Nedeľa 7. júla, 2024
Video s atentátnikom Jurajom Cintulom bolo zverejnené len niekoľko hodín po jeho útoku na premiéra Roberta Fica.

Úniky citlivých informácií: zverejnenie videa s atentátnikom Cintulom vyvoláva otázky

Juraj Cintula po zadržaní v súvislosti s atentátom na premiéra vysvetľuje dôvody svojho činu vo videu, ktoré bolo zverejnené krátko po incidente. Bývalý policajný prezident Hamran kritizuje zverejnenie videa ešte pred serióznym rozbehnutím vyšetrovania. Video podľa neho účelovo podsúva verejnosti motív útoku. Polícia už mala podniknúť kroky proti osobe zodpovednej za únik videa. Podľa investigatívneho novinára zverejnený materiál je zostrihaný a pôsobí ako spravodajská hra. Stránka Hoaxy a podvody hovorí o kordinovanom úniku, ktorý niekto sleduje. Okrem videa bola zverejnená aj údajná zdravotná dokumentácia premiéra. Incident sprevádzali tiež rozporuplné informácie o zdravotnom stave predsedu vlády krátko po streľbe, či počte striel, ktoré mali premiéra zasiahnuť.

Zostrihané video

„Nesúhlasím s politikou vlády. Zlikvidované masmédiá. Prečo RTVS je napádaná, Mazák je prečo vyhodený z funkcie?“ povedal Juraj Cintula na videu zachytenom po vykonaní atentátu zrejme po jeho zadržaní, kde vysvetľuje dôvody svojho konania.

Štefan Hamran, bývalý policajný prezident uviedol, že vie, kto uniknuté video natočil. Meno osoby, ktorá natočila a rozšírila video atentátnika, by mala už podľa jeho informácií poznať aj polícia. Mal by ním byť príslušník Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR.

„Video mal posunúť svojim nadriadeným. Tak sa nečudujem, že také video mohlo uniknúť,“ zhodnotil Hamran. Podľa bývalého šéfa polície je tiež „nešťastné, ak sa ešte pred samotným serióznym rozbehnutím vyšetrovania zverejní video, ktoré podsúva širokej verejnosti motív tohto hanebného skutku“, pričom dodáva, že video je zrejme účelovo zostrihané. „Vidíme, že niektorí politici sa toho veľmi nešťastným spôsobom chytili a ten motív prezentujú ako hotovú vec,“ uzavrel.

Podľa informácií, ktoré má Hamran k dispozícii, proti danému človeku už mala zakročiť NAKA, mal mu byť zaistený telefón a mal byť postúpený Úradu inšpekčnej služby. Tá sa bude konkrétnym únikom zaoberať.

Vyšetrovanie v priamom prenose

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyzval dva dni po streľbe na Roberta Fica (Smer-SD) na profesionálnu zdržanlivosť. Nakoľko vyšetrovanie úkladnej vraždy spadá do pôsobnosti Generálnej prokuratúry SR, práve táto sa bude atentátom zaoberať. Žilinka sa vyjadril, že rozumie snahám o maximálne informovanie verejnosti, avšak podľa jeho slov je potrebné rešpektovať fakt, že prípravné konanie je neverejné a preto odmieta snahy o tzv. „vyšetrovanie v priamom prenose.“ Uviedol to na svojej sociálnej sieti s tým, že verejnosť sa dozvie fakty, hneď ako to stav konania umožní.

„Zvlášť v počiatočnej fáze trestného konania je zverejňovanie rôznych „odborných“ hodnotení a analýz (bez akejkoľvek zodpovednosti), prezentovanie svedectiev či informácií o obvinenej osobe mimoriadne škodlivé, pretože je spôsobilé negatívnym spôsobom ovplyvniť objasnenie a vyšetrenie veci, a teda komplikuje činnosť OČTK (pozn. red. orgánov činných v trestnom konaní). Takýto postup pri informovaní verejnosti je naviac nezodpovedný, pretože dezorientuje verejnosť, ktorá čiastkové (selektívne) informácie či úvahy nedokáže sama verifikovať, čo môže mať za následok nesprávny úsudok a opäť to len prispieva k rozdeľovaniu spoločnosti,” vysvetľuje generálny prokurátor.

Žilinka na sociálnej sieti oznámil aj to, že prokuratúra vedie trestné stíhanie pre únik a zverejnenie údajov zo zdravotnej dokumentácie premiéra bezprostredne po atentáte.

Zdravotné údaje premiéra

Údajná lekárska správa zdravotného stavu predsedu vlády sa šírila v podobe odfotografovaného monitoru počítača. 

„Národné centrum zdravotníckych informácií ubezpečuje verejnosť, že údaje zo zdravotnej dokumentácie sú chránené komplexne, a to oddelene – zvlášť klinické a demografické údaje,“ oznámila Alena Krčová, hovorkyňa NCZI. Podľa NCZI nedošlo k bezpečnostnému zlyhaniu systému.

Podľa slov riaditeľky banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice, kde je premiér aj naďalej hospitalizovaný, Miriam Lapunikovej, nemožno hovoriť o úniku, „lebo na predmetnom dokumente nie je uvedené žiadne meno, priezvisko ani rodné číslo, ktoré by jasne smerovalo k nejakej indícii. My však postupujeme štandardne a preverujeme to. Nezainteresovaný môže len intuitívne vnímať, že sa rozprávame o nejakom konkrétnom pacientovi.“

Koordinovaný únik?

Stránka Hoaxy a podvody, ktorú si ako vlastný projekt založil bývalý policajt David Púchovský, sa vyjadrila k úniku informácií zo štátnych zložiek. Poukazuje pritom na fakt, že nejde len o meno atentátnika, ale aj jeho vyjadrenie, ktoré si nahral pravdepodobne príslušník Policajného zboru na mobilný telefón. 

Podľa Hoaxy a podvody „taký promptný a rýchly únik informácií naznačuje koordináciu osôb, respektíve inštitúcií, ktoré nimi legálne disponujú, plnenie cieľa, ktorý niekto sleduje nelegálnym posúvaním správ.“ 

Stránka ďalej uvádza, že vo všeobecnosti je únik informácií štátnymi inštitúciami využívaný vtedy, ak nemôžu z legálnych dôvodov zverejniť predmetné informácie, ak sú informácie nedôveryhodné a jednotlivci alebo stránky sa im snažia pridať dôveryhodnosť alebo chcú informácie takto rozšíriť, aby zahltili informačný priestor. V závere autori príspevku vyzývajú svojich sledovateľov, aby venovali pozornosť len oficiálnym stanoviskám polície a ministerstiev.

Marek Vagovič, slovenský investigatívny novinár, v rozhovoroch so Šimonom povedal, že video výpovede atentátnika vníma ako spravodajskú hru. „Na mňa to pôsobí ako propagandistické video, ako taká spravodajská možno hra, že ako keby využijete nejaký moment a presne to, čo tam hovoril ten človek, som proti vláde, som proti Robertovi Ficovi. Ako keby to bola vystrihnutá nejaká tá časť.“

„Mňa mrzí, že uniklo aj video, mňa mrzí, aj že unikla správa o zdravotnom stave premiéra. Chcem vám povedať, že v tejto veci koná inšpekcia,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) k predmetným únikom.

Protichodné informácie

Široká verejnosť dostávala spočiatku aj rozporuplné informácie ohľadom zdravotného stavu premiéra. Z jednej strany sa šírili informácie o tom, že je mimo ohrozenia života, z druhej, že jeho stav je mimoriadne vážny.

Pred polnocou vicepremiér Tomáš Taraba (nom. SNS)  informoval, že operácia premiéra dopadla dobre a je mimo ohrozenia života. „Bol som veľmi šokovaný. Našťastie, pokiaľ viem, operácia dopadla dobre a hádam to nakoniec prežije. Momentálne nie je v život ohrozujúcej situácií,“ uviedol pre BBC.

Riaditeľka banskobystrickej Roosveltovej nemocnice na druhý deň informovala, že premiér podstúpil 5-hodinovú operáciu a jeho stav je stabilizovaný, avšak veľmi vážny. „Pán premiér bol v popoludňajších hodinách prevezený leteckou záchrannou službou na urgentný príjem Rooseveltovej nemocnice, kde bol ošetrený, bolo mu spravené CT vyšetrenie a následne bol transportovaný na operačnú sálu, kde prebehol päťhodinový operačný výkon, na ktorom participovali dva operačné tímy – chirurgický a traumatologický,“ povedala.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer -SD) hovoril, že v priebehu noci sa podarilo lekárom stabilizovať stav pacienta a situácia je veľmi vážna: „Stav je naďalej veľmi vážny práve pre komplikovanosť zranení, ale všetci chceme veriť, že sa nám podarí tú situáciu zvládnuť,“ skonštatoval.

Nezrovnalosti sa týkajú aj počtu výstrelov. Dokopy sa hovorilo o štyroch alebo piatich výstreloch. Premiéra mali zasiahnuť tri guľky. Neskôr minister Taraba hovoril o dvoch zásahoch, pričom jedna mu prešla cez žalúdok a druhá zasiahla kĺb. Na tlačovke zo 16. mája po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR minister Kaliňák informoval, že premiéra podľa neho zasiahli štyri strely.

Prečítajte si aj