal Kirby 10. septembra.

Kirby uviedol, že kľúčovou obavou je možnosť, že Rusko by mohlo použiť iránske rakety krátkeho doletu na frontovej línii na Ukrajine, čím by sa Moskve uvoľnili iné rakety dlhšieho doletu na útoky hlbšie na ukrajinské územie.

„Moskva, samozrejme, disponuje celým radom vlastných balistických rakiet, ale dodávka týchto iránskych rakiet … by mohla Rusku umožniť použiť viac zo svojho arzenálu na ciele za frontovou líniou a zároveň použiť iránske hlavice na ciele s bližším dosahom,“ povedal Kirby.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj