Utorok 22. októbra, 2024
Izraelská vlajka visí pred ťažko poškodenou školou v meste Gedera na juhu Izraela 2. októbra 2024 po tom, čo Irán vypálil na Izrael raketovú paľbu v reakcii na zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Nasralláha a ďalších Iránom podporovaných militantov. (Foto: JOHN WESSELS/AFP via Getty Images)

Unikli spravodajské dokumenty o plánovanom protiútoku Izraela na Irán

Prísne tajné dokumenty americkej tajnej služby o možnom izraelskom protiútoku na Irán kolujú na internete. Informuje o tom spravodajský kanál CNN na svojej webovej stránke. Podľa správy boli dve uniknuté stránky pôvodne zverejnené na Telegrame.

Americký predstaviteľ označil incident za hlboko znepokojujúci

Dokumenty pochádzajú z 15. – 16. októbra a boli zverejnené na telegramovom kanáli „Middle East Spectator“ v piatok 18. októbra. Podľa CNN sú označené ako prísne tajné. Sú tiež označené značkami, ktoré naznačujú, že ich môžu vidieť USA a ich takzvaní spojenci „Five Eyes“. Medzi ne patrí Spojené kráľovstvo, Nový Zéland, Kanada a Austrália. Jeden z amerických predstaviteľov označil tento únik za „hlboko znepokojujúci“.

V jednom z dokumentov, ktorý zostavila Národná geopriestorová spravodajská agentúra (NGA), sa uvádza, že plány Izraela zahŕňajú premiestnenie munície. NGA patrí pod americké ministerstvo obrany.

Ďalší dokument pochádza od Národnej bezpečnostnej agentúry a opisuje cvičenia izraelského letectva s raketami vzduch-zem. Tie sa tiež považujú za prípravu na útok na Irán. Spravodajský kanál neuvádza žiadne ďalšie podrobnosti a zdržiava sa aj citovania.

Podľa CNN k úniku informácií dochádza v mimoriadne citlivom období v americko-izraelských vzťahoch. Rozhnevá to Izrael, ktorý plánuje odvetnú akciu za iránsky útok z 1. októbra. V jednom z dokumentov sa tiež naznačuje, že Izrael má jadrové zbrane. Krajina to doteraz vždy odmietala verejne potvrdiť.

„Ak je pravda, že unikli taktické plány Izraela na odpoveď na iránsky útok 1. októbra, potom ide o vážne porušenie,“ povedal Mick Mulroy, bývalý asistent ministra obrany pre Blízky východ a dôstojník CIA vo výslužbe.

Obavy, že by sa mohli objaviť ďalšie dokumenty

Mulroy dodal, že „budúca koordinácia medzi USA a Izraelom by mohla byť tiež nalomená“.

Ako píše „Jerusalem Post“, kanál Telegramu „Middle_East Spectator“ je známy tým, že zverejňuje „proiránsku propagandu“. Na súvisiacom účte na Twitteri sa uvádza, že jeho prevádzkovatelia sídlia v Iráne. „Izraelský obranný systém si je vedomý úniku informácií a berie ho veľmi vážne,“ komentoval incident nemenovaný vysokopostavený izraelský predstaviteľ.

Uniknuté dokumenty odhalili, že spravodajské služby USA pozorne monitorujú prípravy Izraela na útok na Irán. Týka sa to aj používania satelitov na monitorovanie aktivít na izraelských leteckých základniach. Podľa denníka Jerusalem Post údajný únik tiež odhaľuje vážnu bezpečnostnú medzeru v rámci spravodajských služieb USA, cez ktorú by sa prísne tajné informácie mohli dostať k organizáciám napojeným na Irán.

Podľa „Walla News“ americkí predstavitelia označili incident za vážny, ale neveria, že by únik ovplyvnil operačné plány Izraela. „CNN“ tiež cituje amerického predstaviteľa, ktorý zverejnenie dvoch dokumentov označil za ‚zlé‘. Otázkou však je, či za tým nie je „niečo viac“. Pentagon sa k incidentu odmietol vyjadriť.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj