Piatok 20. septembra, 2024
Ukrajinskí vojaci strieľajú z húfnice M777 na ruské pozície pri Bachmute na východe Ukrajiny 17. marca 2023. (Aris Messinis/AFP via Getty Images)

USA: Ukrajina môže zasiahnuť kdekoľvek v Rusku, kde dochádza k cezhraničným útokom

„Ukrajina môže a má právo opätovať paľbu na svoju obranu,“ tvrdí hovorca Pentagónu.

Ukrajinské sily majú súhlas Bidenovej administratívy na použitie zbraní darovaných USA na údery kdekoľvek vnútri ruských hraníc, ktoré ruské jednotky využívajú ako východiskový bod na útoky na ukrajinské územie.

Tlačový tajomník Pentagónu a generálmajor amerického letectva Pat Ryder na tlačovom brífingu 20. júna potvrdil, že politika povoľujúca ukrajinské údery vnútri Ruska zbraňami darovanými USA sa neobmedzuje len na oblasť Charkova, ale zahŕňa všeobecné povolenie „protiúderov“. Jeho pripomienky bližšie špecifikujú vyvíjajúci sa postoj Bidenovej administratívy.

Prezident Joe Biden a ďalší západní podporovatelia Ukrajiny sa počas uplynulých dvoch rokov obávali rizika, že ich podpora by mohla konflikt ešte viac rozdúchať. Len nedávno dala Bidenova administratíva ukrajinským silám súhlas na použitie darovaných zbraní, ktoré dostali, na údery za hranicou.

Štátny tajomník Antony Blinken 31. mája oznámil, že ukrajinské sily môžu zasiahnuť „ruské sily, ktoré sa zhromažďujú na ruskej strane hranice a potom útočia na Ukrajinu“.

Odvtedy sa začali objavovať ďalšie podrobnosti o presných hraniciach tejto politiky. Prezident Biden 6. júna v rozhovore pre ABC News nasledujúci týždeň povedal, že Ukrajine nedal povolenie na použitie zbraní dlhšieho dosahu, ako sú tie, ktoré by mohli zasiahnuť ruské hlavné mesto Moskvu.

Minulý mesiac ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začal žiadať prezidenta Bidena a ďalších západných podporovateľov o podpis na údery na ciele vnútri ruských hraníc, ktoré ostreľovali ukrajinskú severovýchodnú Charkovskú oblasť.

Práve v súvislosti s touto zvýšenou ruskou ofenzívou v Charkove, ako aj s predchádzajúcim úsilím Bidenovej administratívy vyhnúť sa eskalácii prebiehajúceho konfliktu, požiadali reportéri PBS News poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, aby výslovne uviedol, či sa povolenie na údery vo vnútri Ruska vzťahuje len na oblasti priľahlé k Charkovu, alebo širšie na celý pohraničný región.

„Rozširuje sa na všetky miesta, kde ruské sily prichádzajú cez hranicu z ruskej strany na ukrajinskú stranu, aby sa pokúsili obsadiť ďalšie ukrajinské územie,“ odpovedal Sullivan počas rozhovoru 17. júna.

Sullivan poznamenal, že podobný model ruských cezhraničných výpadov sa prejavil aj proti ďalšiemu severovýchodnému ukrajinskému regiónu, Sumom.

„Zaznamenali sme prvé náznaky, že Rusko urobilo prieskumné kroky cez Sumy. A tak by sa to mohlo týkať aj tamojšej oblasti,“ povedal Sullivan.

„Toto nie je o geografii. Je to o zdravom rozume.“

Generálmajor Ryder vo štvrtok (20. 6.) podporil stanovisko Sullivana, keď povedal, že ukrajinské sily majú všeobecné právo opätovať paľbu na oblasti Ruska, odkiaľ pochádzajú útoky na Ukrajinu.

„Vidíte, že ruské sily sa pokúšajú využiť svoju hranicu ako bezpečnú zónu, z ktorej môžu viesť prípravné paľby a útoky na Ukrajinu na podporu útočných akcií,“ povedal hovorca Pentagónu.

„Keď vidíme, že tieto sily vedú takéto operácie z druhej strany hranice, vysvetlili sme, viete, že Ukrajina môže a má právo opätovať paľbu na svoju obranu.“

Hovorca Pentagónu uviedol, že politika USA, ktorá je proti ukrajinským úderom dlhšieho dosahu na území Ruska, sa nezmenila.

Okrem žiadosti o povolenie na údery vo vnútri Ruska s cieľom otupiť tieto cezhraničné útoky Zelenskyj požiadal aj o viac systémov protivzdušnej obrany na zachytenie týchto ruských útokov, keď už budú vo vzduchu nad Ukrajinou.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby oznámil, že Spojené štáty budú pri dodávkach nových dávok rakiet protivzdušnej obrany uprednostňovať najprv Ukrajinu, čím sa objednávky ostatných krajín posunú v čakacom zozname ďalej.

Kirby uviedol, že cieľom tejto zmeny priorít je doplniť ukrajinské kapacity protivzdušnej obrany počas nasledujúcich 16 mesiacov, aby pomohli „v kľúčovom okamihu vojny“, po ktorom sa môžu obnoviť dodávky týchto zbraní ďalším zahraničným odberateľom.

„Širší odkaz Rusku je jasný. Ak si myslíte, že budete schopní prekonať Ukrajinu, a ak si myslíte, že budete schopní prekonať tých z nás, ktorí podporujú Ukrajinu, jednoducho sa mýlite,“ povedal Kirby. „Uistíme sa, že Ukrajine poskytneme rozhodujúce kapacity protivzdušnej obrany, ktoré potrebuje teraz aj v budúcnosti.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj