Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke z 22. marca 2024 sú polovodičové výrobky spoločnosti Maxone semiconductor vystavené počas výstavy polovodičov SEMICON China v Šanghaji. (Foto: REBECCA BAILEY/AFP via Getty Images)
»

USA a EÚ sú znepokojené snahou Číny ovládnuť trh so staršími polovodičmi

Spojené štáty a Európska únia spolupracujú pri riešení obáv týkajúcich sa národnej bezpečnosti v súvislosti so snahou Číny ovládnuť globálny trh so straršími polovodičmi pomocou „netrhových“ praktík a postupov.

„Na základe správ z Číny vieme, že približne 60 % všetkých v súčasnosti vyrobených ,starších‘ čipov, ktoré sa dostanú na trh v najbližších rokoch, bude vyrobených v Číne,“ povedala americká tajomníčka obchodu Gina Raimondová na tlačovej konferencii v belgickom Leuvene 5. apríla.

„A vieme, že v mene čínskej vlády dochádza k masívnemu dotovaniu tohto odvetvia, čo by mohlo viesť k obrovskému narušeniu trhu, a preto sa na to zameriavame.“

G. Raimondová navštávila Leuvene na dvojdňovom zasadnutí Rady pre obchod a technológie EÚ – USA, kde sa pripojila k štátnemu tajomníkovi Antony Blinkenovi a splnomocnenkyni USA pre obchod Katherine Taiovej.  Americkí predstavitelia sa stretli s podpredsedníčkou Európskej komisie Margrethe Vestagerovou a podpredsedom Valdisom Dombrovskisom.

Staršie polovodiče sú definované ako čipy s veľkosťou 28 nanometrov (nm) alebo viac a sú vyrábané vyspelými technológiami výroby polovodičov, ktoré sa používajú už 10 až 20 rokov. Naopak, najmodernejšie polovodiče, ktoré môžu mať veľkosť 3 až 10 nm, sa vyrábajú pomocou najmodernejších zariadení a technológií.

Polovodiče staršej generácie sa stále široko používajú, a to aj v automobiloch, spotrebnej elektronike, domácich spotrebičoch a zdravotníckych zariadeniach.

„Vieme, že Čína sa výrazne zameriava na tieto staršie čipy,“ uviedla G. Raimondová a dodala, že staršie polovodiče „sú ako ťažné kone na trhu s polovodičovými čipmi“.

Prieskum dodávateľského reťazca

V decembri 2023 americké ministerstvo obchodu oznámilo, že začína prieskum dodávateľského reťazca polovodičov podľa zákona o obrane výroby (Defense Production Act). Cieľom prieskumu je zistiť, ako americké spoločnosti v dodávateľských reťazcoch kritických odvetví pre USA obstarávajú staršie čipy s cieľom „znížiť riziká pre národnú bezpečnosť“, ktoré predstavuje Čína.

Pri oznámení prieskumu ministerstvo obchodu uviedlo, že Čína za posledných 10 rokov poskytla na podporu svojho domáceho polovodičového priemyslu dotácie vo výške približne 150 miliárd dolárov, čo „pravdepodobne spôsobuje, že ceny starších polovodičov sú nižšie ako trhové ceny a to vytvára nerovnaké globálne podmienky pre amerických a iných zahraničných konkurentov“.

„Je to nutné,“ povedala G. Raimondová na margo prieskumu. „Snažíme sa zhromaždiť údaje na trhu, aby sme našli dôkazy o akomkoľvek narušení trhu. A Európania tiež spustili svoju vlastnú verziu podobného prieskumu a plánujeme sa o tieto údaje podeliť.“

Podpredsedníčka Európskej komisie M. Vestagerová uviedla, že európska verzia prieskumu je dobrovoľná.

„USA predkladajú prieskum, ktorý je povinný. My máme dobrovoľný. Budeme si porovnávať údaje, aby sme mohli prijať opatrenia na zvýšenie odolnosti našich dodávateľských reťazcov,“ povedala M.Vestagerová na tlačovej konferencii.

„A od prvého dňa koordinujeme, ako sa vyhnúť pretekom o dotácie, ako čo najlepšie využiť stimuly, ktoré majú USA aj Európa k dispozícii, aby sme zvýšili svoju globálnu váhu, pokiaľ ide o polovodiče.“

V spoločnom vyhlásení EÚ a USA zverejnenom 5. apríla sa uvádza, že obe strany „zdieľajú obavy z netrhových hospodárskych praktík a postupov, ktoré môžu viesť k rušivým účinkom alebo nadmerným závislostiam“ v prípade starších polovodičov.

„Máme v úmysle podľa potreby pokračovať v zhromažďovaní a výmene neutajovaných informácií a trhových informácií o netrhových praktikách a postupoch, zaväzujeme sa vzájomne konzultovať plánované opatrenia a môžeme vypracovať spoločné alebo kooperatívne opatrenia na riešenie rušivých účinkov na globálny dodávateľský reťazec starších polovodičov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa analýzy, ktorú 5. apríla zverejnilo Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie, môže byť uvalenie ciel na dovoz čínskych čipov komplikované.

„Nie je ťažké predstaviť si zložitosť, ktorá by vznikla, ak by Spojené štáty zaviedli clo na dovážané položky obsahujúce čínske čipy – napríklad, ak by išlo o kórejské vozidlo s čipmi vyrobenými v partnerských krajinách ako aj  v Číne,“ uvádza sa v analýze.

„Okrem toho by výrazné zvýšenie cla zo strany USA mohlo spôsobiť, že staršie čínske čipy by sa dostali na iné zahraničné trhy vrátane spojeneckých ekonomík, čo by podkopalo ich vlastné pokusy o posilnenie domácich dodávok čipov.“

Republikán Mike Gallagher a demokrat Raja Krishnamoorthi, zástupcovia Výboru Snemovne reprezentantov pre Čínsku komunistickú stranu, napísali v januári Raimondovej list, v ktorom vyjadrili svoje obavy zo starších polovodičov z Číny.

Jednou z otázok, ktoré položili, bolo, či majú Spojené štáty právomoc zaviesť „clá na komponenty“, čo znamená uvaliť clá na staršie čínske čipy, nie na finálne výrobky.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj