Piatok 18. októbra, 2024
Ukrajinskí policajti kontrolujú zostrelený ruský dron v severozápadnom Kyjeve 22. marca 2022. Ilustračná fotografia (Foto: FADEL SENNA/AFP via Getty Images)

USA uvalili sankcie na čínske firmy kvôli vývíjaniu dronov pre Rusko

Je to vôbec po prvýkrát, čo Spojené štáty uvalili sankcie na čínske subjekty zodpovedné za vývoj a výrobu kompletných zbraňových systémov v spolupráci s ruskými firmami.

Spojené štáty vo štvrtok uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti kvôli ich aktivitám v tajnom projekte ruských dronov v Číne.

Spoločnosti, Xiamen Limbach Aircraft Engine Co. Ltd. a Redlepus Vector Industry Shenzhen Co. Ltd., boli podľa amerického ministerstva financií penalizované za ich účasť na vývoji a výrobe ruského útočného bezpilotného lietadla dlhého doletu série Garpija.

Postihnutý bol aj ruský štátny príslušník Artem Michajlovič Jamščikov a jeho spoločnosť Trading House Vector za úlohu, ktorú Jamščikovov zohral v projekte, uviedlo ministerstvo v tlačovej správe.

Rezort ďalej uviedol, že akýkoľvek majetok, ktorý majú v USA alebo ktorý je pod kontrolou iných osôb z USA, bude zmrazený a nahlásený Úradu ministerstva financií pre kontrolu zahraničných aktív. Osobám z USA sa sankcionovaným subjektom a osobám zakazuje poskytovať alebo od nich prijímať finančné prostriedky, tovar alebo služby.

Opatrenia sa vzťahujú aj na všetky subjekty, ktorých 50 % a viac sankcionované subjekty vlastnia.

Podľa amerického ministerstva financií Rusko na Ukrajine nasadilo bezpilotné lietadlá série Garpija, ktoré ničia kritickú infraštruktúru a spôsobujú hromadné straty na životoch.

Výrobu bezpilotných lietadiel v čínskych továrňach koordinoval Iževský elektromechanický závod Kupol, dcérska spoločnosť ruskej štátnej zbrojárskej spoločnosti JSC Aerospace Defense Concern Almaz-Antey. Na obe spoločnosti USA uvalili sankcie už predtým.

Agentúra Reuters v septembrovej správe odhalila projekt bezpilotných lietadiel spoločnosti Kupol v Číne a uviedla, že spoločnosť v Číne vyvinula a testovala nový model Garpija-3 s pomocou miestnych špecialistov.

Podľa dokumentov, s ktorými sa agentúra Reuters oboznámila, môže tento model preletieť približne 2000 kilometrov s maximálnym zaťažením 110 kilogramov. Spoločnosť Kupol informovala ruské ministerstvo obrany, že v Číne by mohla drony masovo vyrábať a používať ich v tzv. špeciálnej vojenskej operácii Ruska na Ukrajine.

Biely dom následne vyjadril nad zverejnenou správou znepokojenie, avšak poznamenal, že neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali vedomosť čínskeho režimu o poskytovaní ničivých zbraní Rusku alebo dokonca jeho priamu účasť – to by z Pekingu urobilo cieľ medzinárodných sankcií.

Čínski výrobcovia sú už dlhšie obviňovaní z predaja súčiastok, z ktorých mnohé sa dajú použiť aj pre ruskú armádu.

Vladyslav Vlasiuk, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, minulý mesiac novinárom povedal, že približne 60 % zahraničných súčiastok nájdených v ruských zbraniach na Ukrajine pochádza z Číny.

Hoci USA už v minulosti uvalili sankcie na čínske subjekty za „poskytovanie rozhodujúcich inputov ruskej vojensko-priemyselnej základni“, podľa hovorcu ministerstva financií Matthewa Millera je to prvýkrát, čo boli čínske subjekty sankcionované za „priamy vývoj a výrobu kompletných zbraňových systémov v spolupráci s ruskými firmami“.

Úradujúci námestník ministra financií pre terorizmus a finančné spravodajstvo Bradley T. Smith vo svojom vyhlásení uviedol: „Rusko sa pri udržiavaní svojho zbrojného programu a svojej vojenskej kampane proti Ukrajine čoraz viac spolieha na odborné znalosti zahraničných odborníkov a dovoz sofistikovaných technológií.“

Smith uviedol, že ministerstvo financií bude „pokračovať v narúšaní sietí, ktoré Rusku umožňujú získavanie a používanie týchto moderných zbraní“.

V čase publikovania tohto článku čínske ministerstvo zahraničných vecí, čínske veľvyslanectvo vo Washingtone ani spoločnosť Limbach nereagovali na žiadosti denníka The Epoch Times o vyjadrenie. S firmou Redlepus sa vôbec spojiť nepodarilo.

Peking opakovane poprel, že by Čína alebo čínske spoločnosti dodávali ruskej armáde na Ukrajine zbrane. Zdôraznil, že krajina zostáva neutrálna.

Minulý mesiac pekinské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na údajnú výrobu dronov Garpija v Číne pre agentúru Reuters uviedlo, že postoj Číny sa líši od iných krajín, ktoré majú „dvojité štandardy v oblasti predaja zbraní“, čo podľa neho „prilialo olej do ohňa ukrajinskej krízy“.

Ministerstvo tiež uviedlo, že neexistuje žiadne medzinárodne platné obmedzenie obchodu medzi Čínou a Ruskom. Reagovalo tým na správu agentúry Reuters, podľa ktorej spoločnosť Kupol začala v Rusku vyrábať vojenský dron dlhého doletu Garpija-A1 s použitím čínskych motorov a súčiastok.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj