Štvrtok 19. septembra, 2024
Situácia na Poľsko–Bieloruskej hranici v poľskej Kuznici 11. novembra 2021. Ilustračný obrázok (Foto: Irek Dorozanski/DWOT/Courtesy of the Chancellery of Poland’s Prime Minister)

USA odporúča svojim občanom opustiť Bielorusko kvôli rastúcemu napätiu so štátmi NATO

Napätie medzi Bieloruskom (kľúčovým ruským spojencom) a členmi NATO Litvou, Poľskom a Lotyšskom sa naďalej zvyšuje. Nedávne rozmiestnenia vojakov a uzavretie hraníc prilieva ešte viac olej do ohňa.

Indíciou vážneho napätia je aktuálna výzva Ministerstva zahraničných vecí USA americkým občanom v Bielorusku, aby „okamžite“ opustili krajinu.

„Zvážte odchod zostávajúcimi hraničnými priechodmi s Litvou a Lotyšskom alebo lietadlom,“ uvádza sa v odporúčaní, ktoré 21. augusta vydalo veľvyslanectvo USA v Minsku.

Odporúčanie prichádza len niekoľko dní po tom, čo Litva uzavrela dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom z dôvodu, ktorý nazvala „geopolitickými okolnosťami“.

Litva tieto okolnosti bližšie nešpecifikovala. Uzavretie však nasledovalo po nedávnom príchode ruských bojovníkov skupiny Wagner do Bieloruska, kde údajne poskytujú výcvik  jednotkám bieloruskej armády.

Súkromná vojenská spoločnosť Wagner Group, ktorá má väzby na Kremeľ, hrala donedávna hlavnú úlohu v prebiehajúcom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou.

Na nedávne uzavretie hraníc bieloruské orgány reagovali, že Litva zneužíva „údajné bezpečnostné hrozby“, ako je prítomnosť skupiny wagnerovcov ako „zámienku“ na zastavenie cezhraničnej dopravy.

Bieloruská pohraničná stráž vo svojom vyhlásení obvinila Litvu, že stavia na hraniciach „umelé bariéry“, ktoré „slúžia ich politickej agende“.

Štáty NATO posilňujú hranice

Napätie na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom a Poľskom (s členskými štátmi NATO) sa v posledných dňoch takiež výrazne zvýšilo.

Lotyšský minister obrany nariadil minulý týždeň armáde, aby pomohla pri ochrane pohraničnej oblasti. Ako odôvodnenie uviedol zvýšený počet pokusov zahraničných migrantov o nelegálny vstup do krajiny.

Lotyšsko má v súčasnosti dva funkčné hraničné priechody s Bieloruskom.

Lotyšská pohraničná stráž uviedla vo svojom vyhlásení z 15. augusta, že má informácie o „možnom náraste hybridných hrozieb“ vrátane toho, že bieloruské orgány údajne pomáhajú nelegálnym migrantom dostať sa do Lotyšska.

Tento krok Lotyšska sa zhodoval s krokmi Poľska, ktoré počas prítomnosti wagnerovcov v susedstve takiež posilnilo svoju vojenskú prítomnosť pozdĺž hranice s Bieloruskom.

10. augusta  oznámila Varšava plány vyslať na hranice ďalších 10 000 vojakov.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak vtedy povedal, že cieľom tohto kroku je „odradiť agresora, aby sa neodvážil na nás zaútočiť“.

Poľskí predstavitelia tvrdia, že wagnerovci umiestnení len na skok od hraníc ohrozujú nielen Poľsko, ale celé „východné krídlo“ NATO.

Podobne ako ich lotyšskí kolegovia, aj poľskí predstavitelia tvrdia, že cieľom nasadenia vojakov na hraniciach je zamedziť rastúcemu počtu migrantov, aby sa nelegálne dostali do krajiny.

Bieloruskí a ruskí predstavitelia medzitým uviedli, že pokračujúce budovanie poľských hraníc je dôkazom „príprav“ Varšavy na „rozsiahlejšie agresívne akcie“.

Vyslanec Moskvy v Minsku nedávno varoval, že Rusko a Bielorusko sú pripravené čeliť „akejkoľvek hrozbe“ týkajúcej sa ich spoločnej bezpečnosti.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal v rozhovore zo 17. augusta: „Ak sa začne agresia proti našej krajine z Poľska, Litvy alebo Lotyšska, okamžite odpovieme plnou silou.“

Poľskí vojaci stavajú plot z ostnatého drôtu na hraniciach s Bieloruskom pri Bialystoku vo východnom Poľsku 26. augusta 2021. Po výraznom náraste prechodov utečencov poľské ministerstvo obrany oznámilo výstavbu sto kilometrov dlhého, dva a pol metra vysokého plotu pozdĺž hraníc. (Foto: JAAP ARRIENS/AFP via Getty Images)

Tieň Moskvy – Peking

Rusko a Bielorusko sú od roku 1999 viazané zmluvou o „zväzovom štáte“, ktorej cieľom je upevniť bilaterálne vzťahy, najmä v oblasti obrany.

Rusko pod záštitou zmluvy o zväzovom štáte vyslalo na jeseň minulého roka do Bieloruska vojakov a vojenské vybavenie.

Začiatkom tohto roka Moskva predstavila plány na umiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku. V júni Lukašenko vyhlásil, že v krajine sa už nachádza niekoľko ruských jadrových zbraní, ale neuviedol presný počet.

Moskva na nedávne rozmiestňovanie poľského vojska pozdĺž hraníc reagovala vyhlásením, že útok na Bielorusko „zo strany Poľska alebo akéhokoľvek iného agresora“ bude považovať za útok na samotné Rusko.

Zdá sa, že dlhodobé spojenectvo Minska s Moskvou posúva Bielorusko do rozširujúcej sa geopolitickej sféry Číny.

Čínsky minister obrany Li Shangfu navštívil po minulotýždňovej návšteve Ruska Minsk, kde vyjadril pripravenosť Pekingu posilniť vojenské vzťahy s Bieloruskom.

Peking začal udržiavať úzke hospodárske, politické a obchodné vzťahy s Moskvou. Tieto väzby sa od marca stávajú čoraz priateľskejšími. Prielom nastal po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching uskutočnil návštevu Moskvy, kde rokoval s Vladimírom Putinom.

Čínsky minister obrany uviedol 17. augusta na stretnutí s Lukašenkom v Minsku, že jeho návšteva bola zameraná na „implementovanie dôležitých dohôd… a ďalšie posilnenie bilaterálnej vojenskej spolupráce“.

Ani jedna strana neposkytla podrobnosti toho, čo by táto spolupráca mala zahŕňať. Obe krajiny sa však údajne dohodli, že niekedy na budúci rok uskutočnia spoločné vojenské cvičenia.

Čínsky minister obrany Li Shangfu na moskovskej konferencii o medzinárodnej bezpečnosti v Kubinke v Rusku 15. augusta 2023. (Alexander Nemenov /AFP via Getty Images)

Postoj k Ukrajine

Bielorusko sa zatiaľ napriek spojenectvu s Ruskom  aktívne nezapája do invázie Moskvy na východnú Ukrajinu.

Prezident Lukašenko uviedol, že navrhovaná čínsko-bieloruská vojenská spolupráca nebola namierená proti žiadnym tretím krajinám.

„Ak Ukrajinci neprekročia naše hranice, nikdy sa nezúčastníme na tejto vojne,“ povedal 17. augusta. „Ale Rusku vždy pomôžeme, sú to naši spojenci.“

Bielorusko má okrem Poľska, Litvy a Lotyšska spoločné hranice s Ukrajinou aj Ruskom.

Washington medzitým obvinil Bielorusko z asistovania Rusku pri invázii na Ukrajinu a z prenasledovania jeho domácich politických disidentov.

Ministerstvo zahraničných vecí USA charakterizovalo Bielorusko vo svojom cestovnom odporúčaní ako krajinu ktorá „pomáha neopodstatneným útokom Ruska na Ukrajinu, hromadí ruské vojenské sily na svojom území, svojvoľne vykladá a presadzuje miestne zákony a vytvára situáciu pre potenciálne občianske nepokoje“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj