Štvrtok 19. septembra, 2024
Budovy Fakulty sv. Jána, súčasť univerzity v Cambridge, v Spojenom kráľovstve (By Jean-Christophe BENOIST - Own work, CC BY-SA 3.0)
»

Univerzita v Cambridgei: Končíme spoluprácu s čínskou firmou napojenou na armádu

Podľa dokumentov zverejnených v pondelok, Univerzita v Cambridge ukončuje spoluprácu s čínskym štátnym vojenským podnikom, ktorého materská spoločnosť vyrába rakety, drony a vesmírne plavidlá.

Cambridgeské centrum pre pokročilú fotoniku a elektroniku (CAPE) spolupracovalo s Pekinským inštitútom leteckých riadiacich zariadení (BIACD) na štyroch projektoch vrátane systémov inteligentných budov a inteligentnej výroby. Vyplýva to z dokumentov, ktoré získala charitatívna organizácia UK-China Transparency (UKCT) na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

UKCT uviedla, že jej správa o partnerstve medzi týmito dvoma inštitúciami je prvou časťou prebiehajúceho projektu s názvom Cambridge China Files.

BIACD je spolu s britskou zdravotníckou spoločnosťou Haleon, čínskym železničným gigantom CRRC a čínskym telekomunikačným gigantom Huawei uvedená ako partner na webových stránkach CAPE.

Dvaja z troch zamestnancov BIACD, uvedených na webovej stránke CAPE, pracovali na vojenskom výskume, pričom jeden z nich pracoval na vysokých pozíciách v čínskej armáde, zistila UK-China Transparency. Univerzita v Cambridge uviedla, že žiaden zo zamestnancov nemá trvalý pobyt v Spojenom kráľovstve.

Univerzita uviedla, že spolupráca s BIACD prebiehala s jej civilnou zložkou na projektoch s civilnými aplikáciami, a že britská vláda sa zúčastnila bezpečnostných previerok v roku 2013.

Škola uviedla, že po internom preskúmaní ukončí  partnerstvo 30. septembra a plánuje vrátiť viac ako polovicu finančných prostriedkov vo výške 2,1 milióna libier (približne 2, 44 miliónov eur), ktoré získala od svojho čínskeho partnera.

Podľa dokumentu získaného UKCT sponzoroval Pekinský inštitút leteckých riadiacich zariadení „štyri výskumné projekty zahŕňajúce civilné aplikácie senzorov, oscilátorov a technológie RFID [rádiofrekvenčnej identifikácie]“.

Vojenské väzby

BIACD je výskumný ústav, ktorý vyvíja vojenské a civilné technológie s aplikáciami vrátane rakiet, vesmírnych staníc, zbraňových systémov a prieskumu ložísk ropy. Názov BIACD je skratkou pre 13. inštitút Čínskej leteckej spoločnosti pre vedu a technológie (CASC), ktorá je podľa svojej webovej stránky jediným čínskym výrobcom medzikontinentálnych balistických rakiet. Spoločnosť dodáva čínskej armáde drony, rakety a riadené bomby a vyváža ich do viac ako 30 krajín v Ázii, Afrike a Európe.

Podľa dokumentu získaného UKCT, Univerzita v Cambridge si bola pred uzavretím dohody o partnerstve vedomá o spojení BIACD s CASC. Oddelenie obchodu a priemyslu na britskej ambasáde v Pekingu zaslalo ešte v roku 2013 stanovisko, že BIACD má civilné aj vojenské záujmy. Sám inštitút ubezpečoval veľvyslanectvo, že spolupráca s Cambridge sa bude týkať výlučne civilných projektov.

Dve osoby z BIACD, Wei Wang a Yating Zhang, sú v súčasnosti uvedené na webovej stránke projektu Cambridge ako členovia jeho riadiaceho výboru a ďalšia osoba, Enyi Guan, je uvedený ako výskumný pracovník.

Wang predtým „pôsobil vo vedúcej funkcii v samotnom CASC a pracoval na vysokej úrovni s čínskou armádou v špecializovanej skupine pre inerciálne technológie generálneho vyzbrojovania Ľudovej oslobodeneckej armády (PLA)“, uvádza sa v správe UKCT. Wang tiež pôsobil päť rokov ako politik v provinčnom parlamente, a to až do začiatku tohto roka.

En-i Kuan tiež pracoval na vojenskom výskume, uvádza UKCT a dodáva, že obmedzený počet jeho vedeckých publikácií naznačuje, že nie všetky jeho práce sú open-source. Vo vyhlásení zaslanom e-mailom denníku The Epoch Times CAPE uviedol, že pred vstupom do partnerstva s BIACD v roku 2013 „požiadal vládu o poradenie a preskúmanie“.

„Ich účasť v projekte preskúmal Úrad pre obchod a investície Veľkej Británie na veľvyslanectve Spojeného kráľovstva v Pekingu predtým, ako bolo ich členstvo schválené. Partnerstvo sa týkalo civilnej zložky a projektov s civilnými aplikáciami,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Stredisko v Cambridge tiež uviedlo, že partnerstvo BIACD s jeho inštitúciou sa skončí 30. septembra 2023. Od roku 2018 sa nezačali žiadne nové projekty s čínskym inštitútom a „všetky projekty s BIACD boli pred schválením skontrolované z hľadiska súladu s kontrolou vývozu“, uviedlo CAPE.

V správe UKCT sa tiež uvádza, že charitatívna organizácia prepojená s Cambridge poskytla školenia kádrom čínskych vojenských spoločností, vrátane minimálne jedného vysokého manažéra CASC.

Xu Qiang, bývalý výkonný riaditeľ a zástupca tajomníka Čínskej komunistickej strany Číny (ČKS) v CASC, sa v roku 2016 zúčastnil na programe China Executive Leadership Program, keď bol zástupcom výkonného riaditeľa.

Cao Jianguo, ktorý sa zúčastnil na tom istom programe v roku 2012, bol zástupcom výkonného riaditeľa spoločnosti China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) a v súčasnosti je riaditeľom spoločnosti Aero Engine Corporation of China. Cao je tiež bývalým kandidátom na člena Ústredného výboru (ČKS).

Pôvodný článok

Prečítajte si aj